Duur

Plaats
Buurtschap
Olst-Wijhe
Salland
Overijssel

Duur

Terug naar boven

Status

- Duur is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Olst-Wijhe. T/m 2000 gemeente Olst.

- De buurtschap Duur valt onder het dorp Den Nul, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Olst.

- De buurtschap Duur heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1310 de Duren, 1381-1383 Dure, to Duer, 1519 Duyer, 1531 te Dueren, 1743 Duir, 1803 Duur, Duurschen hoek.

Naamsverklaring
Men kan zo noordelijk niet denken aan het Keltische durum 'vesting'. Mogelijk is dure verwant met deur in de betekenis 'doorgang'. Vergelijk de Engelse plaatsnaam Dore, in 942 Dor 'deur, pas'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Duur ligt rond de wegen Duursestraat, Koetsweg, Rijksstraatweg (de N337; het gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de Barloseweg en de Essenweg) en Barloseweg. De buurtschap ligt in de W nabijheid van de rivier de IJssel en ligt direct N van het dorp Den Nul, N van het dorp Olst, ZZW van het dorp Wijhe, ZW van het dorp Boerhaar, Z van het dorp Vorchten, ZO van de dorpen Veessen en Heerde, NNO van het dorp Welsum, W van het dorp Broekland en NNW van het dorp Boskamp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Duur 81 huizen met 481 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de omgeving van Duur is in de 12e en 13e eeuw sprake geweest van een parochie Luchere.

Van 1891 tot 1918 heeft de buurtschap Duur maar liefst 2 stopplaatsen gehad aan de spoorlijn Deventer-Zwolle, namelijk stopplaats Beltenweg (O van het huidige dorp Den Nul) en stopplaats Duurschestraat.

Opvallend op oude kaarten is dat wat nu het dorp Den Nul is, vanouds altijd de buurtschap Duur is geweest. W daarvan, tussen de Rijksstraatweg en het meer de Lange Kolk, lag een gebied met de veldnaam (maar geen plaatsnaam) De Nul. Rond 1930 verdwijnt de plaatsnaam Duur ter plekke en wordt vervangen door de plaatsnaam Nul. De naam Duur verhuist naar het noorden, ter hoogte van de Duursestraat. Rond 1960 verandert de spelling van de plaatsnaam Nul in Den Nul.

Reactie toevoegen