Dun

Plaats
Buurtschap
Hilvarenbeek
Hart van Brabant Kempen
Noord-Brabant

Dun

Terug naar boven

Status

- Dun is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Hilvarenbeek.

- De buurtschap Dun valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Esbeek.

- De buurtschap Dun heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Dun ligt rond de wegen Dunsedijk (het gedeelte van deze weg tussen het kruispunt met de Prins Hendriklaan en rond de Neterselsedijk) en Neterselsedijk. De buurtschap ligt rond het riviertje de Reusel, nabij het Landgoed De Utrecht, ZO van het dorp Esbeek, NNO van het dorp Lage Mierde, NW van het dorp Netersel en ONO van het dorp Westelbeers.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Dun 10 huizen met 63 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol huizen (of eigenlijk nog minder dan dat) met ca. 10 inwoners.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Herberg In den Bockenreyder in buurtschap Dun bij Esbeek is in november 2015 door vakblad Misset Horeca verkozen tot beste café van Nederland. Ze staan op nr. 1 in de Café Top 100 2015-2016. "Een bedrijf dat uit elkaar spat van warmte en humor. Ad en Riet de Bruyn runnen een compleet horecabedrijf, zonder dat de caféfunctie verloren gaat. Voor de schermen komt het allemaal gemoedelijk en bedaard over en ook achter de schermen klopt het allemaal als een bus. Herberg In den Bockenreyder straalt in alles de gemoedelijkheid uit waar de provincie zo prat op gaat. De jury is vooral te spreken over de verzorging, binnen en buiten. We komen drie keer op bezoek en nooit staat er een kaartje scheef, plakt een tafeltje of staat er te lang een niet-afgeruimde tafel in het zicht. Elke morgen worden de zand- en kiezelpaden geharkt en - zo lijkt het - iedere minuut worden de tafeltjes met een sopje afgenomen. Meubilair ziet er sowieso goed uit. Oud, passend bij het concept, soms sleets, maar nooit verwaarloosd of stuk.

En die lijn van verzorging en warmte zet zich door bij het personeel. Met de kenmerkende Brabantse tongval word je hartelijk welkom geheten, vergezeld van een oprechte glimlach. Medewerkers weten je het gevoel te geven dat ze blij zijn dat juist jij hebt besloten een bezoekje te brengen aan In den Bockenreyder. Het valt ons op dat iedere medewerker het gasten écht naar de zin wil maken. Een praatje waar het kan, zonder dat het ook maar een seconde ten koste gaat van de service of de kwaliteit. Medewerkers zien er ook goed uit, in hun rood-geruite overhemden." (bron: Juryrapport Café Top 100 2015-2016 m.b.t. Herberg In den Bockenreyder)

Reactie toevoegen