Duifhuis (Zeeland (Brabant))

Plaats
Buurtschap
Landerd
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

duifhuis_zeeland_chaamsebaan_kopie.jpg

Duifhuis (buurtschap van Zeeland), Chaamsebaan (© Hans van Embden)

Duifhuis (buurtschap van Zeeland), Chaamsebaan (© Hans van Embden)

Duifhuis (Zeeland (Brabant))

Terug naar boven

Status

- Duifhuis is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Landerd. T/m 1993 gemeente Zeeland.

- De buurtschap Duifhuis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zeeland. Vanouds viel deze buurtschap onder het dorp en de gemeente Reek, die per 1-7-1942 is overgegaan naar de gemeente Schaijk, die op haar beurt in 1994 met de gemeente Zeeland is opgegaan in de nieuwe gemeente Landerd. Op dat moment zal de buurtschap voor de postadressen naar Zeeland zijn gegaan, omdat het daar veel dichterbij ligt dan bij Reek (eerder kon dat immers niet omdat de beide kernen toen nog in verschillende gemeenten lagen).

- De buurtschap Duifhuis heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Deze buurtschap zal allicht, net als de gelijknamige buurtschap onder Uden, genoemd zijn naar een duifhuis (een grote duiventil, veelal een torenachtige opbouw waarin duiven werden gehouden), die hier bij een boerderij zal hebben gestaan.

Terug naar boven

Ligging

Deze buurtschap ligt NO van Zeeland, rond de kruising van de wegen Duifhuis, Graafsebaan en Reekseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Duifhuis 8 huizen met 74 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een 10-tal panden, met ca. 30 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 2005 is een boek verschenen over verleden en heden van de Zeelandse buurtschappen Duifhuis, Hoefkens en Kreitsberg.

Reactie toevoegen