Druisdijk

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Druisdijk

Terug naar boven

Status

- Druisdijk is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

- De buurtschap Druisdijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Alphen.

- De buurtschap Druisdijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Alphense Dijk, 1422 Druuts dike, 1542 Druytsdyck, 17e eeuw Droesdijk, Droosdijk, 1715 Druysdyck.

Naamsverklaring
Samenstelling van de familienaam Druyt en dijk, hier waarschijnlijk een hoger liggende weg door nat terrein.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Druisdijk ligt rond de gelijknamige weg, NO van Alphen en ZW van Riel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Druisdijk 5 huizen met 31 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Martinuskapel (zie de 4e kapel onder de link) aan het Dijks Baantje. Toen pastoor Binck rond 1932 naar Alphen kwam, was één van de eerste historische projecten die hij ter hand nam het in ere herstellen van de oude, mogelijk al van vóór 1400 stammende Martinuskapel. In 1976 is de kapel, die de jaren daarvoor in vervallen staat was geraakt, door vakmensen en buurtbewoners gezamenlijk herbouwd. Inlichtingen over bezichtiging kun je krijgen bij het huis naast de kapel of bij de heer G. Hardeveld, tel. 013-5081821. Pagina over o.a. de Sint Martinuskapel te Druisdijk.

- Het compressorstation nabij de Druisdijk zorgt ervoor dat Zeeland en het westen van Noord-Brabant op aardgas kunnen rekenen, met name op de koudste dagen. In de laatste jaren is het gasverbruik in dit deel van Nederland toegenomen, deels door industriële activiteiten, maar ook als gevolg van een grotere vraag vanuit de particuliere sector. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, speelt de juiste druk van het aardgas een essentiële rol. Om het aardgas, dat tijdens het transport aan druk verliest, op de gewenste druk te houden, zijn compressorstations nodig. Gasunie heeft het complex harmonisch in het landschap ingepast. Om de omgeving zo weinig mogelijk te verstoren, is een groot deel van de installaties ondergronds gebouwd, zodat bovengronds slechts ‘schuren’ van geringe hoogte hoefden te worden gebouwd. (21, 1998).

Terug naar boven

Evenementen

- Alphen, Riel en omgeving trok op zaterdag 21 maart 2009 massaal mee in de historische wandeltocht 'Voetsporen van Martinus'. Het verhaal van Martinus en de naar hem genoemde kapel op de Druisdijk bleek ook nu nog zeer veel mensen aan te spreken. De tocht met uitbeeldingen van oude sages die zich op en om deze dijk zouden hebben afgespeeld, was in het kader van Alphen 1300 jaar. Veertig buurtbewoners speelden op aansprekende wijze de legenden na: van 'De duivelsput', 'De Katwijven', 'De Heks van de Druisdijk' en 'De wolf en het schaap'.

Reactie toevoegen