Drouwenerveen

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

Drouwenerveen

Terug naar boven

Status

- Drouwenerveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

Terug naar boven

Ligging

Drouwenerveen ligt O van Drouwen, Z van Gasselternijveen, rond de Hoofdstraat en de in het Z verlengde daarvan lopende weg Zuideind.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Drouwenerveen 51 huizen met 305 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis begraafplaats Drouwenerveen en haar voorgangers. De begraafplaats ligt op de hoek van de Achterweg en de Verbindingsweg en ligt eigenlijk net in buurdorp Drouwenermond, want de grens tussen beide dorpsgebieden loopt hier door of langs de Achterweg en de begraafplaats ligt O hiervan, dus aan de Drouwenermondse kant.

- In 2015 is een boek over de geschiedenis van Drouwenerveen verschenen, samengesteld door Jacco Pranger. 300 pag. met meer dan 300 foto's. Alle onderdelen van het dorp komen aan bod: school, verenigingen, woningen, gebeurtenissen en bewoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De voormalige Hervormde kerk (Hoofdstraat 34) uit 1915 is tegenwoordig in gebruik als woonhuis.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Drouwenerveen.

- Nieuws: - Dorpskrant Het Leesvertier verschijnt ca. 1x per kwartaal. Het laatste nummer is via de link ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Belangenvereniging Drouwenerveen en Bronnegerveen.

- Dorpshuis: - In 1995 is dorpscafé De Driesprong, waar allerlei dorpsactiviteiten onderdak vonden, afgebrand. Daarom is in dat jaar het voorheen leegstaande kerkje als dorpshuis in gebruik genomen. In 1998 is het nieuwe dorpshuis Het Vertier gereed gekomen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Drouwenerveen.

Reactie toevoegen