Drogeham

Plaats
Dorp
Achtkarspelen
Fryslân

drogeham_collage.jpg

Drogeham, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Drogeham, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

drogeham de buorren [640x480].jpg

Drogeham De Buorren

Drogeham De Buorren

Drogeham.JPG

Drogeham in Achtkarspelen Fryslân.

Drogeham in Achtkarspelen Fryslân.

Drogeham (2).JPG

Kerk van Drogeham met een zeer oude toren en een later vernieuwde kerk.

Kerk van Drogeham met een zeer oude toren en een later vernieuwde kerk.

Drogeham

Terug naar boven

Status

- Drogeham is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Achtkarspelen.

- Onder het dorp Drogeham vallen ook de buurtschappen Bouwekleaster en Hamsherne.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Droegeham. Lokaal De Ham geheten.

Oudere vermeldingen
1475 Asterham, Drogheham, 1490 Osterham, Drogheham, 1558 Drogeham, 1664 Drooghe Ham.

Naamsverklaring
Samengesteld uit droog 'zonder water' en ham 'aangeslibd land gelegen in een bocht van een waterloop'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Drogeham ligt ZO van de dorpen Kootstertille, Jistrum en Twijzel, ZW van de dorpen Buitenpost en Augustinusga, W van het dorp Surhuizum, NW van de dorpen Harkema en Surhuisterveen, NO van het dorp Eastermar en O van het Burgumer Mar en het dorp Burgum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Drogeham 45 huizen met 264 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.750 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Drogeham heeft 4 rijksmonumenten.

- Christelijke Gereformeerde Kerk Maranatha.

- Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag begin september (in 2018 voor de 39e keer) kun je op het prachtige concours hippique CH Drogeham genieten van tuigpaarden rubrieken op hoog niveau, zoals het Nederlands Kampioenschap Klavertje Drie, het Nederlands Kampioenschap Eenspannen Friese Dekhengsten, het Nederlands Kampioenschap Eenspannen Tuigpaarden, en de Frank Roest Prijs, waar de eerste en tweede geplaatste van de rubrieken tweespannen om de eer strijden. Daarnaast zijn er mooie demonstraties en clinics te zien. Ook op het familieterrein is het goed vertoeven. Het is daar altijd druk met kinderen die zich er prima vermaken.

- De Gondelvaart op Wielen (weekend in september, sinds ca. 1960) is een optocht met praalwagens, afgebouwd met ca. 900.000 dahlias. Ca. 10 buurten uit Drogeham strijden met elkaar om de mooiste praalwagen te bouwen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het najaar van 2018 wordt gestart met de herinrichting van de Drogehamstermieden. Dit natuurgebied ligt voor een deel op grond van Staatsbosbeheer en ook op grond die de provincie Fryslân in 2016 heeft gekocht. Het is de bedoeling dat de natuur hier zijn gang kan gaan, maar er is ook aandacht voor recreatie. Een weg die dwars door het gebied leidt, zal voor een deel worden afgesloten. Er komt een fietspad voor terug, dat voor een deel parallel zal lopen aan het Prinses Margrietkanaal. Het waterpeil in de Drogehamstermieden wordt verhoogd, zodat het blauwgrasland dat daar aanwezig is, zich verder kan uitbreiden.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Drogeham.

- Nieuws: - Nieuws uit Drogeham op Facebook. - De 6x per jaar verschijnende dorpskrant Brinkpraat is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Drogeham.

- Onderwijs: - Basisschool De Tarissing. Met een Facebook-actie van Snoek Hoveniers heeft de school in februari 2017 een prachtige prijs gewonnen; een pleinvernieuwing voor de school ter waarde van 20.000 euro. Moeder José Bouma stuurde haar tekeningen in met haar 'dromen' voor een vernieuwd schoolplein. De beste 10 inzendingen van de actie werden uitgekozen om te strijden wie met zijn plan de meeste likes zou weten te verzamelen. Dat is na een spannende nek-aan-nekrace dus De Tarissing geworden.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Drogeham wil graag een sportieve en respectvolle vereniging zijn. De vereniging beoogt dit te bereiken door te werken aan: een zo hoog mogelijk voetbaltechnisch en sportief niveau, dat past bij de club; veel betrokken en goed opgeleide vrijwilligers; een mooie en kwalitatief goed verzorgde accommodatie; een gezellige familie-/dorpsvereniging waar iedereen (leden, ouders, begeleiders, vrijwilligers, supporters, sponsoren) zich thuis en betrokken voelt.

- Zorg en welzijn / educatie: - Zorg- en leerboerderij voor jongeren Hamster Mieden in Drogeham verzorgt logeerweekenden en dagbesteding voor kinderen die houden van dieren en buiten bezig zijn. Je kind krijgt daarbij de ondersteuning die bij hem of haar past, met als doel om stapjes vooruit te zetten. Het begeleidingsteam bestaat uit professioneel opgeleide medewerkers die je kind op een plezierige wijze begeleiden in zijn/haar persoonlijke doelen. Hamster Mieden is ook voor leerlingen een prachtige locatie. Ze bieden educatieve, actieve en onvergetelijke werkweken, schoolreizen en kennismakingsdagen. Tijdens werkweken verzorgen de leerlingen zelf de dieren en planten, en beheren zij de boerderij. Zo leren ze een relatie te leggen tussen wat ze op de boerderij doen en hun dagelijks eten op hun bord. Levend leren op de Hamster Mieden kan ook met de boerderijschool, als de school leerlingen voor een langere periode liefde en respect bij wil brengen voor de aarde, de planten en de dieren. Op de boerderij worden allerlei kernkwaliteiten en leergebieden op een natuurlijke wijze aangesproken.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Drogeham algemeen en - idem kerk.

Reactie toevoegen