Drieschouwen

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Drieschouwen

Terug naar boven

Status

- Drieschouwen is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 2002 gemeente Axel.

- De buurtschap Drieschouwen valt, ook voor de postadressern, onder de stad Axel.

- De buurtschap Drieschouwen ligt grotendeels binnen de bebouwde kom van Axel, maar heeft zelf geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan het gelijknamige straatnaambordje - het is er maar één want het is een doodlopende weg ;-) - kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De Drie Schouwen.

Naamsverklaring
De buurtschap dankt haar naam aan de drie zoutketen die ooit aan de zuidzijde van Axel hebben gelegen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt direct Z van de kern Axel, rond de wegen Kinderdijk, de doodlopende zijweg Drieschouwen en een deel van de Langeweg. Z van de buurtschap ligt Bedrijventerrein Drieschouwen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Drieschouwen heeft ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Axelse watertoren is met zijn hoogte van 60,6 meter een van de hoogste watertorens van Nederland en is niet meer als zodanig in functie. Een prachtig industrieel monument uit 1936 dat toegankelijk is gemaakt voor het publiek (eind april t/m oktober te bezichtigen. Voor dagen en tijden zie de link). In de toren broeden jaarlijks slechtvalken. De watertoren combineert de industriële architectuur met prachtige tentoonstellingen en interessante activiteiten. Beklim de watertoren en bekijk Axel en wijde omgeving eens van grote hoogte (tip: neem je verrekijker mee!). De watertoren is voor bezoekers toegankelijk tot een hoogte van 50 meter. Ook een van de hooggelegen waterreservoirs is toegankelijk gemaakt voor het publiek. Verspreid door de watertoren zijn verschillende bouwtekeningen aangebracht. Daarnaast is op de begane grond een model van de watertoren te zien. Dit model verduidelijkt de werking van de watertoren. Ga op expeditie in en rondom de watertoren en ontdek de bijzondere natuur in de sfeervolle heemtuin, waarvoor zie het kopje Landschap etc.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Rondom de watertoren in Drieschouwen ligt de Axelse Heemtuin. De gras- en grindpaden in de heemtuin leiden over een knuppelbruggetje naar een noordelijk gelegen natuurgebied aan de Axelse Kreek. De natuur in de heemtuin heeft de laatste 15 jaar zijn gang kunnen gaan. Hierdoor is er een grote variatie aan inheemse kruiden, struiken en bomen ontstaan. Dit heeft er voor gezorgd dat er allerlei insecten en vogels te zien zijn. Het meest spectaculair zijn de slechtvalken die in de goot van de watertoren hun prooi opeten. Aan te raden zijn de soms spectaculaire beelden van de webcam bij en in de nestkast van de slechtvalken op de watertoren.

- "Leef je uit in Natuurspeelplek Axel van Staatsbosbeheer! In het bos aan de Kinderdijk vind je allerlei leuke speeltoestellen. Kruip door de tunnels onder de grond, roetsj van de kabelbaan of neem je fiets mee en doe een wedstrijdje op de crossbaan. Op het grote klimtoestel heb je urenlang klimplezier, en natuurlijk kan je hutten bouwen in het bos. Ook voor scholen. Ben je op zoek naar een leuke buitenactiviteit met je klas? Kom naar Natuurspeelplek Axel!"

- O van Drieschouwen liggen enkele sportvelden, een meer, een ijsbaan en een visvijver.

- W van de buurtschap ligt recreatiegebied Smitsschorre, met een golfbaan en een zweefvliegveld.

Reactie toevoegen