Driel

Plaats
Dorp
Overbetuwe
Betuwe
Gelderland

driel_kersenfeest_kopie.jpg

Het Kersenfeest Driel (eind juni/begin juli) duurt een hele week en heeft een bomvol programma met voor elk wat wils

Het Kersenfeest Driel (eind juni/begin juli) duurt een hele week en heeft een bomvol programma met voor elk wat wils

Driel

Terug naar boven

Status

- Driel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Overbetuwe. T/m 2000 gemeente Heteren.

- In 1995 is een deel van het O buitengebied van Driel middels grenscorrectie overgegaan naar de gemeente Arnhem, t.b.v. de ontwikkeling van de Vinexwijk Schuytgraaf.

- Onder het dorp Driel vallen ook de buurtschappen Keulse Kamp en Leedjes.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1196 Drihle, 1261 Dryele, 1262 Driele, 1275 Dryle, 1311 Drile.

Naamsverklaring
De identificatie van de oude vormen is onzeker; het onderscheid tussen Driel en Kerkdriel is moeilijk te maken. Misschien is de naam te vergelijken met Tweeloo, dat 'tweesprong' betekent. Het Oudnederlandse drila* zou dan een 'driesprong' aanduiden, in dit geval van waterwegen. Een samenstelling van drie en lo is ook voorgesteld, maar de vroege zwakke eindklinker maakt dit niet waarschijnlijk. Vergelijk verder Kerkdriel, Velddriel en Hoenzadriel.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Driel ligt W van Arnhem-Zuid, NW van Elst, en grenst in het N aan de Neder-Rijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Driel 138 huizen met 983 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.800 huizen met ruim 4.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de in 2014 opgerichte Historische Kring Driel. Op de site van de vereniging is de geschiedenis van het dorp uitvoerig beschreven. Let op: als je een linkermenu opent voor de beschrijving van een specifieke periode, komen er ook bovenin specifieke menu's tevoorschijn voor die periode, waaronder ook veel informatie over die periode te vinden is.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Breekenhof is een uitbreidingswijk van ca. 400 woningen in alle categorieën aan de zuidkant van het dorp. De bouw van de wijk is gestart in 2006 en in 2015 gereed gekomen. - Buurtvereniging De Breekenhof.

- Van 2015 t/m 2017 wordt de openbare ruimte van de wijk Vogelbuurt heringericht. Ook wordt de riolering vervangen. Daarnaast wordt een hemelwaterriool aangelegd (voor regenwater, sneeuw, hagel enzovoorts). Dit wordt in combinatie met het afkoppelen van dakafvoeren gedaan. Afkoppelen betekent dat het schone hemelwater niet in het riool terecht komt. - Actualiteiten uit de Vogelbuurt op Facebook.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Driel heeft 4 rijksmonumenten.

- Driel heeft 15 gemeentelijke monumenten.

- De Protestantse kerk (Kerkstraat 8) ligt midden op een oude 'woerd' (een soort terp/natuurlijke verhoging in het landschap), aan een zijarm van de rivier de Rijn. De eerste kerk in Driel was vermoedelijk een houten kerk met een rieten dak. Delen van het schip van de kerk dateren nog uit de Romaanse tijd (11e eeuw). De oude gotische ramen zijn deels nog aan de zuidzijde in de muur te zien. Het eenbeukige schip is voortgekomen uit een kasteelkapel behorende bij de Frankische hofstede 'De Oldenburg'. De huidige kerk is een laatgotische 14e-eeuwse kerk oorspronkelijk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouwe. Het driezijdige gesloten samengestelde koor met kruisribgewelven is uit de tweede helft 15e eeuw. Tijdens de Reformatie rond 1580 kwam de kerk in protestantse handen. In september 1944 is de kerk zwaar beschadigd en in 1946 voorlopig hersteld, waarna in 1948 definitief is hersteld. De eerste restauratie was tussen 1963-1966, de tweede in 2002-2003.

De huidige consistorie aan de noordzijde is gebouwd in 1963-1966 op de plek van de voormalige sacristie en latere hoofdingang voor de vrouwen. Aan de zuidzijde is de ingang van de mannen. De Lodewijk XIV-preekstoel (1714) is afkomstig uit het Augustijner Klooster in het Belgische Hasselt, aangekocht in 1916. De kansel is getooid met beelden van de vier Evangelisten. Men ziet een beeld van "de mens" met vleugels "het beeld van Jezus Christus": het symbool van Matheus; verder een adelaar die Johannes en het rund die Lucas verbeeld en tenslotte de leeuw (het begin van het evangelie) die Marcus verbeeld. De in empirestijl gemaakte trap van de kansel is later aangebracht. In het koor zitten zeven glas-in-loodramen. Het huidige (derde) orgel is gebouwd in 1902 door Peter Conacher & Co. uit Huddersfield. Het is afkomstig uit de kerk te Pont Rhyd-y-fen in Wales en is in 2003 in gebruik genomen.

Aanvankelijk had de kerk geen toren, die is pas in 1467 gebouwd en bestaat uit drie geledingen met spaarvelden, korfbogen en schietsleuven. De toren was aanvankelijk eigendom van de gemeente Heteren en heeft toen ook een verdedigingsfunctie gehad. Deze kon alleen bereikt worden van binnenuit de kerk. In 1867 heeft de Hervormde Gemeente te Driel de toren kunnen kopen. In 1963 is de toren gerestaureerd en is er een nieuwe hoofdingang gemaakt. (bron: Protestantse Gemeente Driel)

- De stuw bij Driel is in 1970 geopend. Dit sluis- en stuwcomplex wordt wel 'de kraan van Nederland' genoemd. De waterhuishouding in Noord-Nederland en het IJsselmeergebied is namelijk afhankelijk van het functioneren van dit stuwcomplex. Het grootste deel van het jaar is de stuw dicht (“in bedrijf”). Zo krijgt het IJsselmeer zo veel mogelijk zoet water en blijft de Nederrijn bevaarbaar voor schepen. Ten westen, bij Amerongen en Hagesteijn, zijn nog twee stuwen gebouwd. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de veiligheid (overstromingsgevaar) en natuurontwikkeling. Dat heeft geresulteerd in afgraving van de uiterwaarden rond sluis- en stuwcomplexen en de aanleg van vispassages. Het hele jaar door worden er rondleidingen en excursies georganiseerd.

Tot voor kort kon je overdag de sluisdeuren van sluis Driel oversteken en de paden op het stuweiland betreden. Sinds 1 februari 2017 is het stuweiland echter niet meer toegankelijk voor publiek. Reden van de afsluiting is dat het terrein 'bouwterrein' is geworden. Ook vindt na de renovatie de bediening van de sluis en stuw plaats vanuit een centrale bedienlocatie in Amerongen, waardoor er geen direct toezicht meer is. "In die situatie vinden we het onwenselijk dat mensen het stuweiland vrij kunnen betreden", vertelt Eric de Rooij, assetmanager bij Rijkswaterstaat. "Enerzijds omdat we niet willen dat iemand iets zou overkomen. Aan de andere kant spelen veiligheidsoverwegingen rondom het gebruik van de sluis en de stuw een rol. Primair is het stuwcomplex bedoeld voor vlotte en veilige scheepvaart. We willen voorkomen dat de scheepvaart vertraging oploopt doordat bijvoorbeeld nog mensen op de sluisdeuren staan waardoor de deuren niet meteen open kunnen."

Rijkswaterstaat heeft overwogen met camera's het toezicht te handhaven, maar het stuweiland is te groot om op die manier goed te overzien. De Rooij: "Bovendien moeten onze medewerkers zich richten op het primaire proces; de bediening van de sluis en stuw." Voorlopig vindt de bediening nog ter plekke plaats. Toch heeft Rijkswaterstaat besloten het stuweiland nu al af te sluiten. De Rooij: "Inmiddels zijn de renovatiewerkzaamheden gestart. In deze periode is het eiland sowieso niet toegankelijk. Het hele stuwcomplex is nu bouwterrein, met strengere regels op het gebied van veiligheid. Daarom vonden we 1 februari 2017 een logisch moment." Rijkswaterstaat blijft uiteraard wel beheerder van het stuweiland. De schapenherder met zijn kudde blijft het gras kort houden. De Rooij: "Het bedieningsgebouw laten we staan. Het is kwalitatief goed gebouwd en qua architectuur vrij bijzonder. Op den duur gaan we kijken of dit pand voor Rijkswaterstaat een nieuwe functie kan krijgen."

- Het in 2014 in een deel van de RK kerk gerealiseerde Informatiecentrum Driel-Polen informeert je over de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade en haar strijd tijdens de Slag om Arnhem bij het dorp, middels de thema's Polen tijdens de Slag om Arnhem, Geschiedenis parachutistenbrigade, Poolse strijd in het dorp, het dorp en de Tweede Wereldoorlog, Polen krijgen de schuld en Eerherstel, Herdenkingen van 1946 tot heden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Toorenuulen. - Carnavalsvereniging De Meelhoppers.

- Het Kersenfeest (eind juni / begin juli) duurt een hele week en heeft een bomvol programma met voor elk wat wils.

- Elke 2e zaterdag in september organiseert Luctor et Emergo de Polentocht. Met deze tocht herdenken zij hen die in september 1944, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, aan de oevers van de Rijn voor onze vrijheid vochten. De wandeltocht - met naar keuze de afstand 5, 10, 15, 25 of 30 km - leidt je, over verschillende routes, langs de Rijn. Daar waar de geallieerden een hevige strijd hebben geleverd met de Duitse onderdrukkers. Op verschillende plaatsen zijn herdenkingsmonumenten te vinden. Het belangrijkste monument vind je langs elke route in het dorp Driel aan het Polenplein. Het motto van de wandeltocht is: "Wij bewegen om even stil te staan bij hen die vochten voor ons voortbestaan."

- Stichting DeSintKan organiseert diverse evenementen rond het Sinterklaasfeest, waaronder uiteraard de Sinterklaasintocht, en ook een Sinterklaasúittocht. De organisatie bedenkt ieder jaar een ludiek element of stunt om de spanning er bij de kinderen in te houden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De prachtige brochure van de wandelroute Rondje Driel (5,4 km) beschrijft uitvoerig, in tekst en beeld, de landschappelijke en cultuurhistorische bijzonderheden die u onderweg tegenkomt.

- In de Kerkstraat vind je Luisterplek 19 van de Liberation Route. Ook onder de link vind je veel informatie in tekst, foto's, video en een ingesproken verhaal, over de Slag om Arnhem en de belangrijke rol die de Polen hier met name bij Driel in hebben gespeeld.

- Fiets- en voetveer De Overstapper over de Neder-Rijn naar Doorwerth / Oosterbeek v.v.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten en foto's van Driel op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Driel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Driel.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Driel op Facebook. - Driel in Bedrijf (op Facebook) heeft als doel de bedrijvigheid in het dorp te stimuleren.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Driel.

- Onderwijs: - Basisschool De Kameleon.

- Muziek: - Muziekvereniging Concordia. - Koor Impuls.

- Sport: - Voetbalvereniging RKSV Driel.

Reactie toevoegen