Dreischor

Plaats
Dorp
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

dreischor_collage.jpg

Dreischor, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Dreischor, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Kaart Dreischor.jpg

Dreischor is het gaafst bewaard gebleven Zeeuwse kerkringdorp. Ter plekke maar ook als je er overheen zou vliegen, of als je op Google Maps kijkt, is dat heel duidelijk te zien.

Dreischor is het gaafst bewaard gebleven Zeeuwse kerkringdorp. Ter plekke maar ook als je er overheen zou vliegen, of als je op Google Maps kijkt, is dat heel duidelijk te zien.

DK_20110523_4861_Dreischor_oud_reclame_bord_op_muur.jpg

Dreischor, historisch reclame bord

Dreischor, historisch reclame bord

ZL gemeente Dreischor in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Dreischor in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Dreischor in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Dreischor

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Dreischor.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Dreischor.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Dreischor.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dreischor (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Dreischor is een dorp in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1960. In 1961 over naar gemeente Brouwershaven, in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- Onder het dorp Dreischor valt ook de buurtschap Beldert.

- Wapen van de voormalige gemeente Dreischor.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Dreister.

Inwoners
De inwoners worden Reisenaers genoemd.

Oudere vermeldingen
1206 Drieskire, Dreeskiere, 1235 Dreyschiere, 1237 Dreischire, 1883 Drijschor.

Naamsverklaring
Traditioneel verklaard als 'drie schorren', als verzinnebeeld in het wapen. Inderdaad bestaat dit poldergebied uit drie stukken, maar of dit altijd zo was, en of dit rechtvaardigt in het eerste deel het telwoord drie te zien is onzeker. Men kan denken aan dragi* 'overhaal', voor het tweede deel aan een ontronde vorm van schor 'buitendijkse kleiplaat die is aangegroeid tot boven het dagelijks hoogwater', of aan verband met het Oudhoogduitse en het Oudengelse scira 'rechtsgebied' (vergelijk het Nieuwengelse shire).(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Dreischor ligt NO van Zierikzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had dorp en gemeente Dreischor 130 huizen met 888 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Dreischor ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vanaf ongeveer 700 worden op de onbedijkte schorren Beldert, Maye en Sirjansland schapen geweid. Omstreeks 1100 worden deze schorren voorzien van een dijk, waardoor de polder Dreischor ontstaat. Tijdens de Watersnood van 1287 wordt Sirjansland van het eiland gescheiden en ontstaat het Dijkwater. Tot 1374 is Dreischor een eiland; in dat jaar worden er twee dammen gelegd waardoor het wordt verbonden met Schouwen.

In de 14e eeuw wordt begonnen met de bouw van de Sint Adriaanskerk, die pas in 1550 gereed komt. Slot Windenburg dat in 1401 in Dreischor is verrezen, is in 1873 afgebroken.

In Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg krijgt u informatie over het vlasdorp Dreischor, ziet u hoe de teelt en verwerking van meekrap verloopt, wordt de rol van het trekpaard in de landbouw getoond, leert u over het ontstaan van het eiland Schouwen-Duiveland en krijgt u een indringend beeld van het boerenleven aan het begin van de vorige eeuw. De deftige woonkamer, de authentieke kelder, een verrassende bedstee, de knusse keuken en een originele opkamer laten de tijden herleven. De, rond de boerderij aangelegde, kruiden- en bloementuin met o.a. meekrap en hoogstamfruitbomen vormt een prachtig en passend verlengstuk van het museum.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dreischor heeft 33 rijksmonumenten.

- Dreischor is sinds 1973 een beschermd dorpsgezicht. In 2001 is het verkozen tot 'groenste dorp van Europa'. Het wordt ook wel 'het mooiste dorp van Zeeland' genoemd. Dreischor is namelijk het gaafst bewaard gebleven Zeeuwse kerkringdorp.

- Voormalig raadhuis uit 1637.

- De ‘Kazerne’ diende ooit voor gezinshuisvesting en dateert uit 1557.

- Gevelstenen in Dreischor.

- Korenmolen Aeolus (voorheen De Koekoek en Oostmolen) is een bovenkruier zonder stelling uit 1739.

- De prachtige Adriaanskerk is een tweeschepige hallenkerk, gelegen binnen een kerkring; een "eilandje" midden in het dorp, omgeven door een gracht. Dreischor is een van de weinige dorpen in ons land waar nog een gracht rond de kerk aanwezig is. De kerk is gebouwd tussen 1300 en 1550. Men heeft tweehonderd jaar gedaan over achtereenvolgens koor, schip en zijbeuk. De praalgraven van de gebroeders Ockersse en hun neef Mogge in de Adriaanskerk zijn in 2010 gerestaureerd.

- Het huidige Huis Windenburg (Slotstraat) op de plek van het gelijknamige slot dat in 1873 is afgebroken, dateert uit 1955. Het was bedoeld als ambtswoning voor burgemeester A.H. Vermeulen, maar werd zes jaar later al overbodig vanwege de gemeentelijke herindeling, waarbij Dreischor onderdeel werd van de gemeente Brouwershaven. Die verkocht het gebouw, toen Vermeulen het verliet, in 1968 aan een particuliere eigenaar.

- De transformatortoren aan het Slingerbos is in 2009 door eigenaar Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland gerestaureerd. De toren dateert uit 1828 gebouwd en diende als verdeelpunt van - toen nog bovengrondse - electriciteitsdraden. Via porseleinen isolatoren werden de hoogspanningsdraden van het huisje naar de elektriciteitsmasten gevoerd. Toen de stroomdistributie ondergronds ging verloor het transformatorhuisje zijn functie en kwam leeg te staan. Het werd verkocht aan de toenmalige gemeente Brouwershaven. De Brouwse brandweer heeft het nog een tijd gebruikt als droogplaats voor brandweerslangen.

- Pasveersloot.

- Het in 2012 geplaatste beeld van Antje de Waaij-Blom, de in 1981 overleden laatste klederdrachtdraagster van Dreischor, staat symbool voor de waarde die Stichting Renesse, die het beeld aan het dorp heeft aangeboden, hecht aan de Schouwse streekdracht. Het beeld is gemaakt door de Zierikzeese kunstenaar Eric Odinot.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dreischor was vanouds een vlasdorp. In de polders van Dreischor werden percelen vlas verbouwd. In de kleine boerderijen werd dit vlas bewerkt en verwerkt tot diverse producten. Om deze traditie in ere te behouden is er jaarlijks (iedere 3e zaterdag van augustus) de Vlasdag. Impressie Vlasdag Dreischor 2010.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Dijkwater is een natuurreservaat dat in 1954 is ingedijkt. Het is een overblijfsel van de oude getijdegeul als scheiding tussen Schouwen en Duiveland.

- Het gemaal van Dreischor aan de Grevelingen - met daar vlakbij een kunstrif gemaakt van zogeheten reefballs - is een populaire plaats voor duikers.

- Sinds 2011 heeft het strandje van Dreischor aan de Grevelingen een zwemsteiger, wat een langgekoesterde wens was van de dorpelingen die het te water gaan vergemakkelijkt.

- De Reisterse Droomclub gaat in 2013 op verschillende plaatsen in Dreischor speelnatuur aanleggen. Met name bij het parkje aan de Ooststraat en bij Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van een wandeling door Dreischor, door Jan Dijkstra uit Houten. Wellicht ter inspiratie om deze stad ook zelf eens te gaan bekijken. Zo kun je thuis alvast bekijken wat je onderweg voor moois kunt tegenkomen.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Dreischor.

- Dorpshuis Dreischor.

- Brandweer Dreischor.

Reactie toevoegen