Doornenburg

Plaats
Dorp
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

doornenburg groeten uit 1966 [640x480].jpg

Doornenburg Groeten uit 1966

Doornenburg Groeten uit 1966

Doornenburg

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Doornenburg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Doornenburg.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Doornenburg (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Doornenburg is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Bemmel.

- Door de aanleg van het Pannerdens Kanaal in 1707, is een klein westelijk deel van Pannerden aan de andere kant van dat kanaal en daarmee op grondgebied van Doornenburg komen te liggen. Dat deel heeft lange tijd West-Pannerden geheten.

- Onder het dorp Doornenburg vallen ook de buurtschappen De Pas en Sterreschans.

Terug naar boven

Ligging

Doornenburg ligt O van Bemmel, NO van Gendt, W van Pannerden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Doornenburg, kunt u terecht bij Vereniging Historische kring Doornenburg, Postadres: St. Maartenstraat 31, 6686 BP Doornenburg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Doornenburg heeft 2 rijksmonumenten.

- Doornenburg heeft 17 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel te Hulhuizen gelegen tussen Gendt en Doornenburg.

- Gevelstenen in Doornenburg.

- Kasteel Doornenburg is als museum te bezoeken.

- Fort Pannerden ligt niet zoals de naam suggereert in Pannerden, maar valt onder het nabijgelegen dorp Doornenburg. Het fort en Doornenburg liggen namelijk W van het Pannerdens Kanaal en het dorp Pannerden ligt O daarvan. Fort Pannerden dateert van 1869 en is gebouwd om de splitsing van de Rijn te bewaken. De belangrijkste functie van het fort was te voorkomen dat de vijand de Rijn zou afdammen, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in die periode afgewerkt werd, droog zou vallen. Andere taken waren het beheersen van de scheepvaart over Rijn en Waal en het legeren van troepen. Van 2008 t/m 2011 is Fort Pannerden gerestaureerd. De restauratie betrof onder meer het buitenwerk, de geschutsbatterijen en het binnenwerk. Ook de munitieopslagplaatsen op de bovenzijde van het fort zijn grondig gerestaureerd. Het fort heeft na de restauratie een bestemming gekregen als museum, natuur informatie- en educatiecentrum, informatiepunt voor Rijkswaterstaat en toeristisch informatiepunt. Het fort wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De veerpont Doornenburg-Pannerden v.v. is in 2010 vernieuwd. De vorige pont was inmiddels 68 jaar oud, reden voor modernisering. De nieuwe pont is gebouwd bij scheepswerf Vahali in Gendt en kan maximaal 24 personenauto's meenemen.

- Brochure over de ontwikkeling van natuurgebied Klompenwaard, een uiterwaard ZO van Doornenburg. De natuurontwikkeling is in 2002 gereed gekomen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws over Doornenburg.

- Platform Doornenburg.

 

Reactie toevoegen