Doonheide

Plaats
Buurtschap
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

doonheide_nieuwbouwwijk_kopie.jpg

Rond de buurtschap Doonheide is anno 2017 de gelijknamige nieuwbouwwijk in ontwikkeling

Rond de buurtschap Doonheide is anno 2017 de gelijknamige nieuwbouwwijk in ontwikkeling

Doonheide

Terug naar boven

Status

- Doonheide is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Gemert.

- De buurtschap Doonheide valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gemert.

- De buurtschap Doonheide heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1e helft 17e eeuw Aan die Hei, 1691 Donhey, 1841 Doornheide(1).

Naamsverklaring
In het eerste deel schuilt waarschijnlijk het dialectische doon 'dichtbij gelegen', als tegenhanger van het ten opzichte van Gemert verderop gelegen Verreheide. Voor vergelijkbare namenparen ver / dichtbij zie Verrebest / Naastenbest, Vernhout / Hout, Verhoven / Nerhoven. De vorm Doornheide (bij Van der Aa) is een verschrijving, dan wel een poging inhoud te geven aan een niet begrepen toponiem Doonheide.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Doonheide ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Boekelseweg (de N605; het gedeelte tussen de bebouwde kom van het dorp Gemert en het kruispunt met de wegen Kranenrijt en De Wind; O zijde), Fliere, Knelisroos, Kattestart, Lodderdijk (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Gemert), Sportlaan en Fielepien (N zijde). De buurtschap ligt direct N van het dorp Gemert, ZW van het dorp Handel, ZZO van het dorp Boekel en ZW van de buurtschap Huize Padua.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Doonheide 23 huizen met 104 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 155 huizen met ca. 390 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Rond de buurtschap is de nieuwbouwwijk Doonheide in ontwikkeling.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Lodderdijk-Doonheide heeft in 2014 het 40-jarig bestaan gevierd. - Buurtvereniging Doonheide.

Reactie toevoegen