Donzel

Plaats
Buurtschap
Bernheze
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Donzel

Terug naar boven

Status

- Donzel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Bernheze. T/m 1993 gemeente Nistelrode.

- De buurtschap Donzel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nistelrode.

- De buurtschap Donzel heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) Donzel.

Naamsverklaring
Zonder vroegere vormen moeilijk te duiden. Indien oud misschien te verbinden met de woordstam van dons* (germaans dunsa*, nevenvorm van dunisti*) 'slecht veen, de uit moerassen opstijgende damp', verwant met het Oudnederlandse dôse 'mosveen' (vergelijk Doesburg, Dunsborg). Een andere, onzekere mogelijkheid is uit te gaan van het Germaanse dongilo* als verkleiningsvorm van dong/donk, met assibilatie van -ngi* naar -nzi*.(2)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Donzel ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Hoogbroeksesteeg, Doolhof, Hofsteeg, Middelpad, 't Hoekske, Vinkenstraat, Heescheweg (het gedeelte van deze weg NW van het kruispunt met de Slotenseweg en de weg Doolhof), Slotenseweg, Berghemseweg, 126ste Wingweg, Vliegveldweg, Noorderbaan en Heidedreef. De buurtschap ligt direct NW en direct N van het dorp Nistelrode, NW van de stad Uden, ZO van het dorp Heesch, de stad Oss en het dorp Geffen, Z van het dorp Berghem, ZW van het dorp Schaijk, N van het dorp Vorstenbosch, NO van het dorp Loosbroek en ONO van het dorp Vinkel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Donzel 45 huizen met 263 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Reactie toevoegen