Dirksland

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

dirksland groeten uit [640x480].jpg

Dirksland Groeten uit

Dirksland Groeten uit

ZH gemeente Dirksland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Dirksland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Dirksland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Dirksland

Terug naar boven

Status

- Dirksland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2012.

- De gemeente Dirksland is in 1966 vergroot met de gemeenten Herkingen en Melissant.

- Wapen van de voormalige gemeente Dirksland.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Dirksland ligt ongeveer centraal in de gemeente Goeree-Overflakkee, ligt in het N aan het water Haringvliet en in het W aan het Grevelingenmeer en ligt verder WZW van de dorpen Middelharnis en Sommelsdijk, NW van het dorp Nieuwe Tonge, N van het dorp Herkingen en ZO van het drop Melissant.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 hebben de gemeente en het dorp Dirksland 244 huizen met 2.183 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.100 huizen met ca. 5.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dirksland heeft 21 rijksmonumenten.

- Molen De Eendracht. - Nieuws van Molen De Eendracht op Facebook.

- Molenromp Molen Polder Dirksland.

- Gevelstenen in Dirksland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- TrekkerTrek Familiedag met 's avonds een Pulling Party (op een zaterdag in mei). TrekkerTrek op Goeree-Overflakkee is een sport die beoefend wordt met landbouwtractoren. Door met een sleepwagen over een zo groot mogelijke afstand weg te rijden, wordt bepaald welke tractor het sterkst is. Om het leuk te houden voor de deelnemers zijn er verschillende klassen, zodat de 'kleintjes' het niet tegen de grote jongens hoeven op te nemen. Een Tractor Pulling baan is meestal 100 meter, maar het is niet altijd gemakkelijk om die 100 meter te halen. De sleepwagen wordt namelijk bij elke meter die men vooruit komt zwaarder: er komt een ballastbak met daarin gewichten naar voren (richting de tractor). Op een gegeven moment is de tractor het beu en komt hij echt niet meer verder. De winnaar die het verst komt hoeft niet altijd de sterkste te zijn, want je kunt net wat betere banden hebben of je gewicht beter hebben verdeeld. Het komt dus vaak niet alleen op brute kracht aan maar een combinatie van diverse factoren, en dat is wat de sport zo interessant maakt.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dirksland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Dirksland.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Dirksland.

Reactie toevoegen