Dinxperlo

Plaats
Dorp
Aalten
Achterhoek
Gelderland

dinxperlo grensstraat met suderwick 1916 [640x480].jpg

Dinxperlo Grensstraat met suderwick 1916

Dinxperlo Grensstraat met suderwick 1916

GL gemeente Dinxperlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Dinxperlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Dinxperlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Dinxperlo

Terug naar boven

Status

- Dinxperlo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Dinxperlo.

- Onder de gemeente Dinxperlo vielen naast het gelijknamige dorp verder nog het dorp De Heurne en het grootste deel van de buurtschap Beggelder. Dit deel valt tegenwoordig onder het dorp Dinxperlo.

Terug naar boven

Ligging

Dinxperlo ligt ZW van Aalten, Z van Varsseveld, ZO van Ulft, tegen de grens met Duitsland. De grens tussen Nederland en Duitsland (het Duitse dorpje Suderwick) loopt midden door de Grensstraat, die te zien is op de oude ansicht elders op deze pagina.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Dinxperlo 338 huizen met 2.310 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 98/690 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Beggelder 47/404 en Heurne 193/1.216. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.900 huizen met ca. 7.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten - Dinxperlo - Wisch (ADW).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dinxperlo heeft 5 rijksmonumenten.

- Dinxperlo heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Dinxperlo.

- Het kerkje De Rietstap of Rietstapkerkje is de kleinste kerk van Nederland. Het heeft echter nooit als zodanig dienst gedaan. In het kerkje vindt elke maand een andere expositie plaats van zowel amateur- als professionele kunstenaars. Rond 1900 was G.H.A.N. Rietstap uit Den Haag eigenaar van boerderij De Rietstap. In zijn testament bepaalde hij dat zijn erfgenaam in Dinxperlo een RK kerk moest bouwen. Zijn neef, die alles erfde, had daar niet veel zin in, maar kon er niet onder uit. In 1912 bouwde hij daarom in de tuin voor de boerderij dit kleine kerkje.

- Omdat vóór 1993 binnen de EU nog geen sprake was van vrij verkeer van personen en goederen, hadden Dinxperlo en het Duitse buurdorp Suderwick door hun unieke ligging veel te maken met douanebepalingen. Surveillerende douaneambtenaren behoorden dan ook tot een vertrouwd straatbeeld. Bijzonder is ook dat de rijksgrens hier een tot eenheid gevormd woongebied van elkaar scheidt. De grens zelf is al oud. Reeds in de vroege middeleeuwen liep hier een grens tussen twee rechtsgebieden. Het waren graafschapsgrenzen die voor de bewoners van Dinxperlo en Suderwick geen enkele betekenis hadden. Het onderlinge verkeer kon dan ook ongehinderd plaatsvinden.

De eerste grensstenen kwamen pas in 1766 toen tussen Münster en Gelre, in goed overleg, een grens werd vastgesteld. Een grenswacht of grensafsluiting was er toen nog niet. Pas in 1816 kwamen er regels voor in-, uit- en doorvoer van goederen. Goederen die aan de andere zijde van de grens meer geld opleverden werden door smokkelaars de grens overgebracht en aldaar verkocht. Zo ontstond een sluikhandel met vele smokkeltrucs. Het Grenslandmuseum laat deze geschiedenis zien. Het geeft ook een overzicht van zaken die met de douane te maken hebben, en toont de geschiedenis van de grenscorrectie 1949-1963, toen een deel van Suderwick bij Nederland kwam, respectievelijk weer aan Duitsland werd teruggegeven.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Markt Dinxperlo is dé weekmarkt in de grensstreek. Elke vrijdag van 12.00-20.00uur (in de winter tot 19.00 uur).

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje 'Dinxperlo in oude ansichten'.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dinxperlo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dinxpers Belang.

- Nieuws: - Nieuws uit Dinxperlo van Dinxpers Belang op Facebook.

- Kulturhus: - Kulturhus Dinxperlo is de samenvoeging van de bestaande gebouwen Ons Huis (van Stichting Maatschappelijk Welzijn) en het Sociaal Kultureel Centrum (in gebruik door Figulus Welzijn). Met behulp van een grote transparante foyer zijn beide panden aan elkaar geschakeld en bereikbaar vanaf zowel de Terborgseweg als de Maurits Prinsstraat. Het nieuwe Kulturhus is voor iedereen toegankelijk. Je kunt hier terecht voor diverse activiteiten, zowel georganiseerde als open inloop, maar ook voor een ongedwongen kopje koffie en een praatje. Verder kun je of jouw vereniging of organisatie een ruimte huren met daarbij de mogelijkheid voor een lunch, buffet of feestarrangement. Zowel op incidentele als structurele basis. Het Kulturhus biedt dus hetzelfde aanbod als in de voormalige panden van Ons Huis en het Sociaal Kultureel Centrum. Maar dan met veel meer mogelijkheden. Zowel voor de bestaande gebruikers als de toekomstige.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Wegwijzer. - Integraal Kind Centrum (IKC) De Bosmark. - Basisschool Sint Liborius.

- Muziek: - Fanfare Prinses Beatrix is opgericht in 1957. De vereniging omvat een A en B orkest, een A en B slagwerkorkest, en een jeugdopleiding. De vereniging vindt de elementen ontspanning, plezier en succes allemaal van belang. Door samenwerking onderling en met anderen kan de muziekvereniging goede concerten en andere muzikale bijdragen aan het dorpsleven geven. Hiermee zorgt de muziekvereniging voor een sterke ontwikkeling van haar leden en vergroot ze de saamhorigheid binnen Dinxperlo.

- Sport: - s.v. Dinxperlo (voetbal). - Gymnastiekvereniging Represta is in 2000 ontstaan uit een fusie van de Dinxperlose verenigingen DOS en KEV. De naam is een samenstelling van de begrippen recreatie en prestatie. De vereniging biedt faciliteiten voor gymles, acrogym, dansles, springgroep, ouder- en peutergym, kleutergym en sporten met een beperking.

- Overige verenigingen: - Schuttersvereniging E.M.M..

Reactie toevoegen