Dinxperlo

Plaats
Dorp
Aalten
Achterhoek
Gelderland

dinxperlo grensstraat met suderwick 1916 [640x480].jpg

Dinxperlo Grensstraat met suderwick 1916

Dinxperlo Grensstraat met suderwick 1916

GL gemeente Dinxperlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Dinxperlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Dinxperlo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Dinxperlo

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Dinxperlo.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Dinxperlo.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Dinxperlo.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dinxperlo (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Dinxperlo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Dinxperlo.

- Onder de gemeente Dinxperlo vielen naast het gelijknamige dorp verder nog het dorp De Heurne en de buurtschap Beggelder.

Terug naar boven

Ligging

Dinxperlo ligt ZW van Aalten, Z van Varsseveld, ZO van Ulft, tegen de grens met Duitsland. De grens tussen Nederland en Duitsland (het Duitse dorpje Suderwick) loopt midden door de Grensstraat, die te zien is op de oude ansicht onderaan deze pagina.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Dinxperlo, kunt u terecht bij Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten - Dinxperlo - Wisch (ADW).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dinxperlo heeft 5 rijksmonumenten.

- Dinxperlo heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Dinxperlo.

- Het kerkje De Rietstap is de kleinste kerk van Nederland. Het heeft echter nooit als zodanig dienst gedaan. In het kerkje vindt elke maand een andere expositie plaats van zowel amateur- als professionele kunstenaars.

- Omdat vóór 1993 binnen de EU nog geen sprake was van vrij verkeer van personen en goederen, hadden Dinxperlo en het Duitse buurdorp Suderwick door hun unieke ligging veel te maken met douanebepalingen. Surveillerende douaneambtenaren behoorden dan ook tot een vertrouwd straatbeeld. Bijzonder is ook dat de rijksgrens hier een tot eenheid gevormd woongebied van elkaar scheidt. De grens zelf is al oud. Reeds in de vroege middeleeuwen liep hier een grens tussen twee rechtsgebieden. Het waren graafschapsgrenzen die voor de bewoners van Dinxperlo en Suderwick geen enkele betekenis hadden. Het onderlinge verkeer kon dan ook ongehinderd plaatsvinden. De eerste grensstenen kwamen pas in 1766 toen tussen Münster en Gelre, in goed overleg, een grens werd vastgesteld. Een grenswacht of grensafsluiting was er toen nog niet. Pas in 1816 kwamen er regels voor in-, uit- en doorvoer van goederen. Goederen die aan de andere zijde van de grens meer geld opleverden werden door smokkelaars de grens overgebracht en aldaar verkocht. Zo ontstond een sluikhandel met vele smokkeltrucs. Het Grenslandmuseum laat deze geschiedenis zien. Het geeft ook een overzicht van zaken die met de douane te maken hebben, en toont de geschiedenis van de grenscorrectie 1949-1963, toen een deel van Suderwick bij Nederland kwam, respectievelijk weer aan Duitsland werd teruggegeven.

Terug naar boven

Ansichten

- Filmpje 'Dinxperlo in oude ansichten'.

 

Reactie toevoegen