Dintherse Hoek

Plaats
Buurtschap
Bernheze
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Dintherse Hoek plaatsnaambord Dn Hoek (Kopie).jpg

De buurtschap Dintherse Hoek heeft in 2012 creatieve 'plaatsnaamborden' gekregen met de volksmondnaam D'n Hoek

De buurtschap Dintherse Hoek heeft in 2012 creatieve 'plaatsnaamborden' gekregen met de volksmondnaam D'n Hoek

Dintherse Hoek

Terug naar boven

Status

- Dintherse Hoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Bernheze. T/m 1968 gemeente Dinther. In 1969 over naar gemeente Heeswijk-Dinther, in 1994 over naar gemeente Bernheze.

- De buurtschap Dintherse Hoek valt formeel (dat wil zeggen voor de postadressen en de gemeentelijke basisregistratie BAG) onder het dorp Heeswijk-Dinther, maar in de praktijk wordt het als een buurtschap van Vorstenbosch beschouwd, waar het vrijwel tegenaan ligt. Het is zogezegd dus het Dintherse deel van Vorstenbosch. Daarom werd de buurtschap vroeger ook wel Dinthers Vorstenbosch genoemd.

- De buurtschap Dintherse Hoek heeft geen officiële plaatsnaamborden. Met dien verstande dat in 2012 wél door de buurtschap zelfvervaardigde 'borden' zijn geplaatst met de 'volksmondbenaming' D'n Hoek. Dit naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van buurtvereniging D'n Hoek in genoemd jaar (wat dus de betekenis is van het getal 40 onder het bord). De buurtschap is veel ouder (zie bij Geschiedenis).

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
D'n Hoek.

Oudere vermeldingen
1899 Dintersche hoek.

Naamsverklaring
Betekent hoek 'uithoek, afgelegen punt' (zie ook Hoek gem. Bergeijk) bij Dinther.(1) In het bijzonder betekent het hier in feite 'de Dintherse hoek van Vorstenbosch'.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Dintherse Hoek ligt NO van Dinther, W van Vorstenbosch, rond de Langenbergsestraat en de Vorstenbosseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Dintherse Hoek 22 huizen met 111 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Dintherse Hoek behoort tot de oudste bewoonde delen van Vorstenbosch.

- Beschrijving van de bewoningsgeschiedenis van een aantal panden aan de Langenbergsestraat en de Vorstenbosseweg, in tekst en beeld.

Reactie toevoegen