Dieren

Plaats
Dorp
Rheden
Veluwe
Gelderland

dieren hoogestraat 1918 [640x480].jpg

Dieren Hoogestraat 1918

Dieren Hoogestraat 1918

GL kadastrale gemeente Dieren in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Dieren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Dieren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Dieren

Terug naar boven

Status

- Dieren is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Rheden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
838 kopie eind 11e eeuw Theothorne, 1025 kopie 18e eeuw Diederne, 1168 Thiedere, 1218 Diderin, Diedirn, Thederen, 1395-1396 Dideren.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Germaanse þeudô-* 'volk', soms in de betekenis van 'groot, veel', of de persoonsnaam Theudo en horn 'hoek'. De plaats ligt op een uitspringende bocht van het hoogland.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Dieren ligt NO van Rheden, ZW van Brummen, ZO van Eerbeek en grenst in het O aan de IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Dieren 198 huizen met 1.468 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.700 huizen met ca. 14.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dieren heeft 42 rijksmonumenten.

- Dieren heeft 134 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Dieren.

- De Gazellefabriek uit 1904, met een toevoeging uit de jaren dertig, is een rijksmonument. Het complex is in 2015 van binnen geheel vernieuwd. Naast de gebouwen is tevens een nieuwe hal geplaatst, waar de fietsen worden gemonteerd.

- Na een grondige restauratie is in 2010 de Dierense Sjoel (synagoge) aan de Spoorstraat heropend. Het gebedshuis, dat dateert uit 1884, biedt onderdak aan de Joodse Gemeenschap van Gelderland. Ook worden er sociale en culturele activiteiten georganiseerd.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Dieren.

Terug naar boven

Links

- MFC: - Bij multifunctioneel centrum (MFC) De Oase, dat wordt beheerd door vrijwilligers, zijn veel verenigingen en groepen actief met de meest uiteenlopende activiteiten.

- Welzijn: - Inloophuis Dieren biedt, sinds het ca. 20 jaar geleden door de plaatselijke kerken is opgericht, een huiskamer en een luisterend oor voor de zwakkere in onze samenleving. En dat moet zo blijven. De essentie van de missie van het Inloophuis zal daarom niet verdwijnen, echter zal deze wel verbreed worden. Die verbreding is noodzakelijk om te kunnen beantwoorden aan veranderingen binnen de zorg- en welzijnssector (de 'kanteling'). De doelen die voortvloeien uit de bovengenoemde missie zijn: het bieden van dagelijkse structuur door het creëren van een gastvrije huiskamer waar bezoekers dagelijks op vaste tijden terecht kunnen; het bieden van een luisterend oor aan bezoekers. Ze desgevraagd adviseren in bepaalde kwesties, dan wel doorverwijzen / begeleiden naar de juiste instanties; de doelgroep stimuleren actief deel te nemen in de samenleving; de doelgroep stimuleren zich zelf te ontplooien en bij te leren.

Reacties

(1)

Ik zoek het adres van de vroegere School voor de Binnenvaart.
gr. van Johan

Red.:
Wij kunnen hier niets van vinden. Wellicht kan het huidige Onderwijscentrum Binnenvaart u helpen aan de door u bedoelde gegevens. (Het Onderwijscentrum Binnenvaart is per 1 februari 2015 opgevolgd door Transafe, zie: http://www.transafe.info/nieuws/transafe-neemt-activiteiten-onderwijscen... ; red.)

Reactie toevoegen