Dieden

Plaats
Dorp
Oss
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

DK 200906093284 Molen, Stella Polaris, te Dieden.jpg

Dieden, molen Stella Polaris aan de dijk

Dieden, molen Stella Polaris aan de dijk

Dieden

Terug naar boven

Status

- Dieden is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Oss. T/m 30-4-1923 gemeente Dieden, Demen en Langel. Per 1-5-1923 over naar gemeente Ravenstein, in 2003 over naar gemeente Oss.

- Wapen van de voormalige gemeente Dieden, Demen en Langel.

Terug naar boven

Ligging

Dieden ligt NW van Ravenstein, NO van Oss en Berghem, O van Megen, aan de Maasdijk, Z van de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Dieden 49 huizen met 309 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 90 huizen met ca. 210 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Dieden, Demen en Langel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

In de Diedensche Uiterdijk, een uiterwaard van 300 hectare tussen Dieden en Megen, graaft baksteenfabriek Rodruza klei af en helpt zo Natuurmonumenten om natuur te ontwikkelen. Gezamenlijk graven ze oude akkers af om een zijgeul van de Maas te maken. De rivier krijgt zo meer ruimte, om overstromingen te voorkomen en de natuur krijgt vrij spel. Van klei die vrijkomt maakt Rodruza bakstenen. Zo komt Natuurmonumenten uit de kosten. Sterker nog, de Diedensche Uiterdijk maakt winst. De opbrengst gaat naar andere projecten. De zijgeul moet over een jaar of vijftien af zijn en wordt geleidelijk ontwikkeld tot natuurgebied.

De naburige Middelwaard, ten noorden van Ravenstein, geeft een beeld van wat de Diedensche Uiterdijk gaat worden. Tussen velden met zeldzame planten als wilde marjolein en rode ogentroost staan rode runderen op hun gemak aan jonge wilgen te knabbelen. Er zijn geen paden: iedereen mag vrij rondstruinen. „De dynamiek van deze natte oevers is enorm”, aldus beheerder Fons Mandigers van Natuurmonumenten. "Deze zijarm was recht toen we hem aanlegden. Die bochten zijn vanzelf ontstaan.” (bron: Trouw, 6-10-2009)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dieden heeft 5 rijksmonumenten.

- Dieden heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Molen Stella Polaris.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Demen en Dieden.

Reactie toevoegen