Den Osse

Plaats
Buurtschap
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

Den Osse plaatsnaambord.jpg

Den Osse was vanouds een buurtschap, maar is tegenwoordig vooral bekend als badplaats, en valt voor de post onder de naburige stad Brouwershaven.

Den Osse was vanouds een buurtschap, maar is tegenwoordig vooral bekend als badplaats, en valt voor de post onder de naburige stad Brouwershaven.

Den Osse

Terug naar boven

Status

- Den Osse is een buurtschap en badplaats in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. T/m 1812 gemeente Klaaskinderkerke. In 1813 over naar gemeente Duivendijke, in 1961 middels grenscorrectie over naar gemeente Brouwershaven (terwijl de rest van de gemeente Duivendijke opging in de nieuwe gemeente Middenschouwen), in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- De buurtschap Den Osse valt, ook voor de postadressen, onder de stad Brouwershaven. De buurtschap heeft wel eigen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) met 30 km-zone.

- De buurtschap Den Osse staat niet als zodanig vermeld in de Topografische atlas Zeeland(1).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1636 Osse Steert, ca. 1750 Den Osse.

Naamsverklaring
Vaak voorkomende herbergnaam, naar het uithangteken met een afbeelding van een os 'gecastreerde stier'.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Den Osse ligt NW van Brouwershaven en ligt direct aan het meer de Grevelingen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt buurtschap Den Osse niet apart vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap slechts enkele woonhuizen (ca. 15) en is verder vooral een badplaats. De buurtschap zal ca. 40 inwoners hebben.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Den Osse is een geliefde duikplaats. - Videoreportage van een duik bij deze duikstek.

- De havenkom waar Watersportvereniging Den Osse is gevestigd, is van oorsprong de werkhaven die gebruikt is bij de aanleg van de Brouwersdam. Dat is ook de reden waarom het er zo diep is: 5 meter. Nadat de werkzaamheden aan de Brouwersdam in 1977 zijn afgerond, wordt de havenkom voornamelijk gebruikt voor de sportvisserij. De projectontwikkelaar die ook de huisjes achter de dijk heeft gebouwd (Kavero) is dan inmiddels overgenomen door Pakhoed. Die financiert de aanleg van de eerste jachthaven, die bestaat uit een hoofdsteiger en 3 zijsteigers met in totaal 168 ligplaatsen. De heer Van Dijke sr. wordt de eerste havenmeester (in dienst van Pakhoed) en mevrouw van Dijke verhuurt en verzorgt de huisjes.

In 1980 wordt Watersportvereniging Den Osse officieel opgericht. Van 1981 tot 1985 volgt een verdere uitbreiding tot 200 ligplaatsen in de noordelijke haven. In 1985 neemt de watersportvereniging alles over van Pakhoed. In 1988 wordt wordt met enig feestgedruis het clubgebouw geopend. De havenkom wordt tegen de oostenwind beschermd door een stenen dam die tegelijk met de uitbreiding van de haven in het zuidelijke deel van de havenkom in 1992 wordt gerealiseerd. In het najaar van 2014 is de vereniging begonnen met de totale renovatie van de noordelijke haven. Op 20 juni 2015 is de officiële opening verricht door burgemeester Rabelink van de gemeente Schouwen-Duivenland. Met een kleine 500 ligplaatsen en ca. 580 leden, aspirant leden en donateurs is de vereniging zo groot dat in ieder geval de dagelijkse werkzaamheden door professionals dienen te worden uitgevoerd. Leden en passanten kunnen in de haven rekenen op vakkundige assistentie van de havenmeester(s).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Den Osse, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen