Den Hulst

Plaats
Verdwenen plaats(naam)
Dalfsen
Salland
Overijssel

Den Hulst stempel TRKB (Kopie).jpg

Den Hulst was een dorpje N van Nieuwleusen en had tot 1974 een postkantoor met die naam. Daarna is de plaatsnaam helaas formeel verdwenen, omdat zij in het in 1978 ingegane huidige postcodesysteem niet als plaatsnaam is opgenomen.

Den Hulst was een dorpje N van Nieuwleusen en had tot 1974 een postkantoor met die naam. Daarna is de plaatsnaam helaas formeel verdwenen, omdat zij in het in 1978 ingegane huidige postcodesysteem niet als plaatsnaam is opgenomen.

Den Hulst straatnaambordje.jpg

Het dorpje Den Hulst is in 1974 van zijn plaatsnaam beroofd, gaat sindsdien door het leven als Nieuwleusen-Noord en is ter plekke nog slechts te herkennen aan de straatnaambordjes Den Hulst...

Het dorpje Den Hulst is in 1974 van zijn plaatsnaam beroofd, gaat sindsdien door het leven als Nieuwleusen-Noord en is ter plekke nog slechts te herkennen aan de straatnaambordjes Den Hulst...

Den Hulst

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Den Hulst.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Den Hulst.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Den Hulst.

Terug naar boven

Status

- Den Hulst is een voormalig dorp, thans buurtschap* in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Dalfsen. T/m 2000 gemeente Nieuwleusen. Vanouds viel ook een deel van Den Hulst onder het dorp Rouveen in de gemeente Staphorst. Zie verder bij Ligging.
* D.w.z. formeel ligt het wel binnen de bebouwde kom van Nieuwleusen, maar ter plekke is de karakteristieke lintbebouwing van het vroegere dorp nog goed herkenbaar, dus vinden wij de kwalificatie buurtschap nog wel gerechtvaardigd.

- Vanouds viel ook de buurtschap Rollecate (N van de W van Den Hulst gelegen buurtschap De Meele, rond de Rollecaterweg) onder Den Hulst. Maar dat valt onder het deel in de gemeente Staphorst dat tegenwoordig Punthorst heet.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
De Hulst. Den Hulst lag oorspronkelijk aan de Dedemsvaart (die later ter plekke gedempt is voor de aanleg van de N377). Daarom woonde je hier in de volksmond 'an de vaort'. Verwarrend is dat het verderop gelegen dorp Dedemsvaart in de volskmond ook De Voart heet, zodat men daar ook 'an De Vaort' woont...

In het dialect
Nulst of 'n Ulst. Nulst is een samentrekking van de n van het lidwoord en Ulst, waar in het dialect de H wegvalt (h-deletie), zoals dat in Noordwest-Overijssel gebruikelijk is. Nulst gebruikt men vooral waar het voorzetsel van toepassing is, zoals in "Wi'j gaot naor 'n Ulst", "Zi'j woont op 'n Ulst".

Oudere vermeldingen
Begin 18e eeuw treffen we de volgende vermeldingen aan: 'in Den Hulst ofte op de Gracht' en 'aan de Grachte in de Oosterhulst'*. 1840 De Hulst (in de Volkstelling m.b.t. gemeente Nieuwleusen) en Den Huls (in de Volkstelling m.b.t. gemeente Staphorst), 1867 De Hulst, 1844 De Roveensche-Hulst, 1847 Rouveensche-Hulst. De laatstgenoemde 2 vermeldingen hebben alleen betrekkking op het Rouveense deel van Den Hulst.
* De 'grachte' is het in de Plompenkolk uitmondende afwateringskanaaltje de Beentjesgraven. De Oosterhulst is het buurtje aan de gelijknamige N377 en parallelwegen O van de oude kern van Den Hulst.

Naamsverklaring
Samengesteld uit het lidwoord Den, wat wijst op datief enkelvoud (met locatieve functie), en hulst 'hulst, altijdgroene heester'.(1)

Naamsverdwijning
De plaats is in naam verdwenen. De bebouwing is er echter nog wel. Het N buitengebied heet tegenwoordig Punthorst en de oude kern met het gebied Z daarvan heet tegenwoordig Nieuwleusen-Noord. Zie verder bij Ligging. De naam leeft nog voort in benamingen ter plekke zoals de N377 die ter plekke Den Hulst heet en O daarvan Oosterhulst, de Hulsterplas (waaruit zand is gebruikt voor het dempen van de Dedemsvaart en de aanleg van de N377), de Hulstkampenweg, 't Hulsterpad en verzorgingshuis De Hulstkampen.

Terug naar boven

Ligging

- Het dorpje Den Hulst was oorspronkelijk alleen een lintbebouwing langs de N377 (Hasselt - Coevorden) met een stuk buitengebied N daarvan. Dat buitengebied ligt in de gemeente Staphorst, werd als behorend tot het Staphorster dorp Rouveen beschouwd en daarom ook wel Rouveense Hulst genoemd. Bij de instelling van het huidige postcodesysteem in 1978, heeft de gemeente Staphorst dat gebied laten benoemen als Den Hulst, met een eigen postcode en postale plaatsnaam. Wellicht omdat men het te verwarrend vond met het Nieuwleusense deel van Den Hulst?, is in de jaren negentig de naam veranderd en is formeel de naam Punthorst voor dit gebied vastgesteld (met nieuwe postcode).

- De gemeente Nieuwleusen daarentegen heeft in de jaren zeventig géén eigen postale plaatsnaam aangevraagd voor haar deel van Den Hust (de dorpskern langs de N377 dus en het deel Z daarvan), waardoor dat sindsdien voor de postadressen 'in' Nieuwleusen ligt (ten gevolge daarvan is de naam Den Hulst in 1974 ook uit de poststempels verdwenen, want de plaatsnaam bestond formeel vanaf die tijd immers niet meer). Samen met de daarna gerealiseerde nieuwbouw Z van het oude Den Hulst, wordt dat deel sindsdien Nieuwleusen-Noord genoemd. Op de kaart zijn het nog duidelijk 2 delen, gescheiden door sportvelden: Den Hulst thans Nieuwleusen-Noord in het N en het oude Nieuwleusen in het Z, dat sindsdien ook Nieuwleusen-Zuid wordt genoemd.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat Den Hulst 62 huizen met 340 inwoners onder de gemeente Nieuwleusen en 16 huizen met 86 inwoners onder de gemeente Staphorst.

Terug naar boven

Geschiedenis

Den Hulst was vroeger landelijk bekend vanwege de Union fietsenfabriek (1904-2003). Met dien verstande dat de fabriek vanwege de onbekendheid van de plaatsnaam Den Hulst in de eerste jaren op haar poststukken zette dat zij was gevestigd 'aan de Dedemsvaart', waardoor men geneigd was te denken dat de fabriek in de plaats Dedemsvaart was gevestigd...

- Molen De Vlijt is oorspronkelijk in 1639 gebouwd in Koog aan de Zaan, als olie- en pelmolen. Later gaat de molen als De Vlijt naar het Friese Balk. In 1898 wordt de molen daarvandaan per platbodem over de Zuiderzee naar Den Hulst vervoerd, en daar weer opgebouwd als korenmolen. In 1924 is de molen onttakeld na te zijn beschadigd door een hevige storm. In 1933 is het restant en het woonhuis ernaast afgebrand door een blikseminslag. Ter plaatse wordt een mechanische maalderij gebouwd van de Gebr. Muller, die in 1980 door veevoederconcern UTD is overgenomen. (vermoedelijk betreft dit het complex waar nu de kringloopwinkel in zit?, red.)

- Geschiedenis van Den Hulst op Wikipedia. Het is wel in het dialect, maar met een beetje moeite is dat voor iemand 'van buiten' wel te begrijpen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zoals hiervoor gemeld, is de Dedemsvaart ter hoogte van Den Hulst gedempt voor de aanleg van de provincialeweg N377. Het voormalige brugwachtershuis ter hoogte waar brug V in de Dedemsvaart lag, is nog wel bewaard gebleven. (weet iemand daar het huisnummer van?, red.)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Deerne's Kringloopwinkel van Daniëlle Mos is gevestigd in de voormalige meelfabriek van Den Hulst. De winkel heeft een breed assortiment tweedehands spullen voor schappelijke prijzen.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Nieuwleusen en Den Hulst op Facebook.

Reactie toevoegen