Den Hoorn ZH

Plaats
Dorp
Midden-Delfland
Delfland
Zuid-Holland

Den Hoorn ZH

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Den Hoorn.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Den Hoorn.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Den Hoorn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Den Hoorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Den Hoorn is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Midden-Delfland. T/m 1811 gemeente Hof van Delft. In 1812 over naar gemeente 't Woudt, per 1-4-1817 over naar de opnieuw ingestelde gemeente Hof van Delft, in 1921 over naar gemeente Schipluiden, in 2004 over naar gemeente Midden-Delfland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Den Hoorn is rond 1100 gesticht onder de naam Dijkshoorn. De Dijkhoornseweg door het dorp herinnert hier nog aan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Den Hoorn 53 huizen met 240 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Den Hoorn ca. 3.000 huizen met ca. 7.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Artikel over opgravingen bij Den Hoorn in 2003, waarbij de oudste sporen van menselijke beschaving in West-Nederland zijn gevonden (ca. 3500 v.Chr.). Artikel II over de opgravingen bij Den Hoorn in 2003.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Harnaschpolder is een oude polder, gelegen W en N van de kern Den Hoorn, in het W grenzend aan de A4, in het NO grenzend aan de Rijswijkse buurtschap (en woonwijk in wording) Sion. Dit tot voor kort kassengebied wordt herbestemd tot deels Bedrijventerrein Harnaschpolder, deels nieuwbouwwijk. Een deel van de Harnaschpoler, O van de weg Gantel, is recent middels grenscorrectie van Den Hoorn naar Delft overgegaan. De nieuwbouw aldaar wordt dan ook geprofileerd als Harnaschpolder Delft, een deel van de nieuwbouw in Den Hoorn heeft de benaming Buurtschap Harnas Molen gekregen. Bewonersvereniging Harnaschpolder. Buurtinfo Woudselaan (deel van het Den Hoornse deel van de nieuwbouw in de Harnaschpolder). Fotoverslag ontwikkelingen rond de Harnaschwetering. Fotoverslag ontwikkelingen in en rond de Harnaschpolder. Helaas is in het ontwerp van de waterrijke wijk niet voorzien in vaarmogelijkheden vanuit de wijk naar de omliggende wateren. Om dit alsnog mogelijk te maken, hebben Studenten van de Hogeschool Rotterdam daarom een ontwerp gemaakt voor een moderne variant van de aloude overtoom. Realisatie is nog niet zeker, omdat dit van veel factoren afhangt. Voor nadere details zie het rapport onder de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Den Hoorn heeft 15 gemeentelijke monumenten.

 

Reactie toevoegen