Delwijnen

Plaats
Dorp
Zaltbommel
Bommelerwaard
Gelderland

Delwijnen

Terug naar boven

Status

Delwijnen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel. T/m 1998 gemeente Kerkwiijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1e kwart 13e eeuw Dilevuinne, 1388 Delwinen, 1531 Dellwijnen, 1579 Delweynen, 1665 Delwynen.

Naamsverklaring
Het tweede deel van de naam is winne = 'weide', het eerste deel wijst misschien op de lagere ligging van deze weiden; in dat geval is het verwant met het Middelnederlandse delle 'laagte' en het Nieuwnederlandse dal 'laagte, vallei'. De uitgang op -en is later ontstaan.(1)

Terug naar boven

Ligging

Delwijnen ligt ZW van Zaltbommel, NW van Ammerzoden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Delwijnen 38 huizen met 258 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het adellijke geslacht De Cocq van Delwijnen is o.a. eigenaar geweest van het vroegere Kasteel Delwijnen. Het kasteel, ook bekend als het Hoge Huys, werd gebouwd op een kasteelheuvel met een brede gracht erom heen. Het had een forse omvang; de basis van de heuvel had een doorsnede van maar liefst 47 meter. Ook de woontoren schijnt behoorlijk groot te zijn geweest. Het kasteel was geen lang leven beschoren; in 1520 is het verwoest in de strijd tussen Gelre en de Bourgondiërs.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1740 werd de bouw van 6 achtkante schepradmolens aanbesteed voor rekening van Zaltbommel, Bruchem, Kerkwijk, Delwijnen, Gameren en Nieuwaal, te weten twee voormolens (boezemmolens) bij Aalst en vier binnenmolens (poldermolens). De molens zorgden samen voor de afwatering van de polders en maalden uit op de Bommelse Weteringen. Door de bouw van een gemaal werden de molens overbodig. De Delwijnse Molen (Jan Stuversdreef 10) werd gesloopt tot de eerste bindlaag. Rond 1975 is de overgebleven molenromp verbouwd tot woonhuis. In 2009 is het pand volledig gerenoveerd, met behoud van authentieke elementen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag in april is er in Delwijnen de jaarlijkse Rommelmarkt, met o.a. servies, kleding, brocante, antiek, meubels en bloemen. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. De opbrengst komt ten goede aan de Hervormde Kerk te Kerkwijk.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Delwijnen door Kees Wittenbols uit Breda.

Reactie toevoegen