Delfgauw

Plaats
Dorp
Pijnacker-Nootdorp
Zuid-Holland

Delfgauw

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Delfgauw.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Delfgauw.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Delfgauw.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Delfgauw (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Delfgauw is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Pijnacker-Nootdorp. T/m 1920 gemeente Vrijenban. In 1921 over naar gemeente Pijnacker, in 2002 over naar gemeente Pijnacker-Nootdorp.

- Onder het dorp Delfgauw valt ook een klein deel van de buurtschap Oude Leede.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Delfgaauw.

Terug naar boven

Ligging

Delfgauw ligt O van Delft, W van Pijnacker en grenst in het W aan de A13. Z van Delfgauw liggen bedrijventerrein, verzorgingsplaats en recreatiegebied Ruyven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Delfgauw 20 huizen met 322 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Delfgauw ca. 3.500 huizen met ca. 8.000 inwoners. Door de Vinexlocatie Emerald is Delfgauw in enkele jaren tijd gegroeid van ca. 2.000 naar ca. 8000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Delfgauw heeft 1 rijksmonument.

- Delfgauw heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Bieslandse Bovenmolen.

- Gevelstenen in Delfgauw.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- N van Delfgauw ligt de Polder Biesland en het Bieslandse Bos. De Polder Biesland is nog de enige groene enclave tussen het verstedelijkte gebied van Delft, Zoetermeer en Den Haag. Biesland was een heerlijkheid en t/m 1833 een zelfstandige gemeente. Tot medio 19e eeuw was het een buurtschap met in 1840 4 huizen en 20 inwoners. Nadere informatie over recente ontwikkelingen in de Polder Biesland. Site Vrienden van Biesland.

- Fietsroute Acker- en Biesland.

- De Ackerdijkse Plassen is een natuurgebied Z van Delfgauw, ZO van parkeerplaats Ruyven aan de A13, Z van de Ackerdijkseweg. De Ackerdijkse Plassen is een heel bijzonder natuurgebied in het midden van de drukke Randstad. Het belangrijkste doel van beheerder Natuurmonumenten is hier het behouden en inrichten van zoveel mogelijk biotoopjes voor zo veel mogelijk verschillende soorten vogels. U vindt hier een diversiteit aan natuurtypen zoals rietland, bosjes, plassen en grasland. Sinds 2008 probeert Natuurmonumenten de achteruitgang van de weide- en moerasvogels in de Ackerdijkse Plassen te stoppen. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de moerassen duurzaam behouden wordt, is een inhaalslag gepleegd. Veel jonge boompjes zijn uit het moeras verwijderd. Dit zorgt ervoor dat riet en kruiden weer de ruimte krijgen. Ook de landschappelijke openheid in het moeras neemt hierdoor toe, wat ruimte biedt aan rietvogels zoals de blauwborst en kleine karekiet. De graslanden worden weer in samenwerking met een boer beheerd. De konikpaarden die het gebied jarenlang hebben begraasd, zijn vervangen door een meer ‘boerenbeheer’. Het doel is om het ruige aanzien van de graslanden te veranderen naar bloemrijke hooilanden. Open grasland met veel bloemen trekt namelijk weidevogels aan. Om het de vogels zo goed mogelijk naar de zin te maken is het belangrijk dat er voldoende rust in het gebied heerst. Daarom zijn de Ackerdijkse Plassen niet vrij toegankelijk voor publiek. Af en toe organiseert Natuurmonumenten hier excursies om u de schoonheid van dit gebied te laten ervaren. Nadere informatie over de Ackerdijkse Plassen (w.o. excursiemogelijkheden) op de site van Natuurmonumenten.

Terug naar boven

Links

- Zorghoeve Biesland.

Reactie toevoegen