De Zilk

Plaats
Dorp
Noordwijkerhout
Bollenstreek
Zuid-Holland

De Zilk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Zilk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Zilk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Zilk.

Terug naar boven

Status

- De Zilk is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek, gemeente Noordwijkerhout.

- Onder het dorp De Zilk valt ook de buurtschap Ruigenhoek.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1399 (an der) Silke, 1455 die Zilke.

Naamsverklaring
Volgens de jongste verklaring een afleiding van terra salica 'grond waarop de Salische wet van toepassing was' (wat oorspronkelijk gevolgen had voor de erfelijke overdracht).(1)

Terug naar boven

Ligging

De Zilk ligt NO van Noordwijkerhout. De dorpskern grenst in het W aan de N206 (Zoetermeer - Aerdenhout), in het Z aan de N442, in het O aan de Leidsevaart en het dorp Hillegom, en in het N aan de provincie Noord-Holland (kern Vogelenzang). In het Z loopt de grens van het dorpsgebied met het Z hiervan gelegen Noordwijkerhout door de Delfweg en de Ruigenhoekweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft De Zilk 17 huizen met 124 inwoners.

- Tegenwoordig heeft De Zilk ca. 1.000 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Stichting Genootschap Oud De Zilck is opgericht in 2001. Doelen van de stichting zijn: het verzamelen en tentoonstellen van o.a. prenten, tekeningen, foto's, boeken en gebruiksvoorwerpen die betrekking hebben op de historie van De Zilk en zijn bewoners; het behoud van natuur, landschap en woonomgeving van De Zilk in de meest ruime zin; Het bevorderen van de studie van de plaatselijke geschiedenis en het vastleggen van de gevonden gegevens; door publicaties, lezingen, tentoonstellingen en andere evenementen bekendheid geven aan de historie van De Zilk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Feestcommissie De Zilk is een club van 15 enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor de Zilkse gemeenschap. Het hele jaar door organiseren zij verschillende evenementen voor jong en ouder, zoals de Mozaïekwedstrijd (waarbij ca. 50 inwoners strijden om de mooiste bloembollenmozaïeken in hun voortuin), Koningsdag, 4 en 5 mei en de Feestweek (eind augustus).

- Carnaval. - Carnavalsvereniging de Duinknijnen.

- De opbrengst van de jaarlijkse Rommelmarkt (op een zaterdag in april) komt ten goede aan de activiteiten van Jeugdwerk De Zilk (de reguliere acviteitein door het jaar heen, plus een jaarlijks Zomerkamp).

Terug naar boven

Beeld

- 27 foto's van panden in De Zilk uit begin 20e eeuw en ouder.

Terug naar boven

Links

- Brede School De Egelantier biedt naast de gelijknamige basisschool ook onderdak aan Kinderopvang De Palmboom (met kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en BSO).

- De Zilk linkspagina.

- Drumfanfare Altesa.

- Shantykoor De Zilk.

- Popkoor Just for Fun.

Reactie toevoegen