De Zilk

Plaats
Dorp
Noordwijkerhout
Bollenstreek
Zuid-Holland

De Zilk

Terug naar boven

Status

- De Zilk is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek, gemeente Noordwijkerhout.

- Onder het dorp De Zilk valt ook de buurtschap Ruigenhoek (grotendeels, inclusief een zeer klein deel van de buurtschap dat voor de postadressen onder het dorp Noordwijk (in de gemeente Noordwijk), maar praktisch gezien ook onder het dorp De Zilk valt).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1399 (an der) Silke, 1455 die Zilke.

Naamsverklaring
Volgens de jongste verklaring een afleiding van terra salica 'grond waarop de Salische wet van toepassing was' (wat oorspronkelijk gevolgen had voor de erfelijke overdracht).(1)

Terug naar boven

Ligging

De Zilk ligt NO van Noordwijkerhout. De dorpskern grenst in het W aan de N206 (Zoetermeer - Aerdenhout), in het Z aan de N442, in het O aan de Leidsevaart en het dorp Hillegom, en in het N aan de provincie Noord-Holland (kern Vogelenzang). In het Z loopt de grens van het dorpsgebied met het Z hiervan gelegen Noordwijkerhout door de Delfweg en de Ruigenhoekweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft De Zilk 17 huizen met 124 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Stichting Genootschap Oud De Zilck is opgericht in 2001. Doelen van de stichting zijn: het verzamelen en tentoonstellen van o.a. prenten, tekeningen, foto's, boeken en gebruiksvoorwerpen die betrekking hebben op de historie van het dorp en zijn bewoners; het behoud van natuur, landschap en woonomgeving van het dorp in de meest ruime zin; Het bevorderen van de studie van de plaatselijke geschiedenis en het vastleggen van de gevonden gegevens; door publicaties, lezingen, tentoonstellingen en andere evenementen bekendheid geven aan de historie van De Zilk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Henny en IJsbrand van Straalen zijn van jongs af aan altijd al bezig geweest met o.a. sterrenkunde en astrofografie, en actief geweest in diverse verenigingen op dit gebied in de regio. In 2004 zijn ze van het Westland naar De Zilk verhuisd waar ze hun eigen Sterrenwacht Foucault hebben gebouwd. Naast hun publieksactiviteiten blijven zij zelf ook actief als waarnemers en astrofotografen.

Ze nemen geregeld de maan, planeten en sterren waar, zowel visueel als fotografisch. De sterrenwacht heeft de beschikking over meerdere telescopen. In het observatorium staat een grote opstelling waarop zowel een planetenkijker als een instrument voor astrofotografie past. Daarnaast hebben ze kijkers die ze op locatie mee kunnen nemen. Foto's drukken ze af in de eigen donkere kamer, maar ook de digitale fotografie met een webcam heeft bij hen zijn intrede gedaan. Op hun nieuwspagina vind je welke dagen ze in het jaar te bezoeken zijn.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Feestcommissie De Zilk is een club van 15 enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor de Zilkse gemeenschap. Het hele jaar door organiseren zij verschillende evenementen voor jong en ouder, zoals de Mozaïekwedstrijd (waarbij ca. 50 inwoners strijden om de mooiste bloembollenmozaïeken in hun voortuin), Koningsdag, 4 en 5 mei en de Feestweek (eind augustus).

- Carnaval. - Carnavalsvereniging de Duinknijnen.

- De opbrengst van de jaarlijkse Rommelmarkt (op een zaterdag in april) komt ten goede aan de activiteiten van Jeugdwerk De Zilk (de reguliere acviteitein door het jaar heen, plus een jaarlijks Zomerkamp).

Terug naar boven

Beeld

- 27 foto's van panden in De Zilk uit begin 20e eeuw en ouder.

Terug naar boven

Links

- Lokale links: - De Zilk linkspagina.

- Onderwijs en kinderopvang. - Brede School De Egelantier biedt naast de gelijknamige basisschool ook onderdak aan Kinderopvang De Palmboom (met kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en BSO).

- Muziek: - Drumfanfare Altesa. - Shantykoor De Zilk. - Popkoor Just for Fun.

Reactie toevoegen