De Westereen

Plaats
Dorp
Dantumadiel
Fryslân

De Westereen dorpsgezicht 1950 [640x480].jpg

De Westereen dorpsgezicht 1950

De Westereen dorpsgezicht 1950

Zwaagwesteinde (2).jpg

De Foarsrjitte (Voorstraat) in De Westereen (Zwaagwesteinde).

De Foarsrjitte (Voorstraat) in De Westereen (Zwaagwesteinde).

Zwaagwesteinde.jpg

Het mooie Doopsgezinde kerkje in De Westereen.

Het mooie Doopsgezinde kerkje in De Westereen.

Zwaagwesteinde (4).jpg

Een wâldhúske in De Westereen.

Een wâldhúske in De Westereen.

Zwaagwesteinde (3).jpg

De Foarstrjitte in het zonnetje.

De Foarstrjitte in het zonnetje.

De Westereen

Terug naar boven

Status

- De Westereen is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Dantumadiel.

- Onder het dorp De Westereen valt ook een deel van de buurtschap Kûkherne.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Zwaagwesteinde is per 1-1-2009 officieel ver-Friest met de lokale spelling De Westereen. Alleen deze benaming staat nog op de plaatsnaamborden. Voorheen stond onder de Nederlandse naam de Friese spelling De Westerein. Overigens waren er in een enquete onder de inwoners vrijwel evenveel voor de spelling De Westerein als voor De Westereen.

Oudere vermeldingen
1840 Zwaag-Westeinde.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp De Westereen ligt WZW van het dorp Kollumerzwaag, W van het dorp Buitenpost, NW van de dorpen Twijzelerheide, Twijzel, Jistrum en Kootstertille, N van het Burgumer Mar, NO van de dorpen Noardburgum, Feanwâlden, Feanwâldsterwâl en Burgum, O van het dorp De Falom, ZO van de dorpen Broeksterwâld en Damwâld, ZZO van de stad Dokkum, Z van de dorpen Wâlterswâld en Driezum en ZW van de dorpen Westergeest en Triemen.

Terug naar boven

Statisitsche gegevens

In 1840 heeft De Westereen 210 huizen met 1.027 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.000 huizen met ca. 5.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oudheidkamer Dantumadeel.

- Natuurmuseum Bruinenberg is vernoemd naar een van de oprichters van het museum in 1953. Tot 2012 was het Natuurmuseum in Dokkum gevestigd. Tegenwoordig huist het museum in het Westereender dierenpark in Sanjes Zoo, vlakbij attractiepark Sanjes Fertier.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Avondvierdaagse (eind mei / begin juni).

- Rock/pop festival FreezeForze Beach Fest (op een zaterdag in juli) is ontstaan uit een groep enthousiaste festivalbezoekers die met een eigen (FreezeForze) touringcar diverse binnen- en buitenlandse festivals bezoeken.

- Ronde van De Westereen (wielrennen, op een zaterdag in augustus). Jeugdcategorie, nieuwelingen, junioren, masters 40+, sportklasse, elite, beloften en amateurs-A.

- Doarpsfeest (september).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Een kleine 14 ha van natuurgebied de Zwagermieden, in de kern van het gebied waar de meeste weidevogels broeden, is in februari 2017 over de totale omtrek van een kleine 1800 meter voorzien van een raster met een schrikdraad. Deze voorziening moet roofdieren keren die het voorzien hebben op eieren en kuikens van weidevogels als kievit en grutto. Staatsbosbeheer heeft goede hoop dat vossen en andere zoogdieren als de steenmarter het gebied nu mijden.

Terug naar boven

Beeld

- Site met vele honderden oude foto's van De Westereen, handig ingedeeld in rubrieken. - Oude foto's en ansichtkaarten van De Westereen op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over De Westereen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over De Westereen.

- Nieuws: - Nieuws uit De Westereen op Facebook.

- Onderwijs en kinderopvang: - Thuishuis It Boefke is een kleinschalige kinderopvang Waar veiligheid van de kinderen, bewegen en ontdekken centraal staan.

- Verenigingen: - De Westereen heeft een rijk verenigingsleven met een 30-tal verenigingen.

- Muziek: - Shantykoor de Swemmersjongers (genoemd naar waterloop de Swemmer waaraan het dorp ligt) heeft ca. 22 zangers, die trachten de Shanty´s, Seasongs en Fryske seemanslieten zo veel mogelijk driestemmig ten gehore te brengen. Met veel enthousiasme wordt er veelvuldig opgetreden bij diverse binnen- en buitenevenementen, feestavonden, braderiën en shantyfestivals. Ook voor de bewoners van zorgcentra´s worden regelmatig fijne en gezellige avonden verzorgd.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Zwaagwesteinde. - Volleybalvereniging AVIOS.

- Zorg: - Zorgboerderij SanjesZoo. - Het centraal in De Westereen gelegen Woonzorgcentrum Brugchelencamp biedt verschillende vormen van zorg onder één dak. Brugchelencamp beschikt over 94 ruime appartementen. Ben je ontslagen uit het ziekenhuis, maar kun je nog niet naar huis? Dan hebben ze de mogelijkheid voor een tijdelijke opname. Mensen van buitenaf kunnen terecht bij de dagverzorging voor een kopje koffie, een praatje en een gevarieerd dagprogramma. En bewoners die nèt wat meer behoefte hebben aan structuur en begeleiding, kunnen terecht op de groepsverzorging. Brugchelencamp staat met beide benen in de samenleving. Bewoners en mensen uit het dorp doen mee aan verschillende activiteiten op de locatie. Ook scholieren komen regelmatig langs. En dankzij de bewegingslessen van 'Senior Actief' is er ruime gelegenheid om in beweging te blijven.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van De Westereen en - idem kerk.

Reactie toevoegen