De Westen

Plaats
Buurtschap
Texel
Kop van Noord-HollandWaddengebied
Noord-Holland

den_hoorn_de_westen_westerweg_marias_hoeve_kopie.jpg

De Westen (buurtschap van Den Hoorn), Maria's Hoeve aan de Westerweg.

De Westen (buurtschap van Den Hoorn), Maria's Hoeve aan de Westerweg.

de_westen_kerktoren_en_torenhuis.jpg

De Westen (buurtschap van Den Hoorn), de in 1859 afgebroken kerktoren (de kerk was al eerder vervallen en afgebroken) met daarnaast het nog altijd bestaande Torenhuis uit 1578. Maker en jaar van deze tekening zijn ons niet bekend.

De Westen (buurtschap van Den Hoorn), de in 1859 afgebroken kerktoren (de kerk was al eerder vervallen en afgebroken) met daarnaast het nog altijd bestaande Torenhuis uit 1578. Maker en jaar van deze tekening zijn ons niet bekend.

De Westen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Westen.

- Boek uw hotel, vakantiehuis, stacaravan, chalet, B&B, camping of pipowagen online bij VVV Texel!.

Terug naar boven

Status

- De Westen is een voormalig dorp, thans buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio's Kop van Noord-Holland en Waddengebied, gemeente Texel.

- Buurtschap De Westen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Hoorn.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw UUestanne, 1396 Westende, 1400 Westen.

Naamsverklaring
Hangt samen met west 'westelijk gelegen' (de as van het eiland liep vroeger meer oost-west).(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Westen ligt ZW van Den Burg, N van Den Hoorn, rond de Westerweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In1840 omvatte de buurtschap De Westen 30 huizen met 182 inwoners.

- Tegenwoordig heeft De Westen ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Westen was het oudste en eeuwenlang ook het grootste dorp op Texel. Hier stond dus ook de oudste kerk van het eiland. Als eerste is hier een Germaans heiligdom, dat door Willibrord - de Aartsbisschop der Friezen - en Bonifatius op hun kersteningstocht langs de Hollandse kust, omstreeks 721, is veranderd in een christelijke kapel. Deze kapel is de eerste in een netwerk van kerken langs de Hollandse kust. Het eerste kerkje alhier is een eenvoudig houten kerkje en ligt aan stromend water, de Kerke Ee. Alle in die tijd gebouwde kerken liggen aan water of bij een put, zodat ze geschikt zijn om ter plaatse de bekeerde mensen te dopen. Het kapelletje dat op deze plek gestaan heeft is waarschijnlijk bij de inval van de Noormannen na 850 verwoest. Na het vertrek van de Noormannen in 920 is ongetwijfeld een nieuw kapelletje gebouwd, dat tot eind 11e eeuw heeft bestaan.

De laatste kerk in De Westen is dus eind 11e eeuw gebouwd. Dit kerkje is van tufsteen en eenschepig in Romaanse stijl, met tegen de westgevel een zware bakstenen toren die van onder Romaans en van boven Gotisch van stijl is. De kerk staat op een heuvel van circa 2 meter hoog, die later voor een groot deel is afgegraven. Dit kerkje blijft tot circa 1400 de moederkerk van Texel, wat inhoudt dat de priesters het recht hebben van dopen, trouwen en begraven. Zodoende hoort bij deze kerk ook het eerste gewijde kerkhof van Texel. In de kerk ligt de oorspronkelijke Texelse standaard-roede, de zogeheten 'slaper'. Deze roede werd als standaard gehanteerd voor alle officiële opmetingen, zoals het opmeten van het eiland op 5 oktober 1561. Hier blijkt ook de belangrijkheid van deze kerk uit.

Bij de inval van de Watergeuzen op 26 maart 1571 wordt, evenals de andere kerken op Texel, ook die van De Westen niet gespaard. Het dak verbrandt en mede als gevolg van de Hervorming en de teloorgang van het dorp De Westen, wordt de katholieke kerk niet meer hersteld. Uit een rapport van mei 1769 blijkt dat de resten van de kerkmuren in die tijd nog 55 tot 70 centimeter dik zijn en dat de 'duyvestenen' die uit de muur gebikt zijn, 30 bij 17 centimeter groot zijn.

De toren van 28 meter hoogte is zeer belangrijk als baken voor de zeevaart en wordt, met subsidie van de Amsterdamse Admiraliteit, in 1593 wél hersteld. In 1710 komt de torenspits als gevolg van een hevige rukwind naar beneden. Deze blijkt in 1728 vervangen te zijn door een zadeldak. In de toren hing een 1800 pond zware klok, in 1489 of 1439 gegoten door William Buitendijk. Deze klok is in 1773 uit de toren gehaald en naar Hoorn verscheept.

Na de Franse tijd raakt de toren in onbruik en verval, en wordt in 1859 afgebroken. Het puin wordt gebruikt om de Herenweg (Hoornderweg) te verharden. Het naastgelegen Westerkerkhof wordt in 1888 gedeeltelijk afgegraven, maar dit gebeurt zo onzorgvuldig dat tot 1920 kinderen op deze plek nog mensenbeenderen vinden. Het enige wat op de plek van de kerk en de toren nog rest, is het Torenhuis, oorspronkelijk de kosterswoning van de kerk die volgens het opschrift op het huis in 1578 is gebouwd. Later wordt het een boerderij. De naam Torenhuis spreekt voor zich: bijna 2 eeuwen lang stond naast de boerderij immers de toren van De Westen. (bron: Texel Plaza)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Westen heeft verschillende monumentale boerderijen, waaronder 3 rijksmonumenten: de stolphoeven uit 1864 op nr. 63 en 65, en de bij Geschiedenis beschreven tot woning verbouwde boerderij Torenhuis uit 1578.

Reactie toevoegen