De Vleut

Plaats
Buurtschap
Best
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

De Vleut

Terug naar boven

Status

- De Vleut is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Best.

- Buurtschap De Vleut valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Best.

- Buurtschap De Vleut heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
16e eeuw de Vluete.

Naamsverklaring
Voor de hand ligt een met vloed en vliet verwante waternaam (vergelijk Vleuten), maar ter plekke laat zich geen waterloop bespeuren. De 16e-eeuwse verwijzing spreekt van Gunterslaer en ten Houte nu geheten de Vluete, kennelijk een gebiedsaanduiding. Recentelijk is daarom voorgesteld: overstromingsgebied. Beter is misschien aan te knopen bij het bijvoeglijk naamwoord (Middelnederlands) vloit 'ondiep, vlak', in gesubstantiveerde vorm 'ondiepe schotel of bord' (vergelijk het Nederlandse botervloot), en dan: vlakke, ondiepe uitholling of depressie in het terrein.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Vleut ligt rond de wegen Sint-Oedenrodeseweg (het gedeelte van deze weg ZW van rond het kruispunt met de Schelravenseweg), Hogevleutweg, Lage Vleutweg, Ringweg (het gedeelte van deze weg O van de A2), Vleutstraat (het gedeelte van deze straat Z van het kruispunt met de Hamsestraat), Elsdonkseweg, Schelravenseweg, Akkerweg, Hoefkestraat, Nijnselseweg, Achterste Heistraat, Molenkampseweg, Broekdijk, Koppelstraat, Steenovenseweg en Kanterseveldenweg. De buurtschap ligt NO van het dorp Best, O van de A2, ZW van de dorpen Boskant en Sint-Oedenrode, NW van de dorpen Son en Breugel en N van de stad Eindhoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Vleut omvat ca. 130 huizen met ca. 325 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschappen Aarle en de Vleut zijn in 2012 benoemd tot beschermd gemeentelijk dorpsgezicht.

- De Mariakapel uit 1950 is een gemeentelijk monument en is gelegen op een driehoekig gevormde donk. Eenlaagse woningen, boerderijen en de vele loofbomen geven de donk een authentiek dorps karakter. Het is een gaaf en authentiek voorbeeld van een Brabantse en dorpse stedenbouwkundige structuur. De kapel is gebouwd uit dankbaarheid voor de beperkte oorlogsschade en aantallen slachtoffers in deze omgeving. Het huidige Maria Assumptabeeld (eind 19e eeuws) is in 1983 geplaatst. De kapel is een gaaf voorbeeld van traditionalistische architectuur uit de wederopbouwperiode en is zorgvuldig gedetailleerd. Op 6 november 2012 is deze kapel aangewezen als gemeentelijk monument.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Z van Liempde, NW van buurtschap De Vleut ligt het door Brabants Landschap beheerde 440 ha grote natuurgebied Scheeken. In het populierenbos vind je in het voorjaar een uitbundige flora met o.a. bosanemoon en slanke sleutelbloem. Door kalk in de bodem is dit het slakkenrijkste gebied van Nederland. En nergens baltsen zoveel houtsnippen als hier. Er is een wandelroute van 3,8 km. Een in 2010 aangelegde natuurbrug (ecoduct) van 50 meter breed over de A2 en de in 2018 aangelegde Natuurbrug De Mortelen over de W hiervan gelegen spoorlijn verbindt natuurgebied Scheeken met het W hiervan gelegen natuurgebied De Mortelen. Zo kunnen dieren veilig oversteken en worden ze niet langer platgereden op de drukke A2. Er wordt druk gebruik van gemaakt, van grote tot kleine dieren: van ree, das en steenmarter tot hazelworm, kamsalamander en vlinders. Vinden we ze niet zelf, dan zijn het wel hun sporen. Sommige dieren steken er niet alleen over, maar hebben er zelfs hun leefgebied van gemaakt. Als je hier wilt gaan wandelen, kun je je eventuele auto parkeren op een parkeerplaats aan de Vleutstraat.

Het zandpakket voor de natuurbrug over de spoorlijn is voor een flink deel geleverd door natuurbeheerder Brabants Landschap. Dat zand is afkomstig uit andere natuurprojecten van Brabants Landschap uit de omgeving. Er was ca. 100.000 kuub zand nodig voor de taluds van de nieuwe natuurbrug, die ca. 7,5 miljoen euro heeft gekost.

Reactie toevoegen