De Tuut

Plaats
Buurtschap
West Maas en Waal
Land van Maas en Waal
Gelderland

De Tuut..jpg

Buurtschap en Stoomgemaal De Tuut.

Buurtschap en Stoomgemaal De Tuut.

De Tuut

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Tuut.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Tuut.

Terug naar boven

Status

- De Tuut is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal. T/m 1983 gemeente Appeltern.

- Buurtschap De Tuut valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Appeltern.

- Buurtschap De Tuut heeft, in tegenstelling tot bijv. de W van Appeltern gelegen buurtschap Blauwe Sluis, geen plaatsnaamborden, zodat u slechts aan de straatnaamborden kunt zien dat u in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Tuut ligt O van Appeltern, rond de weg De Tuut, en grenst in het Z aan de Maas en in het N aan een meertje, gelegen aan de Nieuwe Wetering (een zijtak van de Maas).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt buurtschap De Tuut niet apart vermeld.

- Tegenwoordig omvat buurtschap De Tuut ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap De Tuut is regionaal bekend vanwege het hier gelegen rijksmonumentale museum-stoomgemaal De Tuut uit 1918.

- Ook het eind 19e-eeuwse dijkmagazijn op nr. 19 is een rijksmonument.

- In het Motorenmuseum bij het stoomgemaal wordt de Loeffencollectie ten toon gesteld. Dat is een verzameling stationaire motoren, machines die gebruikt zijn voor de aandrijving van werktuigen als pompen, blaasbalgen tot zweefmolens aan toe. Deze motoren zijn verzameld door Thijs Loeffen, bij leven molenaar van stellingmolen de Wielewaal te Beneden Leeuwen. Dhr. Loeffen verzamelde de oudste en meest primitieve verbrandingsmotoren, veelal eerste probeersels van fabrikanten die later grote bedrijven tot wasdom herbben gebracht. Het zijn de oudste nog lopende verbrandingsmotoren in Nederland (eind 19e / begin 20e eeuw) en ze zijn zelfs internationaal gezien zeldzaam. Kuchend en steunend demonstreren ze waartoe ze ook nu nog in staat zijn. Het geluid van de motoren, de geur van benzine, warme olie en uitlaatgassen doen in het Motorenmuseum de sfeer van honderd jaar geleden herleven.

Reactie toevoegen