De Streek (Peize)

Plaats
Buurtschap
Noordenveld
Drenthe

Peize, De Streek (2).jpg

De Streek, buurtschapsgezicht

De Streek, buurtschapsgezicht

Peize, De Streek (1).jpg

De Streek, buurtschapsgezicht

De Streek, buurtschapsgezicht

De Streek (Peize)

Terug naar boven

Status

- De Streek is een buurtschap - geografisch gezien een streekdorpje - in de provincie Drenthe, gemeente Noordenveld. T/m 1997 gemeente Peize.

- Buurtschap De Streek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Peize.

- Buurtschap De Streek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De naam van de buurtschap is afgeleid van de weg De Streek, waaraan het is gelegen.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Streek ligt net ten zuiden van Peize, tussen de Oostingslaan en Heideweg, net ten oosten van de Bunnerveenseweg (N386 Peize-Vries).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Streek omvat ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving nederzetting en geschiedenis

Feitelijk bestaat De Streek uit een ongeveer 25-tal, deels bij elkaar, deels verspreid liggende woonboerderijtjes en arbeiderswoningen aan de gelijknamige weg. Net als bij de andere woningen in het buitengebied rondom Peize woonden de kleine boeren in hun kleine boerderijtjes vlakbij het te ontginnen land, zoals het nabijgelegen grote Bunnerveen. Het was armoe troef vanaf de stichting ergens in de 18e/19e eeuw. Recent is hier door suburbanisatie een eind aan gekomen en de meeste woningen zijn goed opgeknapt. Door de oprukkende Peizer nieuwbouw ligt de buurtschap nog maar net buiten dit dorp. (© geograaf mr. drs. Robert H.C. Kemkers, Nietap)

Reactie toevoegen