De Sluis (Anna Jacobapolder)

Plaats
Buurtschap
Tholen
Zeeland

De Sluis (Anna Jacobapolder)

Terug naar boven

Status

- De Sluis is een buurtschap in de provincie Zeeland, gemeente Tholen, in de bestuurlijke regio West-Brabant. T/m 1857 gemeente Bruinisse. In 1858 over naar gemeente Sint Philipsland, in 1995 over naar gemeente Tholen.

- Buurtschap De Sluis valt onder het dorp Anna Jacobapolder, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode met bijbehorende postale plaatsnaam heeft gekregen, liggen beide voor de postadressen sindsdien 'in' Sint Philipsland.

- Buurtschap De Sluis heeft een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden), met 30 km-zone.

Terug naar boven

Naam

Schrijfwijze
In de Topografische atlas Zeeland heet de buurtschap Sluis. Volgens de plaatsnaamborden is het echter De Sluis.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Sluis ligt ZO van Bruinisse, W van Anna Jacobapolder, aan het water de Zijpe, aan het eind van de rijksweg N657, rond de Sluisweg. De Del Campoweg Z van de buurtschap is genoemd naar de inpolderaar van de Anna Jacobapolder; Willem Frederik Del Campo.

Terug naar boven

Statistische gegevvens

Buurtschap De Sluis heeft ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap De Sluis is rond 1900 verrezen bij de haven van Anna Jacobapolder, die een rol speelde in de rond die tijd in gebruik genomen RTM-tramlijn Steenbergen-Brouwershaven (via Sint Philipsland, Anna Jacobapolder, Zijpe en Zierikzee). Tot 1988 was hier het veer Anna Jacobapolder-Zijpe (Bruinisse).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Eric en Karin Moerland van hotel-restaurant 't Veerhuis en rederij 't Zeehaantje in buurtschap De Sluis exploiteerden sinds 2009 in juli en augustus een toeristisch pontje voor fietsers en voetgangers naar Bruinisse. Het pontje, de Diana Afina, een voormalig garnalenkottertje, werd buiten het veerseizoen ingezet voor arrangementen zoals een dagje vissen op de Oosterschelde of per boot naar Zierikzee. Eric deed het samen met zijn vader Kees. Ze hadden zich er enorm op verheugd om seizoen 2019 nog te kunnen doen. Daarna zouden ze ermee stoppen omdat Kees 'een dagje ouder wordt'. Het pontje kostte jaarlijks al snel duizend tot vijftienhonderd euro aan onderhoud, maar in de voorbereiding naar seizoen 2019 bleek dat het onderhoud deze keer duizenden euro's zou gaan kosten. En dat werd te gek voor één seizoen. Dus hebben ze met pijn in het hart besloten om er vóór de start van seizoen 2019 mee te stoppen. Eric was anno juli 2019 nog met mogelijke gegadigden in gesprek, om de veerdienst, met een andere boot, over te nemen. Of dat doorgaat, is nog niet zeker. Punt is dat je er wel een basisinkomen naast moet hebben, omdat je van de veerdienst alleen niet kunt rondkomen.

- De intensieve veehouderij op Sluisweg 8 in De Sluis maakt op termijn plaats voor 10 woningen. Het college wil daar toestemming voor verlenen. Het gaat om een proef in het kader van het project boerenerven. Met name de ruimtelijke kwaliteitsverbetering is reden om het initiatief te omarmen. De huidige woning wordt vervangen door een nieuwe boerenwoning met daarbij een grote tuin. Daarnaast komt er een groot hoofdgebouw, in de vorm van een boerenschuur, met daarin 5 woningen. Een derde onderdeel van het plan is een lager gebouw waarin ook nog 4 woningen moeten komen. Alle woningen worden zo gebouwd dat bewoners er zonder te hoeven verbouwen een kleinschalige bedrijfsmatige activiteit, kantoor of praktijkruimte kunnen onderbrengen. Het is de bedoeling dat de toekomstige bewoners hun auto gaan parkeren in aaneengeschakelde garageboxen in de vorm van een wagenschuur. (bron: PZC, 5-1-2010)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Duiken in de oude veerhaven van buurtschap De Sluis bij Anna Jacobapolder is sinds 2010 niet langer verboden. Het Gerechtshof in Den Haag heeft in januari 2010 in hoger beroep namelijk 2 duikers vrijgesproken die daar door de waterpolitie waren bekeurd. De voormalige veerhaven werd al een aantal jaren gebruikt voor het kweken van hangcultuurmosselen. Daarmee heeft het zijn oude functie verloren, betoogden de sportduikers. De rechtbank in Middelburg volgde hen eerder al in die visie. Het Openbaar Ministerie ging tegen deze uitspraak in beroep, maar is nu ook door het Gerechtshof in het ongelijk gesteld. Dit betekent dat Rijkswaterstaat voortaan rekening moet houden met het bestaand gebruik van oude havens en niet zonder meer kan teruggrijpen naar de oorspronkelijk bestemming. (bron: PZC, 22-1-2010)

Het water van duikstek Anna Jacobapolder heet het Zijpe en is een druk bevaren stukje Oosterschelde. Schuin aan de overzijde van dit smalle stukje water ligt duikstek Zoetersbout, maar in tegenstelling tot Zoetersbout is het hier aan te raden om tijdens de kentering te duiken. Als je aan de voet van de dijk, bij de aanlegsteiger, te water gaat, moet je zorgen dat je niet teveel naar het westen gaat, omdat je dan in de drukbevaren vaarroute terecht kan komen. Naar het oosten toe wordt het snel ondiep en is er veel slik. Het beste kun je een stukje rechtdoor. - Op de Facebookpagina onder deze link vind je honderden mooie foto's van de vele exotische dieren en planten die je hier onder water kunt aantreffen.

Reactie toevoegen