De Rips

Plaats
Dorp
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

de rips min rommedreef johanna hoeve [640x480].jpg

De Rips Min. Rommedreef Johanna Hoeve

De Rips Min. Rommedreef Johanna Hoeve

De Rips

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Rips.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Rips.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Rips.

Terug naar boven

Status

- De Rips is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Bakel en Milheeze.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Tot 1999 is aangenomen, dat de plaatsnaam De Rips was afgeleid van een in de omgeving stromend riviertje met diezelfde naam. Onderzoek door de heer B. Ploegmakers, daarbij gesteund door de plaatselijke heemkundekringen, heeft aangetoond dat de plaatsnaam De Rips indirect is afgeleid van De Ripse Paal. Deze paal was een van de vroegere grensmarkeringen (de oudste kaart waarop deze paal voorkomt, dateert van 1669) en stond in de nabijheid van het huidige dorp. Toen de gemeente Helmond in 1874 in die omgeving een stuk grond verkocht aan de heer Huyskes, werd de naam De Rips voor het eerst genoemd in de verkoopakte om dat gebied aan te duiden. De heer Huyskes gaf vervolgens zijn grondgebied en boerderij de naam De Rips.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Rips heeft 2 rijksmonumenten.

- De Rips heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel O.L. Vrouw; Maria van Liefde.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurmonumenten heeft in 2016 2 poelen voor amfibieën aangelegd in natuurgebied De Stippelberg tussen De Rips en Milheeze. De aanleg maakt deel uit van het Leefgebiedsplan Stippelberg. De jaren ervoor zijn in het gebied de bosranden al uitgedund voor meer lichtval. Dunne dennetjes zijn gekapt om de dikkere bomen meer ruimte te geven en de bovenste laag grond is afgeplagd, zodat de heide zich beter ontwikkelt.

Terug naar boven

Links

- Site van en over De Rips.

Reactie toevoegen