De Rakt

Plaats
Buurtschap
Maashorst Bernheze
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

de_rakt_buurtvereniging.jpg

De Rakt, de in 1964 opgerichte  Buurtvereniging De Rakt organiseert allerlei activiteiten, zoals de nieuwjaarsreceptie, paaseieren zoeken, het sinterklaasfeest, het buurtfeest, een spelletjesmiddag, en in de zomer fietstochten en jeu de boules.

De Rakt, de in 1964 opgerichte Buurtvereniging De Rakt organiseert allerlei activiteiten, zoals de nieuwjaarsreceptie, paaseieren zoeken, het sinterklaasfeest, het buurtfeest, een spelletjesmiddag, en in de zomer fietstochten en jeu de boules.

de_rakt_boek_n_stukske_uje_1989.jpg

De Rakt, bij het 25-jarig bestaan van de buurtvereniging, in 1989, is het boek 'De Rakt, 'n stukske Uje' verschenen. In het boek zijn o.a. alle huizen beschreven, de mensen die er gewoond hebben, en bijzondere inwoners en beroepen.

De Rakt, bij het 25-jarig bestaan van de buurtvereniging, in 1989, is het boek 'De Rakt, 'n stukske Uje' verschenen. In het boek zijn o.a. alle huizen beschreven, de mensen die er gewoond hebben, en bijzondere inwoners en beroepen.

de_rakt_monument_de_scheper_kopie.jpg

De Rakt, t.g.v. het 25-jarig bestaan van de buurtvereniging,  in 1989, is monument De Scheper  geplaatst: een windwijzer met een grote R en een herder met vijf schapen en een hond, omdat volgens de overlevering de eerste inwoner een herder was.

De Rakt, t.g.v. het 25-jarig bestaan van de buurtvereniging, in 1989, is monument De Scheper geplaatst: een windwijzer met een grote R en een herder met vijf schapen en een hond, omdat volgens de overlevering de eerste inwoner een herder was.

de_rakt_beeldje_de_scheper_tgv_40-jarig_bestaan_buurtvereniging_2004.jpg

De Rakt, bij het 40-jarig bestaan van de buurtvereniging, in 2004, is een reproductie gemaakt van het hierboven afgebeelde monument, in de vorm van een beeldje. Alle huishoudens in de buurtschap hebben hier als cadeau een genummerd exemplaar van gekregen.

De Rakt, bij het 40-jarig bestaan van de buurtvereniging, in 2004, is een reproductie gemaakt van het hierboven afgebeelde monument, in de vorm van een beeldje. Alle huishoudens in de buurtschap hebben hier als cadeau een genummerd exemplaar van gekregen.

de_rakt_raktweg_hoek_bovenkampweg_kopie.jpg

Buurtschap De Rakt, Raktweg hoek Bovenkampweg

Buurtschap De Rakt, Raktweg hoek Bovenkampweg

De Rakt

Terug naar boven

Status

- De Rakt is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, in grotendeels gemeente Maashorst (t/m 2021 gemeente Uden), deels gemeente Bernheze (t/m 1993 gemeente Nistelrode).

- Buurtschap De Rakt valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder de stad Uden, deels onder het dorp Nistelrode (volgens de site van de buurtverenging vallen nl. 2 panden aan de Piet Geersdijk, die voor de post onder Nistelrode gem. Bernheze vallen, ook nog onder de buurtschap).

- De inwoners hebben - informeel; het staat nl. niet op landkaarten aangegeven - de buurtschap onderverdeeld in de delen Voorrakt, Achterrakt en het Heike.

- Buurtschap De Rakt heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Spelling
In de atlassen staat de plaatsnaam zonder lidwoord gespeld, maar de inwoners spreken consequent van hun plaatsnaam als De Rakt, getuige bijv. ook de naam van de buurtvereniging, dus houden wij die spelling hier ook aan.

Oudere vermeldingen
1847 Rakt.

Naamsverklaring
Gevormd met het verzamelsuffix -t bij rak of rake 'rechte strook van iets', bijvoorbeeld van bomen of water.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Rakt ligt rond de wegen Raktweg, Hofsteeweg, Bovenkampweg, Piet Geersdijk (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Meeuwerweg), Meeuwerweg, Poeskespad, Meuwelweg, Canadasweg, Rattenbosweg, Sonhofweg en Nistelrodeseweg (het gedeelte van deze weg tussen het Ecoduct Slabroek en het viaduct over de A50). De buurtschap ligt W van de A50, NW van de stad Uden, ZZO van het dorp Nistelrode, NO van het dorp Vorstenbosch, O van het dorp Loosbroek, NNO van het dorp Veghel, ZO van het dorp Heesch en de stad Oss en WZW van het dorp Zeeland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Rakt omvat ca. 50 huizen en ca. 25 vakantieaccommodaties, met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Blijkens een pagina op de site van het BHIC moet er begin jaren zeventig op De Rakt een windhoos of tornado hebben rondgeraasd, die flinke schade heeft aangericht.

Vroeger bestond De Rakt uitsluitend uit agrarische bedrijfjes. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele boeren actief. Er wonen nog steeds veel mensen die in De Rakt geboren zijn, maar ook mensen die er zijn komen wonen omdat zij van het buitenleven en van de ruimte houden. Er vinden naast de woonfunctie ook andere activiteiten plaats, zoals bedrijven die zich bezighouden met ontspanning, recreatie, zorg en ook enkele mensen die hun eenmansbedrijf vanuit hun huis runnen. De verschillende achtergrond van deze bewoners belemmert het goede woonklimaat in het geheel niet. Iedereen gaat gemoedelijk met elkaar om en helpt elkaar als het nodig is. Aldus de site van de buurtvereniging.

Bij het 25-jarig bestaan van de buurtvereniging in 1989 is het boek 'De Rakt, 'n stukske Uje' verschenen (Uje is Brabants voor Uden). Het boek is geschreven door Ad Vrenssen en de tekeningen zijn van Ton Janssen. Het boek is onderverdeeld in 3 gedeelten: De Rakt, De Levenscyclus en Markante personen en beroepen. In het eerste gedeelte zijn alle huizen beschreven en de mensen die er geleefd hebben. De werkzaamheden en gebruiken van de buurtbewoners in vroeger tijden zijn beschreven in deel 2. De markante personen en beroepen in deel 3 zijn bijvoorbeeld de scheper (= schaapherder), de slachter, Mechelina de Wilt, Mgr. Bos en de drie 'moetjes'.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Buurtvereniging De Rakt in 1989 is in het hart van de buurtschap, op de hoek van de Canadasweg en de Hofsteeweg, het monument De Scheper onthuld door oud-wethouder Harrie van den Elsen. Het monument is een windwijzer met een grote R op de voorstelling van een herder met 5 schapen en een hond, omdat volgens de overlevering de eerste bewoner van De Rakt een herder was. Het monument is gemaakt van gecoat metaal, ontworpen door van Cor van de Kamp en gemaakt door Theo v.d. Velden. Het is een mooi herkenningspunt in de buurtschap.

Er is een bankje bij geplaatst. Fietsers en wandelaars maken daar gretig gebruik van voor een lunch- of koffiepauze. In 2004 is er een lamp bij geplaatst, zodat het monument altijd goed te zien is. Bij het 40-jarig bestaan van Bbuurtvereniging De Rakt in 2004 is er een reproductie gemaakt van het monument in de vorm van een beeld. Alle huishoudens in de buurtschap hebben hier als cadeau een genummerd exemplaar van gekregen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Buurtvereniging De Rakt is opgericht in 1964. Bijna alle inwoners zijn er lid van. Door het jaar heen organiseert de buurtvereniging allerlei activiteiten, zoals de Nieuwjaarsreceptie, Paaseieren zoeken, het Sinterklaasfeest, het jaarlijkse Buurtfeest, een spelletjesmiddag, en in de zomer kan men regelmatig meedoen met een fietstocht of een spelletje jeu de boules.

- Zorg: - Zorgboerderij Amatheon in De Rakt heeft een reguliere melkveehouderij met ca. 50 melkkoeien met bijbehorend jongvee. 'Hulpboeren' met een verstandelijke beperking hebben hier een zinvolle, afwisselende en gezonde dagbesteding in de buitenlucht middels het helpen met het verzorgen van de koeien en kalveren. Ook de kippen en katten worden verzorgd en ook in de (groenten)tuin, de bossen en op de camping bij de boerderij is genoeg te doen.

Reactie toevoegen