De Noord ZH

Plaats
Buurtschap
KrimpenerwaardKrimpen aan den IJssel
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

De Noord ZH

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Noord.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Noord.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Noord.

Terug naar boven

Status

- De Noord is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Krimpenerwaard, in grotendeels gemeente Krimpenerwaard (t/m 1984 gemeente Krimpen aan de Lek. In 1985 over naar gemeente Nederlek, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard), gedeeltelijk (1 pand, zie verder bij Overnachtingsmogelijkheden), gemeente Krimpen aan den IJssel.

- De buurtschap De Noord valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Krimpen aan de Lek.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap De Noord ligt O van Krimpen aan den IJssel, W van Krimpen aan de Lek, rond de wegen Noord en Molendijk, aan de Lek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had De Noord 23 huizen met 151 inwoners.

- Tegenwoordig heeft De Noord ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

Dijkversterking De Noord
In 2002 is de dijkversterking uitgevoerd langs de Noord en de Molendijk. Vooral buitendijks was deze dijk erg instabiel. Het lastige aan deze klus was dat aan de buitenkant vuile grond weggegraven moest worden, waarbij de dijk niet mocht instorten. Normaalgesproken duurt het erg lang voordat een met veel nieuwe grond versterkte dijk ’gezet’ is. Dat wil zeggen dat het vocht eruit moet zakken opdat de bodem voldoende stevigheid krijgt. Dit kan enkele jaren duren. Om dit proces te versnellen, is er bij dit project voor het eerst met mijnstenen een drainagelaag aangebracht.

Om de dijk stabiel te krijgen, moest hij iets naar buiten toe worden verlegd. Hij is niet veel verhoogd. De kade, die voorheen ongeveer een meter boven de weg lag, is de huidige hoogte van de weg. Binnendijks blijft de dijk zoals hij is. Net zo diep en op dezelfde plek. Er is wel een flauwer talud gekomen, waardoor het zicht van de woningen in ieder geval ruimer is geworden.

Er zijn telkens stukken van 10 meter weggegraven, die vervolgens zijn opgevuld met mijnsteen. Door die laag heen is het drainagesysteem aangebracht dat het teveel aan water uit de slappe, natte grond die hier onder lag, haalt en in de Bakkerskil afvoert. De dijk was in dit gebied zo zwak dat het weghalen van stukjes van telkens 10 meter breed niet mogelijk zou zijn als daar niet eerst aan de bovenkant en een gedeelte van het buitendijks talud al niet afgegraven zou worden. Dat verminderde de druk op de bodem waar weggegraven ging worden. (905, feb. 2002)

Terug naar boven

Overnachtingsmogelijkheden / topografisch curiosum

Als u tijdens uw vakantie wilt dat uw huisdieren ook van een onbezorgde vakantie kunnen genieten, kunt u terecht bij het dierenpension van de Dierenbescherming Krimpenerwaard*1. De honden worden tweemaal per dag in het bos uitgelaten door vrijwilligers.

Topografisch gezien is dit een heel bijzondere locatie. Allereerst is het namelijk het enige pand aan de weg en buurtschap Noord die onder de gemeente Krimpen aan den IJssel valt (de rest valt onder Krimpen aan de Lek, gemeente Nederlek). Nog curieuzer is dat deze indeling alleen het pand betreft, de dijk valt namelijk geheel onder de gemeente Nederlek. Nog vreemder wordt het als wij in postcode- en telefoonboeken ontdekken dat de weg in Krimpen aan de Lek ‘Noord’ wordt genoemd, terwijl het ene pand onder Krimpen aan den IJssel aan ‘De Noord’ ligt. En als klap op de vuurpijl blijkt dit adres ook nog twee postcodes te hebben (wat in principe onmogelijk zou moeten zijn. Ieder pand zou maar één postcode moeten hebben, het is immers in veel gevallen een ‘sleutelgegeven’ in persoons- en adresbestanden): als ‘De Noord 102’ onder Krimpen aan den IJssel heeft het postcode 2921 AJ en als ‘Noord 102’ onder Krimpen aan de Lek (weliswaar staat het daar onzes inziens ten onrechte vermeld) heeft het postcode 2931 SL!
*1 De Noord 102. Tel. 0180-510894.

 

 

Reactie toevoegen