De Muis

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

De Muis

Terug naar boven

Status

- De Muis is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 31-3-1970 gemeente Zuiddorpe. Per 1-4-1970 over naar gemeente Axel, 2003 over naar gemeente Terneuzen.

- Buurtschap De Muis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuiddorpe.

- Buurtschap De Muis heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Muis.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Muis ligt direct N van Zuiddorpe, NO van buurtschap De Ratte, rond de kruising Buitenpolderweg / Groenedijk / Sint Marcusstraat (met het doodlopende zijweggetje Boswegel) / Blijpolderseweg en rond de Binnenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Muis omvat ca. 20 huizen, met ca. 45 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- O van De Muis langs de Blijpolderseweg lag fort Sint Marcus. Het fort is in 1586 aangelegd door de Spaansgezinden. Het was een groot, vierkant fort, voorzien van vier bolwerken en een middenplein. Het was opgenomen in de Linie van Communicatie tussen Hulst en Sas van Gent. In 1645 komt het fort in Staatse handen. Weldra verliest het zijn militaire betekenis. In 1673 moet men het fort verlaten en wordt het aan de golven prijsgegeven. Wat er nog over was van het fort is later afgegraven. Tegenwoordig is het niet meer in het landschap herkenbaar. Een knik in de Blijpoldersedijk geeft waarschijnlijk aan waar de omwalling moet hebben gelegen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bij De Muis ligt een klein productiebos.

Reactie toevoegen