De Meele

Plaats
Buurtschap
Dalfsen
Salland
Overijssel

De Meele

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Meele.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Meele.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Meele.

Terug naar boven

Status

- De Meele is een buurtschap* in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Dalfsen. T/m 2000 gemeente Nieuwleusen.
* Omdat het plaatsje een kerk heeft, zou het ook een dorp genoemd kunnen worden. Toch wordt het nog altijd als buurtschap betiteld. Vermoedelijk vanwege haar grootte of beter gezegd kleinte, plus het feit dat het geen duidelijke kern heeft maar alleen 'verspreide bebouwing'.

- De toenmalige gemeente Nieuwleusen heeft in 1978, bij de start van ons huidige postcodesysteem, geen eigen postcode met postale plaatsnaam aangevraagd voor De Meele. Daarom ligt de buurtschap voor de postadressen nu zogenaamd 'in' Nieuwleusen (hetzelfde lot trof buurdorp Den Hulst).

- Buurtschap De Meele moet het zelfs stellen zonder plaatsnaamborden, zodat u slechts aan de straatnaam Meeleweg kunt zien dat u in de buurtschap bent gearriveerd.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Stichting voor Primair Christelijk Onderwijs Nieuwleusen (PCO-N) heeft in 2015 besloten dat basisschool De Meele zelfstandig geopend blijft en dus niet verhuist naar de geplande WOC Campus die in het middengebied van Nieuwleusen. komt. Basisscholen De Zaaier en De Wegwijzer - die nu in resp. in het N en het Z van het dorp zijn gevestigd - verhuizen daar wél naartoe. De belangrijkste reden om De Meele zelfstandig open te houden is dat de leerlingen anders wel 8 km zouden moeten fietsen om op school te komen, en dat vond men een beetje te gortig.

Op de school van De Meele zijn anno 2015 35 leerlingen ingeschreven en daarnaast volgen 32 leerlingen onderwijs in de plusgroep van de basisschool. "Zolang de onderwijskwaliteit en de bedrijfsvoering niet in het geding komen, is er geen reden tot sluiting", aldus directeur van PCO-N Oetze Wiersma. "En ook al is De Meele een relatief kleine basisschool, van een afname in kwaliteit op beide vlakken is op dit moment absoluut geen sprake." Ook schooldirecteur Gerlof Smit is er blij mee. "Geweldig nieuws, ik ben erg blij met het besluit van PCO-N. Het gaat hartstikke goed met onze school en het is fijn dat onze leerlingen straks geen kilometers op de fiets hoeven." (bron: De Stentor)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Rehobothkerk (Meeleweg 41) in De Meele is een voormalig evangelisatiegebouw van Gereformeerde Bondssignatuur, sinds 2008 Hersteld Hervormde Kerk. Alle 600 leden van de gemeente van Nieuwleusen-Rehoboth zijn overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. De kerk en kerkelijke gemeente vervult een streekfunctie, met veel leden uit Staphorst en Rouveen. In 2013 is de kerk uitgebreid, in verband waarmee de buurwoning op nr. 43 is verplaatst.

Reactie toevoegen