De Lent

Plaats
Buurtschap
Zundert
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

De Lent

Terug naar boven

Status

- De Lent is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Zundert.

- Buurtschap De Lent valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wernhout.

- Buurtschap De Lent heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van deze buurtschap is een Lentenaar.

Oudere vermeldingen
1529 aende lynde, 1558 aende Lynde, 1710 Op de Lynt, 19e eeuw De Lint, jaren dertig 20e eeuw Lint, ca. 1965 De Lent.

Naamsverklaring
"De buurtschap is vernoemd naar het Middelnederlandse lijnde 'koord, bepaaldelijk het koord, dat op last van schepenen gespannen werd bij een erfscheiding'."(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Lent ligt Z van Wernhout, rond de Lentsebaan en de Mereltjesstraat. De bebouwing van het Z deel van beide wegen staat bekend als buurtschap Ter Eik (aldus de reactie onderaan deze pagina. De hieronder gelinkte Facebookpagina van de corsobuurtschap hanteert de spelling Terreik. Hoe dan ook is het een 'volksmond-buurtschap', omdat deze door de jaren heen niet op kaarten wordt vermeld).

Terug naar boven

Statistische gegevens

(Corso)Buurtschap De Lent omvat ca. 90 huizen met ca. 230 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Van Corsobuurtschap De Lent kunnen mensen ook lid blijven als ze elders gaan wonen of lid worden als men zich bij de buurtschap wil aansluiten. Vandaar dat de vereniging meer leden heeft dan inwoners van de buurtschap, namelijk ca. 550. De Lent is van 1946 tot 1984 actief geweest als bloemencorsobuurtschap. Toen is de buurtschap gestopt omdat er niet voldoende animo meer was om een corsowagen te bouwen. In 2005 heeft een groep het initiatief weer opgepakt om te gaan bouwen en sinds 2006 rijden ze weer mee in het Bloemencorso van Zundert. De corsobouwplaats is gelegen op een perceel achter de Kleine Heistraat 6. De bloemenvelden liggen op percelen aan de Kleine Heistraat 7 en Loosbergstraat 13.

Naast het corso organiseert de vereniging door het jaar heen nog allerlei andere zaken, zoals een groots pokertoernooi, een avonturentocht, een bingo, een buurtfeest, een seniorenmiddag, een kindermiddag en de nieuwjaarsborrel. En dan nog allerlei andere dingen die er door het jaar heen bedacht worden. Onder de link (Facebookpagina) vind je een link naar hun website, waar je o.a. veel foto’s en filmmateriaal vindt van de afgelopen jaren. Ook kun je in de bouwperiode van mei tot september de corsotent of bloemenvelden bezoeken. Daar zul je altijd wel een Lentenaar vinden die je graag iets over zijn of haar mooie buurtschap wil vertellen.

Reacties

(2)

volgens mijn moeder, mijn inmiddels overleden grootmoeder en andere buurtgenoten, woonde zij niet in de buurtschap "de lent" maar in/op "ter eik". Volgens hen zou de lentsebaan ongeveer ter hoogte van de mereltjes straat in de buurtschap ter eik.

Overigens zijn (en voelen) alle buurtbewoners zich verbonden met de (corso) buurtschap "de lent". Dat klopt dan weer wel.

Dank voor uw aanvulling. Lastig (voor mij) is dat de corsobuurtschappen niet altijd gelijk zijn aan de geografische buurtschappen zoals ze in de atlassen staan. Ik heb de beschrijving onder Ligging aangepast.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen