De Lent

Plaats
Buurtschap
Zundert
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

De Lent

Terug naar boven

Status

- De Lent is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Zundert.

- Buurtschap De Lent valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wernhout.

- Buurtschap De Lent heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van deze buurtschap is een Lentenaar.

Oudere vermeldingen
1529 aende lynde, 1558 aende Lynde, 1710 Op de Lynt.

Naamsverklaring
“Mogelijk in verband te brengen met linde of lende ‘lindeboom’” (1).

Terug naar boven

Ligging

- Buurtschap De Lent ligt 2 km Z van Wernhout, rond de Lentsebaan (een zijweg O van de Wernhoutseweg), Mereltjesstraat, Koepelstraat, Spanjaardsdreef en Bloemstraat.

- De Lentsebaan is 3 km lang en loopt vanuit Wernhout vrij recht in Z richting tot aan de Belgische grens.

- De Mereltjesstraat is eveneens 3 km lang, maar begint bovenin als O zijweg van de Lentsebaan, loopt met een boog naar het Z om daar, circa tweehonderd meter N van de Belgische grens, weer op de Lentsebaan uit te komen, steekt de Lentsebaan over en loopt dan, parallel aan en circa tweehonderd meter van de Belgische grens, in W richting door tot aan de Wernhoutseweg / buurtschap Wernhoutsburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Lent omvat ca. 90 huizen met ca. 230 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Van Corsobuurtschap De Lent kunnen mensen ook lid blijven als ze elders gaan wonen of lid worden als men zich bij de buurtschap wil aansluiten. Vandaar dat de vereniging meer leden heeft dan inwoners van de buurtschap, namelijk ca. 550. De Lent is van 1946 tot 1984 actief geweest als bloemencorsobuurtschap. Toen is de buurtschap gestopt omdat er niet voldoende animo meer was om een corsowagen te bouwen. In 2005 heeft een groep het initiatief weer opgepakt om te gaan bouwen en sinds 2006 rijden ze weer mee in het Bloemencorso van Zundert. De corsobouwplaats is gelegen op een perceel achter de Kleine Heistraat 6. De bloemenvelden liggen op percelen aan de Kleine Heistraat 7 en Loosbergstraat 13.

Naast het corso organiseert de vereniging door het jaar heen nog allerlei andere zaken, zoals een groots pokertoernooi, een avonturentocht, een bingo, een buurtfeest, een seniorenmiddag, een kindermiddag en de nieuwjaarsborrel. En dan nog allerlei andere dingen die er door het jaar heen bedacht worden. Onder de link (Facebookpagina) vind je een link naar hun website, waar je o.a. veel foto’s en filmmateriaal vindt van de afgelopen jaren. Ook kun je in de bouwperiode van mei tot september de corsotent of bloemenvelden bezoeken. Daar zul je altijd wel een Lentenaar vinden die je graag iets over zijn of haar mooie buurtschap wil vertellen.

Reactie toevoegen