De Kroezenhoek

Plaats
Buurtschap
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

De Kroezenhoek Silvolde plaatsnaambord [640x480].jpg

De Kroezenhoek (buurtschap van Silvolde) heeft sinds enkele jaren (zij het heel bescheiden, op straatnaambordjes lijkende) plaatsnaambordjes.

De Kroezenhoek (buurtschap van Silvolde) heeft sinds enkele jaren (zij het heel bescheiden, op straatnaambordjes lijkende) plaatsnaambordjes.

De Kroezenhoek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Kroezenhoek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Kroezenhoek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Kroezenhoek.

Terug naar boven

Literatuur

- Aan het boek 'De Kroezenhoek, i-j zölt der maor wonen' (2006) is 5 jaar gewerkt. Het boek van ruim 200 pagina's met ruim 400 foto's is geheel in kleur uitgevoerd. Enkele aspecten die het boek behandelt, zijn het ontstaan van de naam Kroezenhoek, de galg die aan de Lichtenberg (voorheen Galgendiek) heeft gestaan, de eigen veeverzekering in de Kroezenhoek, de schuurkerk in de Smalhorst en de impact van de Tweede Wereldoorlog op de buurtschap.

Terug naar boven

Status

- De Kroezenhoek is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch.

- De buurtschap De Kroezenhoek valt onder het dorp Silvolde.

- In plaatsenlijsten komt De Kroezenhoek niet voor. Op oude en recente kaarten (bijv. resp. de Kuijperkaarten uit 1870, zie onderaan de pagina van Wisch, en de Topografische atlas van Gelderland(1)) staat De Kroezenhoek alleen als veldnaam en niet als buurtschap (hoewel het onderscheid ook voor ons soms arbitrair is). Maar ter plekke vindt men zich een buurtschap dus vinden wij dat ook. Uiteindelijk is het lokale gevoelen daarbij voor ons toch doorslaggevend.

- Bij het 10-jarig bestaan van de Kroezenhoekse kermis in 2001, heeft de buurtschap aan de burgemeester om plaatsnaambordjes gevraagd. Kennelijk is dit verzoek gehonoreerd (zie foto). Zij het dat de bordjes wel erg bescheiden zijn en veel op straatnaambordjes lijken. Als je het niet weet, is aan de bordjes lastig te zien dat het hier een buurtschap betreft.

- Kroezenhoek is ook de naam van een recent ontwiikkeld bedrijventerrein in Den Ham (OV).

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Of de familie naar de buurtschap is genoemd of andersom is ons niet bekend, maar feit is in ieder geval dat er in de buurtschap families wonen met de naam Kroezen.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap De Kroezenhoek ligt ZO van Silvolde, O van Ulft en Bontebrug, NW van Breedenbroek, N van Voorst.

- De huidige buurtschap De Kroezenhoek (de oorspronkelijke buurtschap was waarschijnlijk iets kleiner) begint bij de Oude Dinxperloseweg buiten de bebouwde kom van Silvolde, tot en met het Silvoldse deel van de Dinxperloseweg (buiten de Bontebrug tot aan waar de kern Breedenbroek begint = waar de N317 Dinxperloseweg overgaat in de Terborgseweg). Ook de zijwegen horen er deels bij (Lange Dijk, Kroezendijk, Kersepas, Lichtenberg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap De Kroezenhoek omvat ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In januari 2011 is Henk van Raay tot Kroezenhoeker van het Jaar gekozen, voor zijn activiteiten als webmaster van de site van de buurtschap, en omdat hij foto's maakt van bijzondere gebeurtenissen in de buurtschap, waar men op de site van kan meegenieten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De traditie van het Paasvuur op De Kroezenhoek is nieuw leven ingeblazen.

- Sinds 1992 houden de Kroezenhoekers jaarlijks de Kroezenhoekse Kermis (augustus) met vogelschieten en vogelknuppelen in de middag en ‘s avonds na een pauze (want de boeren moeten melken) een avondfeest. Het vogelschieten en vogelknuppelen leidt elk jaar weer tot een Koning en Koningin van de Kroezenhoek. Op de kermis van 1992 ontstond spontaan een fanfare en ook een club vendeliers was daarna snel geboren.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Door De Kroezenhoek en omgeving lopen diverse fiets- en wandelroutes.

Terug naar boven

Links

- Site van en over de buurtschap De Kroezenhoek.

- Dweilorkest De Kroezenhøkers.

 

Reactie toevoegen