De Koog

Plaats
Dorp
Texel
Kop van Noord-Holland Waddengebied
Noord-Holland

De-Koog-dorp-MSD-20090418-163929.jpg

De Koog, Texel, Noord Holland

De Koog, Texel, Noord Holland

De-Koog-dorp-MSD-20090418-163930.jpg

De Koog, Texel, Noord Holland

De Koog, Texel, Noord Holland

De-Koog-dorp-MSD-20090418-163944.jpg

De Koog, Texel, Noord Holland

De Koog, Texel, Noord Holland

De-Koog-dorp-MSD-20090418-163947.jpg

De Koog, Texel, Noord Holland

De Koog, Texel, Noord Holland

De-Koog-dorp-MSD-20090418-163951.jpg

De Koog, Texel, Noord Holland

De Koog, Texel, Noord Holland

De Koog

Terug naar boven

Status

- De Koog is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de regio's Kop van Noord-Holland en Waddengebied, op het eiland en in de gemeente Texel.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1528 In die Cogghe, 1573 Coeghe, 1639 De Koogh.

Naamsverklaring
Betekent koog 'buitendijks land' (vergelijk Kaag, Koedijk, Koog aan de Zaan).(1)

Terug naar boven

Ligging

De Koog ligt NW van Den Burg en grenst in het W direct (met alleen de duinen er nog tussen) aan de Noordzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft De Koog 15 huizen met 81 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Koog was oorspronkelijk een vissersdorp. Tegenwoordig is het de nr. 1 badplaats en toeristenplaats van Texel.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De partijen die samenwerken binnen Planet De Koog zijn er in november 2017 uit gekomen: TOP Texel, Ondernemersvereniging Koog aan Zee, de Verenigde exploitanten, de Dorpscommissie en de gemeente Texel hebben gezamenlijk een wensbeeld vastgesteld voor de verbetering van de uitstraling van serres, terrassen, reclame en openbare ruimte in het centrum van De Koog. Op 15 november 2017 hebben de partijen in dit kader een convenant ondertekend. “We beseffen dat veel gevraagd wordt van de exploitanten. De gemeente is dan ook bereid om tot een maximum van € 10.000 per winkel/horecabedrijf bij te dragen”, aldus Bart Klaver van de gemeente Texel. Ook de zuidelijke dorpsentree krijgt met een ‘make-over’ de uitstraling die het duindorp verdient.

Sinds eind 2015 werken alle belanghebbenden aan de verbetering van de uitstraling in het hart van De Koog. Dat is fijn voor bewoners, goed voor bezoekers en draagt daarmee bij aan het toerisme op heel Texel. De werkwijze was bijzonder en participatief: de gemeente heeft aan de ondernemers en bewoners gevraagd om tot een voorstel voor het wensbeeld te komen. Na diverse werksessies met betrokkenen uit de Dorpsstraat is het wensbeeld op 1 juni 2017 gepresenteerd aan het dorp, wethouders en raadsleden in dorpshuis De Hof. Na de nodige inhoudelijke discussies is in november 2017 een belangrijke mijlpaal bereikt: het vaststellen van het wensbeeld voor serres, terrassen, reclame en openbare ruimte.

Dat luidt als volgt: "De Dorpsstraat is dé bruisende straat van Texel in het duindorp De Koog. Een straat met open terrassen waarbij gasten voldoende beschermd zijn tegen zeewind. De serres, overkappingen en terrassen zijn gemaakt van kwalitatief goede materialen en vakkundig afgewerkt. De reclame is meer ingetogen. De dorpsentree (inclusief De Brink) krijgt het karakter van een duinachtig landschap en is een belangrijk onderdeel van het rondje naar het strand. Een mooie boom (inheemse den) en een zitbank geven levendigheid in het midden van het Dorpsplein." De gezamenlijk gedragen visie is uitgewerkt in een 60-tal regels en concrete wensen. Voor meer informatie kun je terecht bij de verschillende leden van de werkgroep Planet De Koog: Michel Gregoire (TOP Texel), OV Koog aan Zee (Pieter Buis), Verenigde exploitanten (Reinier van der Veen), Dorpscommissie (Ruurd Eijzinga) en gemeente Texel (Bart Klaver). (bron: gemeente Texel, 15-11-2017)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Koog heeft 4 rijksmonumenten.

- De Koog heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde (PKN) kerk uit 1415 (Dorpsstraat 168).

- In de RK kerk aan de Nikadel (bouwjaar 1964) vinden alleen in de zomer nog diensten plaats.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Texel Culinair (weekend in september) is een proeverij waar ca. 30 Texelse restaurants u laten kennismaken met typisch Texelse gerechten.

- Bij de Beach Obstacle Run Texel (BORT) (op een zaterdag in oktober) kun je kiezen uit de afstanden 6 en 12 km, met 30 hindernissen, en 6 elementen om te overwinnen: strand, duinen, zee, bos, water en wind. Er is ook een BORT Kidsrun van 2,8 km.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Ecomare (zie de derde alinea van deze paragraaf op die pagina) omvat een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, vogelopvang, duinpark en bezoekerscentrum. Ecomare werkt aan natuurbescherming in Waddenzee en Noordzee door voorlichting, educatie en opvang van vogels en zeehonden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over De Koog (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpscommissie De Koog.

- Dorpshuis: - De functie van Dorpshuis De Hof (Nikadel 13) is onderdak bieden aan plaatselijke sociale en culturele activiteiten van verenigingen en clubs. De Hof is ook te huur voor vergaderingen, evenementen en andere bijeenkomsten.

- Onderwijs en kinderopvang: - Lubertischool. - Peuterspeelzaal Olleke Bolleke.

- Sport: - s.v. De Koog (voetbal) is opgericht in 1947.

Reactie toevoegen