De Hoef

Plaats
Dorp
De Ronde Venen
Utrecht

de_hoef_collage.jpg

De Hoef, collage dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

De Hoef, collage dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

de_hoef_collage_2.jpg

En ook het dorpje De Hoef heeft zo veel mooie landschappen dat je er blijft fotograferen en dus makkelijk 2 collages kunt maken van dorpsgezichten. (© Jan Dijkstra, Houten)

En ook het dorpje De Hoef heeft zo veel mooie landschappen dat je er blijft fotograferen en dus makkelijk 2 collages kunt maken van dorpsgezichten. (© Jan Dijkstra, Houten)

De Hoef aan de rivier de Kromme Mijdrecht JD [640x480].jpg

De Hoef ligt aan de rivier de Kromme Mijdrecht.

De Hoef ligt aan de rivier de Kromme Mijdrecht.

De Hoef pontje van boer JD [640x480].jpg

De Hoef, privé-pontje van een boer om naar de overkant van de Kromme Mijdrecht te komen.

De Hoef, privé-pontje van een boer om naar de overkant van de Kromme Mijdrecht te komen.

De Hoef.jpg

De Hoef van ver gezien aan de Kromme Mijdrecht.

De Hoef van ver gezien aan de Kromme Mijdrecht.

De Hoef RK Antoniuskerk [640x480].jpg

De Hoef, Antoniuskerk.

De Hoef, Antoniuskerk.

De Hoef

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Hoef.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Hoef.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Hoef.

Terug naar boven

Status

- De Hoef is een dorp in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. T/m 1988 gemeente Mijdrecht.

- Onder het dorp De Hoef valt ook de N van De Hoef gelegen buurtschap Kromme Mijdrecht.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen
De Hoef wordt in 1639 voor het eerst vermeld, als De Hoeff.

Naamsverklaring
Identiek met hoef 'hoeve', soms ook een landmaat (in Utrecht ongeveer 24 morgen). (1)

Terug naar boven

Ligging

De Hoef ligt Z van Uithoorn, W van Mijdrecht, aan de rivier de Kromme Mijdrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had De Hoef 33 huizen met 266 inwoners.

- Tegenwoordig heeft De Hoef ca. 350 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2010 en 2011 zijn de dijken aan beide zijden van de Kromme Mijdrecht verbeterd (verzwaard). Ongeveer de helft van de bomen, namelijk die bomen die in het dijktalud stonden of daar door de dijkverzwaring in zouden komen te staan, is om veiligheidsredenen verwijderd. Er wordt echter een ongeveer gelijk aantal bomen teruggeplaatst, met hier en daar bewust open plekken om uitzicht te houden op de weilanden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Hoef heeft 3 rijksmonumenten.

- De Hoef heeft 16 gemeentelijke monumenten.

- De RK kerk van de H Antonius van Padua, ook wel Antoniuskerk genoemd, is een eenvoudige eenbeukige kerk in gotiserende vormen, gebouwd in 1921 naar ontwerp van J. Etmans. Inwendig houten tongewelf. Beschermd vanwege het orgel met twee manualen en aangehangen pedaal, gemaakt in 1829 door W. Beekes voor de RK Statie te Breukelen. In 1950 overgeplaatst naar De Hoef.

- Schaatsmuseum en Mutsmuseum Koud aan de Dijk van Toon en Wil van Kempen is opgericht in 2005. Wil heeft een collectie van honderden ijsmutsen. Toon heeft zich gespecialiseerd in de andere attributen zoals schaatsen, arrensleden, ski's, langlaufstokken, schaatskleding, medailles, bekers en vaantjes. Er zijn vele bijzondere attributen te bewonderen, zoals een nagebouwd bruggetje van Bartlehiem, een glis (bot van een koe of paard waar men in de Middeleeuwen op schaatste), koninklijke schaatsen en de eerste rolschaatsen uit ca. 1920.

- Gevelstenen in De Hoef.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kerstmarkt De Hoef (half december).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Routepunt Pondskoekersluis is een recreatieterreintje aan de Kromme Mijdrecht. Het ligt achter de Pondskoekersluis langs de Kerkvaart, die de Kromme Mijdrecht met Mijdrecht verbindt. Er is een zon- en ligweide, een kano-overstapplaats, een boothelling, een parkeergelegenheid voor 40 auto’s en een oplaadpunt voor elektrische bootjes. Hier komen 2 wandelroutes, 2 fietsroutes en 2 kanoroutes samen. Een informatiepaneel op het terrein geeft deze routes aan. Nieuw zijn de 2 beborde wandelroutes. De Hoefroute is een route van 5 km (1,5 uur) die voor een groot deel gaat langs de Kromme Mijdrecht, een van de mooiste riviertjes van het Groene Hart. De Derde Bedijkingsroute van 8 km (2 uur) loopt door de gelijknamige droogmakerij. Hier is het typische open polderlandschap te beleven, met de typerende rechte lijnen, de hoog gelegen dijken en fraaie uitzichten in alle richtingen. Twee fietsroutes kunnen vanaf dit routepunt worden gestart. De Ronde Venenroute is zo’n 35 km lang (3 uur), een route door het cirkelvormige gebied van de gemeente. De Jaagpadroute 37 of 45 km (3 of 4 uur) bestaat uit 2 tracés. Het eerste deel van deze route gaat over jaagpaden uit de 16e en 17e eeuw. Het 2e gedeelte van de tocht gaat door het prachtige natuur- en recreatiegebied de Nieuwkoopse Plassen. De kanoroutes Kromme Mijdrechtroute (22 km) en Vaarcircuit Ronde Venen maken deel uit van de 7 kanoroutes die in 2003 in deze regio zijn gemaakt. Over het routepunt Pondskoekersluis is een folder gemaakt die gratis is te verkrijgen bij het VVV-kantoor Vinkeveen en bij andere filialen in de omgeving.

- De wandelroute Kazan en Lindenhorst (12 km, ca. 3 uur lopen) is een bijzondere rondwandeling die voert langs de oevers van de Amstel en de Kromme Mijdrecht door de polders Blokland en Zevenhoven. Kilometers lopen over boerenland, dat is genieten voor de wandelaar die van licht, lucht en ruimte houdt. De route is gemarkeerd met blauwe zeshoekige bordjes. Bij het startpunt, Landwinkel De Lindenhorst (Westzijde 17a) is een gratis routebeschrijving te verkrijgen.

- Het Groene Hart is sinds juni 2009 weer een natuurgebied rijker. Aan de Hogedijk achter De Hoef is een 4,5 hectare groot moerasgebied aangelegd. Het bestaat uit enkele stukken rietland, wat legakkers en open water, zogenaamde petgaten.

- In De Hoef is een picknickbank met een informatiepaneel, waar u in tekst en beeld nadere informatie vindt over de geschiedenis en actuele ontwikkelingen in het landschap van dit dorp. Onder de link is het informatiepaneel ook te bekijken.

Terug naar boven

Links

- Site van en over De Hoef.

Reactie toevoegen