De Ha

Plaats
Buurtschap
Hof van Twente
Twente
Overijssel

De Ha plaatsnaambord [640x480].jpg

De Ha heeft sinds 2010 officiële plaatsnaamborden

De Ha heeft sinds 2010 officiële plaatsnaamborden

De Ha

Terug naar boven

Status

- De Ha is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Hof van Twente. T/m 2000 gemeente Markelo.

- Buurtschap De Ha valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Markelo.

- Buurtschap De Ha komt ten onrechte niet als plaatsnaam voor in de atlassen en op kaarten.

- Buurtschap De Ha ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom (sinds 2010) witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Hoe komt men aan de naam voor deze buurtschap?, red.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Ha ligt direct ZW van Goor, rond het O deel van de Twikkelerweg, aan de voet van de Herikerberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Ha heeft ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2003 ontvouwde een projectontwikkelaar een plan om een bungalowpark met 350 woningen in de buurtschap te realiseren. "De boeren werden gouden bergen beloofd bij grondverkoop. Er ontstond een tweedeling in De Ha. Wij en veel andere buurtbewoners waren tegen. Uiteindelijk is het dus niet doorgegaan. Tien jaar zijn we ermee bezig geweest om het te voorkomen", aldus inwoonster Annie Wittenberg-Lansink. Voor de grondeigenaren was het een bittere pil. "Het is nooit een persoonlijke aanval op hen geweest. Het ging ons om het belang van de buurtschap." Enkele jaren daarna kwamen de buurtgenoten in opstand tegen de plannen voor vijf windmolens van 200 meter hoog in de buurtschap. Ook dat plan ging niet door.

Diverse evenementen in de buurtschap zijn de afgelopen jaren ter ziele gegaan. Zo was er tot een aantal jaren geleden een jaarlijks paasvuur. Meestal stond men daar met veertig of vijftig mensen naar te kijken. De kinderen hadden dan een fakkel. Maar het paasvuur werd door de gemeente verboden, omdat het te dicht bij het bos was. Ook het samen bouwen van een wagen voor het dorpsfeest in Markelo doet men niet meer. (bron: Tubantia, 31-1-2021)

Terug naar boven

Verenigingsleven / activiteiten

- Stichting De Ha (bestuursleden: Annie Wittenberg-Lansink en Jeroen Neurink) is rond 2010 opgericht als opvolger van de 'buurtvereniging'. D.w.z. er is nooit een officiële buurtvereniging geweest, maar men kwam met de buurtgenoten wel enkele keren in het jaar bijeen om iets samen te doen. Men legde ook samen geld in voor activiteiten. De stichting heeft geen eigen onderkomen. Waar nodig krijgt men belangeloos onderdak op Camping Bergzicht.

"De verstandhouding tussen buurt en camping is heel goed. De kantine kunnen we gebruiken voor vergaderingen of feestjes. Ook is er voor de buurt vogelschieten op de weide van de camping. We hebben verder een AED aangeschaft, die we met ingelegd geld uit de buurt konden kopen. De enige AED in De Ha is op de camping geplaatst. Volgens mij zijn er zo’n 200 staanplaatsen. In de zomer is het daardoor drukker in de buurtschap, maar de camping is totaal niet storend. Kinderen uit deze buurt mogen ook gratis zwemmen in het zwembad van de camping", aldus bestuurslid Annie Wittenberg-Lansink.

Reacties

(4)

Wat is onze omgeving geweldig mooi, eerst even zoeken en gokken voor een mooi plaatsje. Twenthe is fantastisch, ik ga er nooit meer vandaan. Roofvogels, libelles, paragliders, trein, moutainbikers, wandelaars, uitzicht, strakke Noordenwind, knalblauwe lucht, picknick en grapje, de wind die de bossen aait. Herinneringen aan Namibië. Dit is mijn land. Twenthe. Groeten, Eric Effing uit Goor.

Helemaal mee eens! Alleen heeft u toevallig net verkeerd gegokt, want dit is nu net een van de weinige buurtschappen in deze gemeente waar we eigenlijk nog niets bijzonders over hebben kunnen vinden. Kennelijk zijn de inwoners en instanties van De Ha in tegenstelling tot die in de andere buurtschappen van deze gemeente nogal verlegen, of bescheiden, zo men wil, op het internet. :-) Een heel mooie buurtschap die hier 'om de hoek' ligt en waar veel meer over te vertellen valt, en te zien is, is bijvoorbeeld https://www.plaatsengids.nl/herike-elsen, en https://www.plaatsengids.nl/elsenerbroek, en bij u 'om de hoek' van Goor bijvoorbeeld https://www.plaatsengids.nl/kerspel-goor en https://www.plaatsengids.nl/wiene-zeldam en https://www.plaatsengids.nl/azelo. Veel lees- en kijkplezier gewenst nog op mijn site - zeker weten dat u op mijn site nog veel moois zult vinden over uw eigen omgeving waar u nog nooit van heeft gehoord - en natuurlijk ook 'in het echt'!
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Dank voor de tip Hans! Ik heb enkele gegevens eruit hierboven verwerkt en naar het artikel gelinkt.

Reactie toevoegen