De Engel

Plaats
Buurtschap
Lisse
Bollenstreek
Zuid-Holland

De Engel

Terug naar boven

Status

- De Engel is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de Bollenstreek, gemeente Lisse.

- Buurtschap De Engel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lisse. Vanouds, toen de buurtschap nog geen eigen kerk had, viel zij parochieel onder buurdorp Sassenheim.

- Buurtschap De Engel heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en is/heeft daarmee een 'bebouwde kom'.

- De Engel zou als dorp gekwalificeerd kunnen worden omdat het een kerk heeft (en nog een forse ook) en toch een behoorlijke kern, maar het wordt lokaal nog altijd als buurtschap beschouwd, dus conformeren wij ons daaraan.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De buurtschap is genoemd naar Herberg De Witte Engel, die rond het begin van de 17e eeuw al een bekend oord was in deze omgeving.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Engel ligt ZW van Lisse, aan de weg naar Sassenheim, zijnde de Heereweg (de N208), ZW van de rotonde van deze weg en de wegen 2e Poellaan en Catharijnelaan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Engel omvat ca. 310 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 770 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de jaren twintig van de 20e eeuw floreert de bloembollenhandel in De Engel, dat daar bekend om staat. De buurtschap krijgt zelfs een Laboratorium voor Bloembollenonderzoek, dat in 1928 is afgebrand. In de jaren dertig stort de bloembollenhandel in en breekt ook hier de crisistijd aan. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog moeten vele inwoners van de buurtschap hun huizen verlaten om Duitsers te huisvesten. In de jaren vijftig leeft de bloembollenhandel weer op en begint ook voor De Engel het economisch herstel.

- Geschiedenis van De Engel. Interview met inwoners Piet Rewijk en Jan Tempel over de geschiedenis van de buurtschap.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1928 wordt opdracht gegeven om de bestaande schuurkerk in buurtschap De Engel te vervangen door een volwaardige parochiekerk met nog een reeks andere bijbehorende faciliteiten. In 1931 is het project af: de enorme Engelbewaarderskerk in neo-Byzantijnse stijl met pastorie, beide ontworpen door de befaamde architect Jan Stuyt, een noodkerk, een bijkerk met kosterswoning, een jongensschool en een meisjesschool, een bewaarschool en een zusterhuis voor het uitgestrekte landelijke parochiegebied. De Engelbewaarderskerk is tot op heden in gebruik bij de parochie Sint-Willibrord.

- Op 26 september 1944 is nabij De Engel een Amerikaanse B-17 bommenwerper neergestort. Op initiatief van Erwin de Mooij is enkele jaren gelden aan het front van de Engelbewaarderskerk een herdenkingsmonument gerealiseerd.

Reactie toevoegen