De Bult

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

de bult fredeshiem 1960 [640x480].jpg

De Bult Fredeshiem 1960

De Bult Fredeshiem 1960

De Bult

Terug naar boven

Status

- De Bult is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold, in 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- Buurtschap De Bult heeft een eigen postcode (8346) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

- Buurtschap De Bult ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Bult ligt direct N van de stad Steenwijk, rond de Bultweg en de Onderduikersweg. Het dorp Eesveen ligt NO van de buurtschap.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Bult heeft ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De historische buitenplaats Huize De Bult (Bultweg 7) bestaat uit een bescheiden landhuis, gebouwd in de stijl van het sobere classicisme van de late 18e eeuw. Het huis, met een luidklok op het dak en een uitgebouwde tuinkamer, ligt in een klein, voornamelijk achter het huis gesitueerd park. Het landhuis en het park, een ensemble vormend, zijn door opzet en ontwerp, historisch en architectonisch met elkaar verbonden. Aan de linkerzijde van het landhuis, pal aan de weg, is het oorspronkelijk bij het landhuis behorende koetshuis gesitueerd. - De Bult heeft 3 rijksmonumenten, alle betrekking hebbend op de gelijknamige buitenplaats, zijnde het huis, de parkaanleg en de tuinmuur.

- De Bult heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde het Jachthuis op Duivenslaagte 1.

Reactie toevoegen