Cruquius

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Kennemerland
Noord-Holland

Cruquius

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Cruquius.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Cruquius.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Cruquius.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Cruquius (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Cruquius is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Haarlemmermeer.

- Onder het dorp Cruquius valt ook de buurtschap Cruquius-Oost.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Cruquius is genoemd naar het voormalige stoomgemaal De Cruquius, dat op zijn beurt is genoemd naar de o.a. waterbouwkundige Nicolaus Samuelis Cruquius (1678-1754).

Terug naar boven

Ligging

Cruquius ligt NW van Hoofddorp, aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Aan de overzijde ligt Heemstede.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Cruquius heeft ca. 350 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Cruquius.

- Op De Cruquiushoeve is begin jaren zestig een beschermde woonomgeving gecreëerd voor mensen met epilepsie. Op het terrein wonen circa 240 cliënten. Tot voor kort woonden zij in paviljoens verspreid over het terrein. Recent heeft Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) nieuwbouw gerealiseerd, waarbij de woningen op een kleiner deel van het terrein zijn geconcentreerd. Hierdoor is ruimte ontstaan voor een nieuw woongebied met circa 1.000 woningen en voor natuur- en recreatieontwikkeling. De nieuwe wijk profiteert vanaf de start van het parkachtige groen met volgroeide bomen. Bovendien kunnen toekomstige bewoners gebruik maken van de aanwezige voorzieningen zoals een zwembad, kinderboerderij, sporthal, café, winkel en manege.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stoomgemaal De Cruquius is enig in zijn soort en qua diameter de grootste van de wereld. Het is een van de drie stoomgemalen die gebruikt zijn om het Haarlemmermeer tussen 1848 en 1852 droog te leggen. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van neogotische industriële architectuur uit de 19e eeuw. Het museum in het gemaal is een tentoonstelling van Nederlands' strijd tegen het water en de waterstaatkundige geschiedenis van Nederland met het accent op een cruciale fase: de overgang van wind- op stoomkracht. Stoomgemaal en Museum De Cruquius is van 2010-2015 gerestaureerd.

Terug naar boven

Overnachten

- Vakantiehuizen in de omgeving van Cruquius (online te boeken).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Cruquius (online te bestellen). 'Corpus Cruquius, 160 jaar stoomgemaal De Cruquius' is niet alleen een boek over de geschiedenis van het gemaal, er zit ook een cd-rom bij met meer dan 1.500 pagina's informatie.

 

 

Reactie toevoegen