Crangeweer

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Groningen

Crangeweer

Terug naar boven

Status

- Crangeweer is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 1989 gemeente Stedum. In 1990 over naar gemeente Loppersum, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta.

- De buurtschap Crangeweer valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Stedum.

- De buurtschap Crangeweer heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Krangeweer.

Spelling
De buurtschap en polder zijn in de atlassen altijd als Krangeweer gespeld geweest. Maar rond 1990 verschijnt voor de polder ineens de spelling Crangeweer in de atlassen. En een straatnaam ter plekke heet Crangeweersterweg. Dat is nog een jonge straatnaam, want in het postcodeboek van 1978 komt hij nog niet voor. Maar omdat de gemeente kennelijk gemeend heeft deze naam met een c te moeten spellen, conformeren wij ons daar maar aan. Hoewel wij de logica van deze wijziging niet inzien. De plaatsnaam is in de jaren twintig al in de atlassen 'uitgegumd'. Ook dat is wat ons betreft onterecht; immers de bebouwing is er nog gewoon, dus de buurtschap en daarmee de plaats(naam) ook.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Crangeweer ligt rond het W gedeelte van de Bedumerweg en rond de Crangeweersterweg. De buurtschap ligt direct ZW van het dorp Stedum, NNO van het dorp SInt Annen, NW van het dorp Lellens en ZO van het dorp Westerwijtwerd.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Crangeweer 12 huizen met 75 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen