Dijken

Plaats
Buurtschap
De Fryske Marren
Fryslân

Dijken (2).JPG

Dijken is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

Dijken is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

dijken_buurtschap_op_kaart_openstreetmap.jpg

Dijken is een zeer landelijk gelegen buurtschap, met louter verspreid gelegen boerderijen (en een kerkhof met klokkenstoel). De watersportliefhebber kan zich hier uitleven met W van de buurtschap het meer De Kûfurd en NO ervan de Langwarder Wielen.

Dijken is een zeer landelijk gelegen buurtschap, met louter verspreid gelegen boerderijen (en een kerkhof met klokkenstoel). De watersportliefhebber kan zich hier uitleven met W van de buurtschap het meer De Kûfurd en NO ervan de Langwarder Wielen.

Dijken.JPG

Buurtschap Dijken, buurtschapsgezicht met links de boerderij op nr. 18 en rechts de boerderij op nr. 17

Buurtschap Dijken, buurtschapsgezicht met links de boerderij op nr. 18 en rechts de boerderij op nr. 17

Dijken (3).JPG

De klokkenstoel van Dijken, achter een mooi hek

De klokkenstoel van Dijken, achter een mooi hek

Dijken

Terug naar boven

Status

- Dijken is een buurtschap* in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

* Dijken is vroeger een dorp geweest, en wordt soms nog zo betiteld. Gezien het geringe huizen- en inwonertal en het - reeds sinds de 18e eeuw - ontbreken van een kerk, is de plaats echter als een buurtschap te kwalificeren.

- De buurtschap Dijken heeft een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land, een formele woonplaats. In de praktijk is het een buurtschap van het dorp Langweer.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Diken.

Oudere vermeldingen
1505 In de Dijcken, 16e eeuw Indelijcken, Indijck, 1718 De Dyken, 1913 Indijk of Indijken is Dijken.

Naamsverklaring
Gelegen aan de weg met de naam Dijken, die haaks staat op het Lyts Dykje, meervoud van dijk 'waterkering', hier tegen het meer De Kûfurd. Het gebruik van het voorzetsel in wijst erop dat de plaats binnen de bedijking is gelegen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Dijken ligt rond de gelijknamige weg, WZW van Joure, direct ZW van Langweer, en grenst in het W aan het meer De Kûfurd.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Dijken 10 huizen met 70 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 50 inwoners. Rond 2000 waren het er nog ca. 70.

Terug naar boven

Geschiedenis

In den beginne
Dijken is oorspronkelijk een boerenstreek, met enkele opvaarten naar het meer De Kûfurd (voor 2007: Koevordermeer). Het dorpsgebied strekte zich oorspronkelijk uit tot aan de westkant van het meer. Dat wijst op de ontginningsgeschiedenis en een relatie met Smallebrugge nabij Woudsend. Het meer was ooit zo ondiep, dat vee en veedrijvers erdoorheen konden waden. De bebouwing aan de westkant van het meer werd na de Tweede Wereldoorlog een aparte nederzetting met de naam Koufurderrige.

Van dorp naar buurtschap
Dijken was vroeger een dorp met een kerk. Deze was rond 1650 reeds vervallen en verkeerde in 1720 in de staat van een ruïne. De restanten van de kerk waren kennelijk van zo weinig waarde, dat hij niet "op afbraak verkocht" is, wat in soortgelijke situaties in die tijd vaak wél het geval was.

Dijken anno 1788
Naslagwerk 'De Tegenwoordige Staat van Friesland' meldt in 1788 over deze nederzetting: "Een klein Dorpje, ten Noorden van Ter Oele. Het land is hier laag, en grenst aan de Koevorde: tegenwoordig staan er maar elf Boereplaatsen; doch er worden verscheiden Huissteeden gezien, ook ter plaatse daar voorheen het buurtje de Kattebuuren plag te zyn. Weleer zag men hier ook eene Solkama State."

Geen straatnaam
Tot ver in de 20e eeuw hadden veel wegen in het buitengebied nog geen straatnaam, en werden de panden aangeduid met een wijkletter dan wel de plaatsnaam en een huisnummer. Ten behoeve van het in 1978 in werking getreden postcodesysteem moesten alle panden een postcode krijgen, en daarmee een straatnaam en huisnummer. Toen zijn vele wegen alsnog van straatnamen voorzien. Bij kleine buurtschappen was dat veelal een straatnaam gelijk aan de plaatsnaam (voorbeeld). Curieus is dat dit bij een handvol Friese buurtschappen is verzuimd, en dat die daardoor formeel nog altijd straatnaamloos zijn, en in de adresbestanden in de straatnaam de benaming 'Nr' (komt 6x voor) of 'Nummer' (komt 3x voor) hebben. Het laatste is bijvoorbeeld in buurtschap Dijken het geval. De buurtschap heeft, voor zover wij op Google StreetView kunnen zien, ook geen straatnaambordjes.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Na de afbraak van de kerk van Dijken zijn kerkhof en klokkenstoel bewaard gebleven. De oude klok van de klokkenstoel is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers geroofd en in Duitsland omgesmolten. De klokkenstoel is daarna afgebroken. In 1984 is er een nieuwe klokkenstoel gebouwd, met een nieuwe klok en een helmdak. Het kerkhof is in 2002 gerenoveerd.

- Buurtschap Dijken bestaat uit overwegend grote, ver uit elkaar gelegen boerderijen, waaronder diverse monumentale complexen, die echter geen formele monumentale status hebben. In de bocht staat bijvoorbeeld een gelede boerderij van kort na 1900, in het noordelijke gedeelte onder meer een kop-hals-rompboerderij met een melkkelder uit het midden van de 19e eeuw, en ten zuidoosten van de driesprong staan een deftige stelpboerderij in neoclassicistische vormtaal en een kop-hals-rompboerderij vlakbij elkaar.

- Een van de panden in buurtschap Dijken ziet er op het eerste gezicht uit als een monumentale boerderij, maar is grotendeels een tamelijk nieuw pand. Het betreft de woonboerderij/villa - met zwembad en sterrenhemel - op nr. 6, in 2010 herbouwd door Jan Koopmans, oud-eigenaar van de Groningse Central Industry Group (CIG) en kortstondig 'lid' van de Quote 500, de lijst van 500 rijkste mensen in Nederland. Het pand staat anno 2020 te koop voor 2.795.000 euro en is daarmee het duurste huis van Fryslân, althans een Fries 'vraagprijsrecord'. Daarvoor heb je dan wel een huis met een woonoppervlakte van ca. 1.200 m2, een inhoud van 5.350 m3 - dat is meer dan 10x de oppervlakte en meer dan 15x de inhoud van een doorsnee eensgezinswoning - en een tuin van 11.000 m2 (dat zijn ca. 2 voetbalvelden). Dankzij de uitgebreide beschrijving van verkoopmakelaar Drieklomp Makelaars en Rentmeesters - Kantoor Laren (NH) kunnen we je vertellen wat je als koper allemaal nog meer aan waar-voor-je-geld krijgt. Hou je vast:

"In het prachtige, groene Friese landschap staat deze magnifieke woonboerderij XXL met vrijstaande dubbele garage, gastenverblijf, wellness en kantoor/atelier op een schitterend perceel van 11.000 m2 eigen grond. Gesitueerd tussen de landerijen, aan het doodlopende deel van buurtschap Dijken, op een rustige locatie. Hier kunt u genieten van optimale privacy en comfort. Strategisch gelegen midden in het hart van het waterrijke Friesland te midden van de Friese meren. Met de jachthaven op slechts 250 meter afstand, vanwaar u toegang hebt tot het hele merengebied. Werkelijk het summum voor de watersport-/natuurliefhebber, op steenworp afstand van het sfeervolle, pittoreske Langweer en dit op slechts een uur rijden van Amsterdam.

De oorsprong van deze stolpboerderij gaat terug naar 1930, waarbij de huidige eigenaar onder moderne architectuur de boerderij, met enkel het behoud van de buitenmuren en een aantal oude houten gebinten, volledig heeft herbouwd naar de huidige wensen en eisen gesteld aan luxe en comfortabel wonen. Kosten noch moeite zijn gespaard om met zuiver vakmanschap, creativiteit en gebruik van enkel luxe, hoogwaardige en duurzame materialen te komen tot dit werkelijk magnifieke meesterwerk van ruim 945m2 puur woongenot. We rijden langs de groene haag tussen de stenen poort, met elektrische hek, door en parkeren aan de voorzijde van perceel. Wat gelijk opvalt aan de karakteristieke voorzijde van het huis zijn de zwart geglazuurde Friese golfpannen en de symmetrie in de gevel. Mooi centraal op het dakvlak de dakkapel met recht daaronder de entree met de donkergroene voordeur en aan weerszijden de buitenlampen. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen en boven de hoge ramen met glas in lood zien we fraai in gele kleur uitgevoerde segment bogen. Duidelijk is dat dit huis met oog voor detail is gerenoveerd en dit zien we geheel terug in de rest van dit indrukwekkende object.

Begane grond. We komen binnen aan de voorzijde in de gang met aan weerszijden twee ruime kamers waarvan een in gebruik als comfortabel kantoor en de andere als chillruimte. Door de gang komen we in de hal met imposante trap, de garderobe en het gastentoilet. Aan de linkerzijde van het huis de woonkeuken van 100 m2 die is voorzien van alle luxe inbouwapparatuur en kookeiland. Hier is het goed toeven, wat een heerlijke plek om te koken, te eten en samen te genieten. De dubbele schuifpui biedt toegang tot het overdekte terras en de tuin. Aansluitend vinden we de ruime bijkeuken met inbouwkasten, wasmachine / droger opstelling en deur naar buiten. We lopen verder naar de achterzijde van het huis. Hier vinden we de prachtige woonkamer van ruim 130 m2. We kijken omhoog en zien de houten gebinten en de schitterende vide. Mooi strak stucwerk wanden en licht massief eiken op de vloer. Slaapgedeelte. Bijzonder aangenaam is de slaapkamer op de begane grond. De kamer heeft een maatwerk inloopkast en ensuite vinden we de badkamer met inloopdouche, dubbel wastafel en toilet. Binnenplaats. Een fraai architectonisch hoogstandje is de fenomenale binnenplaats, wat een prachtige ruimte is dit. Afsluitbaar met een elektrische deur en te gebruiken voor allerlei doeleinden. Aan de rechterzijde van het huis is er een fietsenberging (ook te gebruiken als paardenstal) en aan de achterzijde de inpandige garage met een elektrische deur.

Eerste Verdieping. Mooie ruime overloop met toegang tot twee badkamers en drie ruime slaapkamers. Een van de slaapkamers is voorzien van een eigen badkamer met ligbad (3e badkamer). Op de verdieping vinden we nog de ruime entresol, een heerlijke werk- of speelplek. Gastenverblijf. Het gastenverblijf bevindt zich op de eerste verdieping en heeft een eigen entree met trapopgang, een woonkamer met open keuken, slaapkamer, toilet en badkamer met douche en wastafel. Deze ruimte kan geheel van de woning worden afgesloten. Tweede verdieping. Vaste trap naar de zolderverdieping met zolderkamer en veel bergruimte. Wellness / bioscoop. Onder het huis bevindt zich nog een fantastische ruimte met een oppervlak van 299 m2. Deze is onder meer voorzien van een wijnklimaatruimte, bioscoop met eigen bar, toilet, kleedruimte met toegang naar het zwembad, fitnessruimte, sauna, Turks stoombad, relaxruimte met tv, jacuzzi en stortdouches. Buiten / tuin. Via de oprit met voldoende parkeerruimte voor meerdere auto's is de vrijstaande dubbele garage (elektrisch bedienbaar) met werkplaats bereikbaar. Het bakhuis aan de rechterzijde is door de huidige eigenaar als schildersatelier in gebruik geweest. Aan de zuidkant van het huis is het terras gesitueerd en er is een overdekt terras."

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Dijken.

Terug naar boven

Bekende oud-inwoner

- Oud-politicus en voormalig Commissaris van de Koningin in Fryslân (1999-2008) Ed Nijpels heeft in Dijken gewoond.

Reacties

(4)

Interessant! En verrassend dat nu juist de boerderij van mijn oom en tante zo prominent in beeld staat. Vaak gelogeerd daar. Mijn grootvader (van vaders kant) Trienus Jager komt uit Dijken en is begraven op het kerkhof aldaar. Zo ook meer familie. Kom er zelf ook, ooit. Het nabijgelegen meer heet Koevorde, geen Koevordemeer! Diken is in moai, restig plakje, nou.

Dat is een mooi toeval ja, dat die boerderij er zo mooi op staat.
Het door u bedoelde meer heette tot 2007 Koevordermeer. In dat jaar zijn alle Friese wateren in handen gekomen van de provincie, en hebben de meeste wateren officieel de Friese namen gekregen (zie https://www.plaatsengids.nl/frysl%C3%A2n#het-fries, 2e alinea). In dit geval De Kûfurd. In de praktijk worden de oude namen ook vaak nog gebruikt en duurt het jaren voor de 'nieuwe' Friese namen zijn ingeburgerd (zo spreekt men ook nog vaak van het Sneekermeer, dat sinds 2007 officieel Snitser Mar heet). Net als met de plaatsnamen. Maar aangezien ik voor de plaats- en waternamen de officiële namen hanteer, ben ik die laatste voor zover ik daar nog de Nederlandse namen had, geleidelijk aan het vervangen door de Friese. Nu staat er dus "De Kûfurd (voor 2007: Koevordermeer)", zodat het ook nog op de oude naam gevonden wordt voor wie daar op zoekt (net als bij de plaatsnamen).
Verder heb ik nog wat aanvullende wetenswaardigheden over de buurtschap gevonden en vermeld.
Jammer dat uw oom en tante niet op nr. 6 wonen. Dan had u kunnen logeren in een huis met zwembad, fitnessruimte, sauna, Turks stoombad, relaxruimte met tv, jacuzzi en stortdouches. ;-)
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Geen straatnaambordjes? Op de foto met het witte bord Dijken is ook duidelijk een straatnaambord zichtbaar, dat van de Troelstraweg.

Dat straatnaambord hangt daar in die zin wat ongelukkig dat dat nog bij buurdorp Teroele hoort. Zodra je daar de buurtschap Dijken binnenkomt, verandert de straatnaam postcode'boek'matig dus, zoals toegelicht, in 'Nummer'. In de praktijk hadden ter plekke naast de plaatsnaamborden ook straatnaambordjes met de naam Dijken kunnen staan. En die heb ik niet waargenomen. Dat is wat ik ermee bedoel te zeggen.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen