Teylingen

Gemeente
Teylingen
Bollenstreek
Zuid-Holland

teylingen_en_teijlingen_plaatsnaambord_kopie.jpg

Bij het ontstaan van de gem. Teylingen heeft men bewust voor een íets andere spelling gekozen dan de gelijknamige plaatsnaam, omdat twee verschillende grootheden met een identieke naam niet handig is. Vergelijk Borsele/Borssele en Bronckhorst/Bronkhorst.

Bij het ontstaan van de gem. Teylingen heeft men bewust voor een íets andere spelling gekozen dan de gelijknamige plaatsnaam, omdat twee verschillende grootheden met een identieke naam niet handig is. Vergelijk Borsele/Borssele en Bronckhorst/Bronkhorst.

Teylingen

Terug naar boven

Status

- Teylingen is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek.

- De gemeente Teylingen is in 2006 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond.

- De gemeente Teylingen omvat, naast de dorpen Sassenheim, Voorhout en Warmond, verder nog de buurtschappen Klinkenberg, Oosteinde, Piet Gijzenbrug (deels), Teijlingen en Zevenhuizen (deels). In totaal zijn dit 3 dorpen en 5 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Teylingen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Teylingen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Bij fusie van min of meer gelijkwaardige gemeenten qua grootte kiest men doorgaans voor een nieuwe naam, dus niet een van de namen van de fusiepartners. Soms is dat dan de naam van een buurtschap in een van de betrokken gemeenten (vergelijk Cranendonck). Maar de buurtschap heet in dit geval Teijlingen. Kennelijk heeft men ervoor gekozen om de gemeentenaam met y te spellen, ter onderscheiding van de buurtschap (vergelijk dorp Borssele en gemeente Borsele, en dorp Bronkhorst en gemeente Bronckhorst, waar men dus soortgelijke 'trucs' heeft uitgehaald). Om het nog ingewikkelder te maken, ligt de buurtschap met spelling ij aan de Teylingerlaan, met spelling y dus, en wordt diezelfde laan op grondgebied van Sassenheim (de buurtschap valt onder Voorhout) als Teijlingerlaan gespeld. Als dat nu omgekeerd was, waren buurtschap en straatnaam in diezelfde buurtschap in ieder geval nog consequent gespeld geweest. Het Slot in de buurtschap heet dan weer Teylingen...

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Teylingen ligt ZW van het dorp Lisse, Z van het dorp Noordwijkerhout, ZO van de dorpen Noordwijk-Binnen en Noordwijk aan Zee, NO van de dorpen Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg, N van de dorpen Oegstgeest en Leiderdorp en de stad Leiden, W en NW van het dorp Rijpwetering, W van de dorpen Kaag, Buitenkaag en Abbenes en ZW van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Binnen de gemeente ligt het overgrote deel van de Kagerplassen, in het Z, en centraal door de gemeente loopt de A44.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Teylingen omvat ca. 15.000 huizen met ca. 36.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Erfgoed Leiden en Omstreken geeft archeologisch advies aan de gemeente Teylingen via de Omgevingsdienst West Holland. Daarnaast bewaart en beheert Erfgoed Leiden van de gemeente overgebrachte archieven én oefent zij toezicht uit op nog niet overgebrachte archieven. De door Erfgoed Leiden en Omstreken beheerde archieven van de gemeente Teylingen bevatten onder andere archiefmateriaal dat is opgemaakt of binnengekomen bij de voormalige gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond. Denk daarbij aan registers Burgerlijke Stand, gemeenteraads- en B&W stukken, rekeningen, correspondentie, belastingkohieren en militieregisters. Je kunt deze archieven en hun inventarissen raadplegen op de website en in de studiezaal van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Het archief van Sassenheim bevat stukken uit de periode 1702-1990. Daarbij zitten de archieven van het dorp Sassenheim (1702-1808), de gemeente Sassenheim (1811-1990), het Grond- en Woningbedrijf Sassenheim (1917-1946), het Waterbedrijf Sassenheim (1921-1964) en het Badbedrijf Sassenheim (1930-1955). Naast overheidsarchieven beheert Erfgoed Leiden en Omstreken particuliere archieven, bijvoorbeeld dat van de rechtsprotestante raadsfractie (1928-1959).
Het archief van Voorhout bevat stukken uit de periode 1642-1993. Daarbij zitten onder andere de archieven van het dorp Voorhout (1642-1813), de gemeente Voorhout (1814-1989), het Grondbedrijf Voorhout (1972-1988), het Waterleidingbedrijf Voorhout (1926-1963) en het Woningbedrijf Voorhout (1930-1993). In het archief van Warmond vind je stukken uit de periode 1575-1985. Voorbeelden van particuliere Warmondse archieven zijn de archieven van het Huys te Warmont (1347-1911), de Collectie Machen (1650-1930), het archief van klooster Mariënhaven ((1364) 1412-1574 (1582)), het archief van klooster St. Ursula of der Elfduizend Maagden ((1407) 1410-1570) en het Archief van de Hervormde Gemeente Warmond (1689-1978). Een van de meest bijzondere stukken in het archief van de gemeente Warmond is het kaartboek van Johan Dou(w) uit 1669. Het boek bestaat uit acht ingekleurde kaarten van de heerlijkheid Warmond. Deze kaarten vormen een soort luchtopnames met duidelijk zichtbare gebouwen. Ze zijn goed te gebruiken bij huisonderzoek: ieder perceel heeft een nummer dat correspondeert met de naam van de eigenaar. Deze namen staan vermeld in de bijbehorende leggers.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "De gemeente Teylingen heeft een visie opgesteld over de toekomst van de centra van Sassenheim, Voorhout en Warmond. Het doel van de Centrumvisie (okt. 2020) is deze centra in de toekomst vitaal en aantrekkelijk te houden. Het gaat dus over winkelen, ondernemen, wonen, veiligheid, groen, de openbare ruimte enzovoort. We vinden het belangrijk dat de Centrumvisie niet alleen op papier staat. Daarom stelden we ook een Uitvoeringsprogramma op. Hierin staat welke acties de komende tien jaar nodig zijn om de centra van Sassenheim, Voorhout en Warmond aantrekkelijk en levendig te houden. Ook staat erin welke actie wanneer ongeveer uitgevoerd gaat worden, wie we daarvoor nodig hebben en hoeveel geld er nodig is. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk hoeveel geld de gemeente uit kan geven aan de uitvoering."

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag in juni organiseert Welzijn Teylingen jaarlijks het Vrijetijdsfestival in Park Rusthoff en op het Boschplein. Een festival waar verenigingen uit de hele gemeente zich door middel van leuke activiteiten presenteren. Doorlopend zijn er bij de kramen diverse activiteiten voor jong en ouder: duiken bij het Onderwaterbos, badminton, basketbal, volleybal, mini-tennis, peuter- en kleutergym, gymles voor volwassenen, rondje met de duofiets, rugbyclinics, waterballen bij de Scouting. Volwassenen krijgen op vertoon van een koffiebon een kopje koffie of thee en kinderen kunnen met de activiteiten stempels verdienen waarmee ze een gratis ijsje kunnen halen bij het Sassennest.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Teylingen (online te bestellen).

- Burgemeester Carla Breuer heeft op 26 april 2019 het eerste exemplaar van het 'Veteranenboek Teylingen; van 1940 tot 2020' in ontvangst genomen. Maar liefst 32 veteranen uit Voorhout, Sassenheim en Warmond hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit unieke boek. Zij beschrijven hun uitzendingen voor het handhaven van de vrede naar verre landen als Nieuw-Guinea, Nederlands-Indië, Libanon, Irak, Afghanistan en Mali. Eerlijke, grappige, maar ook hartverscheurende verhalen komen in dit boek aan de orde. Met het vastleggen van hun verhalen blijft een stukje lokale geschiedenis van Warmond, Sassenheim en Voorhout voor altijd behouden. Alle verhalen zijn, naar aanleiding van persoonlijke gesprekken met de veteranen, geschreven door Joep Derksen, namens Stichting Zinsnede. Het Veteranenboek is een prachtig cadeau; voor jezelf of voor iemand anders. De prijs van dit boek met meer dan 140 bladzijden, vol verhalen en foto’s, is slechts 12,50 euro. Het is te koop bij de boekhandels in de genoemde 3 dorpen. Bij andere boekhandels is het te bestellen (ISBN 978-90-828414-2-8).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Teylingen. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws / media: - de Teyding is een nieuwssite m.b.t. (de kernen van) de gemeente Teylingen.

- "Bo is de publieke, lokale omroep voor de gemeenten Noordwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom. Kortom: de omroep van de Bollenstreek! Wij brengen nieuws, sport, agenda en entertainment. Dat doen we voor 95% met vrijwilligers en met twee betaalde krachten. Geschiedenis omroep. Het is halverwege de jaren ‘80 als een aantal radiozendamateurs onder de naam Noordwijk Lokaal de directe omgeving voorziet van lokaal nieuws en muziek. In 1991 verkrijgt de zender de officiële omroepstatus en verandert de naam in Noordwijk Radio. Als in 2003 het uitzendgebied wordt uitgebreid met Noordwijkerhout en De Zilk is RTV Nens een feit. De ontwikkelingen op het gebied van media volgen elkaar in rap tempo op en de omroep breidt haar diensten uit met de kabelkrant, teletekst, internet en televisie-uitzendingen. Ook de opkomst van social media wordt op de voet gevolgd. In 2013 verkrijgt de omroep ook de uitzendrechten voor de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. RTV Nens wordt hiermee de lokale publieke omroep voor de gehele streek en verandert haar naam in Bollenstreek Omroep (Bo)."

- Educatie: - "Met passie, creativiteit en toewijding kan een voorstelling worden neergezet waarin de spelers boven zichzelf uitstijgen en ieders verwachtingen overtreffen. Met Theaterschool Teylingen willen wij dat bereiken. Daar waar anderen stoppen, gaan wij verder. Naast het aanleren van de ‘ambachtelijke’ kant van zang, dans en spel, richten wij ons op: zelfreflectie en hoe je creatief kunt omgaan met beperkingen; vergroten van zelfvertrouwen en sterker worden door je in een veilige omgeving kwetsbaar op te stellen en het uiterste uit jezelf te halen; respectvol omgaan met elkaar en nieuwe vriendschappen sluiten; hard werken, met intense gevoelens, maar wel met humor. Talent hebben is mooi meegenomen, maar motivatie, inzet en plezier hebben zijn minstens zo belangrijk. Een andere belangrijke doelstelling van de Theaterschool is deze cultuurvorm op hoog niveau te brengen maar tegelijkertijd financieel laagdrempelig toegankelijk te zijn voor deelnemers en publiek.

Theater is meer dan zingen, dansen en acteren alleen. Persoonlijke vorming, samenwerken en krachtig in het leven staan zijn in onze visie ook heel belangrijk. Je zelfvertrouwen en sociale vaardigheden zullen worden aangesproken en versterkt. Alle afzonderlijke groepen krijgen in onze school les van onze vakdocenten in spel, zang en theaterdans. Belangrijke vaardigheden, zoals rolopbouw, tekstbehandeling en bewegingstechnieken komen aan bod. Middels 'learning on the job' wordt er toegewerkt naar een theatershow. Deze wordt ondersteund door professionals op het gebied van licht, geluid en vormgeving. Theaterschool Teylingen heeft meerdere presentatie- en voorstellingsmomenten per jaar. Alle deelnemers krijgen de kans om zich te laten zien en horen in een volwaardige meerdaagse theatershow."

Reacties

(2)

Toevoegen: Bezienswaardigheden: Museum Ruïne van Teylingen, kasteelteylingen.nl.

Die heb ik hier https://www.plaatsengids.nl/teijlingen reeds beschreven en gelinkt, want hij staat immers in de buurtschap Teijlingen.

Reactie toevoegen