Broek (Gouda)

Voormalige gemeente
Gouda Waddinxveen
Zuid-Holland

ZH gemeente Broek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Broek in ca. 1870. kaart J. Kuijper

Gemeente Broek in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Broek (Gouda)

Terug naar boven

Status

- Broek is een voormalige gemeente in de provincie Zuid-Holland. De gemeente is per 1-4-1817 ontstaan uit afsplitsing van de gemeente Gouda. Per 1-7-1870 is de gemeente opgeheven en verdeeld over de gemeenten Gouda en Waddinxveen.

- Wapen van de voormalige gemeente Broek.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve benamingen
De officiële naam van de gemeente was Broek. Andere benamingen die door de tijd heen zijn gehanteerd, zijn 'Broek, Thuil en 't Weegje', 'Broek, Bloemendaal, Broekhuizen, Tuil en 't Weegje', 'Broek, Thuil en het Weegje, Bloemendaal, Broekhuizen' en 'Broek c.a.'.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Broek 260 woningen met 1.652 inwoners, verdeeld in de buurtschappen Broek 10/62 (= huizen/inwoners), Thuil en 't Weegje samen 23/126, Broekhuizen 13/81 en polder Bloemendaal 214/1.383.

Reacties

(2)

L.S., familieleden in de US hebben mij net gevraagd of de oorspronkelijke naam van Gouda kan zijn geweest Gonda. Dit wordt in een van hun familiepapieren genoemd als woon/geboorteplaats. Ik heb nog nooit van Gonda (buiten India ) gehoord. Weet u meer? Mvg Evert Overeynder

Hier https://www.plaatsengids.nl/gouda#naam kunt u zien dat Gouda als oude spellingen alleen Golda en Goude heeft gehad. Als Gonda ook een oude spelling zou zijn geweest, had het er vast bij gestaan, want deze vermeldingen komen van de naamsverklaringsdeskundigen, die alle oude archieven op oude spellingen van plaatsnamen hebben doorgekeken. Ik heb ook nog een oude zeer uitvoerige plaatsnamenlijst doorgekeken uit ca. 1900 waar ook veel thans verdwenen plaatsnamen e.d. in staan, maar daar staat ook geen plaatsnaam in die begint met Gon-. Die is er nu niet en was er vroeger dus ook niet. Wat wél kan, is dat het een schrijffout, onduidelijk handschrift of drukfout is geweest. Stel een van hun voorouders is naar de US geëmigreerd en die moest ergens zijn geboorteplaats invullen bij een gemeente of dergelijke, en die schreef Gouda met een wat onduidelijke u, zeker met de sierlijke handschriften van vroeger, dan kan dat door een ambtenaar (die natuurlijk de plaats Gouda niets zei) als Gonda zijn gelezen en later zo in de persoonsregisters terecht zijn gekomen. Dus zeker als men weet dat de voorouders uit Nederland kwamen, ligt de plaatsnaam Gouda toch wel voor de hand.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen