Appen

Plaats
Buurtschap
Voorst
Veluwe
Gelderland

Appen

Terug naar boven

Status

- Appen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst.

- De buurtschap Appen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Voorst.

- De buurtschap Appen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1299 Appenses, 1327 en verder Appen.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Een afleiding van de waternaam apa* 'rivier, stroom' behoort tot de mogelijkheden.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Appen ligt NW van het dorp Voorst en ZW van de buurtschap Gietelo, rond de Appenseweg. De buurtschap ligt verder N van de Voorster Beek, W van de rivier de IJssel, WZW van het dorp Gorssel, Z van de dorpen Bussloo en Twello, ZZW van het dorp Wilp, ZO van recreatiegebied Bussloo en het dorp Wilp-Achterhoek en ONO van het dorp Klarenbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Appen 47 huizen met 808 inwoners (dat was ook voor die tijd extreem veel: gemiddeld ca. 17 mensen in één huis. Overigens kwam dat in genoemd jaar bij meer kernen in de gemeente Voorst voor). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De kolken het Juffersgat* en de Zwarte Kolk, gelegen direct ZO van buurtschap Appen, getuigen van doorbraken van de Veluwse bandijk. Zuidelijk stroomt de Voorster Beek. * Deze naam is in de regio bekend van 'de legende van het Juffersgat'. - Nog een versie van 'de legende van het Juffersgat'.

- Ten westen van buurtschap Appen ligt het Appense Bos, dat eigendom is van Landgoed Beekzicht en Natuurmonumenten. Door het bos loopt een middeleeuws dijkje, de Bandijk of Appense Dijk. In het bos bevinden zich grafheuvels.

- Wandelroute het Appense Schouwpad leidt je door het landschap van een van de verrassendste dijken van Nederland: de Appense Dijk. Dit dijkje is rond 1435 aangelegd. Het vertelt op een unieke manier over de geaardheid van het landschap rond de buurtschap Appen en de belangen die hier van oudsher speelden. De vele sporen van de strijd tegen het water zijn goed zichtbaar. Maar het dijkje biedt ook kans op ontdekking van zeldzame dieren en planten. Praktische informatie: de afstand is 12 km. Bordjes met rood-witte pijlen wijzen u de weg; de nummers op de plattegrond verwijzen naar de bezienswaardigheden langs de route; de wandeling is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen, vanwege de onverharde en smalle paden. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen; het wandelpad loopt over terrein waar soms ook wild beschutting vindt. Om de dieren niet te verstoren dien je op de paden te blijven; betreden op eigen risico: de route komt over particulier terrein. De eigenaren hebben toestemming gegeven om over hun land te gaan. Zij vertrouwen erop dat je geen afval achterlaat en hun eigendom respecteert.

- Natuurwerkgroep De Spaanse Ruiter, die in en rond Voorst actief is, wil de heide in het Appense Veld - gelegen WZW van buurtschap Appen, rond de Landweg - weer een kans geven. Het Appense Veld ligt op een dekzandrug. De dekzandrug vormde zich eeuwen geleden door de wind, die het zand op een hoop blies. De grond ligt daardoor wat hoger dan het omliggende landschap, is droger en bestaat voornamelijk uit zand. Op deze zandgronden groeide vroeger alleen heide; in de hoge delen struikheide en in de vochtige lagere delen ook dopheide. De boeren mochten hun vee op de heide laten grazen. Later zijn deze 'woeste gronden' bebost en uiteindelijk werd het Appense Veld één groot bosgebied. Langs de spoorlijn bleef echter een strook onbebost en daar bleef de heide aanwezig. Rond 1980 zijn hier de hoogspanningsmasten geplaatst. Daaronder mochten de bomen niet te hoog worden, waardoor struiken meer kans kregrn. Langzaam maar zeker groeide het gebiedje dicht en verdween de heide. In overleg met landgoed Ekeby mag Natuurwerkgroep De Spaanse Ruiter de struiken en boompjes verwijderen om de heide weer een kans te geven tot ontwikkeling te komen. Dit beheer wordt sinds 2009 jaarlijks uitgevoerd.

Terug naar boven

Trivia

- Tot enkele jaren geleden wist iedereen, nou ja iedereen in de omgeving van Voorst, wat je bedoelde als je het over 'Appen' had; natuurlijk ging het dan over de gelijknamige buurtschap NNW van het dorp Voorst. Sinds enkele jaren staat dit woord echter ook voor 'het versturen van een bericht met je smartphone'. Daardoor krijg je nu meer dan 100.000.000 treffers, oftewel pagina's waar dit woord op voorkomt, als je dit woord intikt in een zoekmachine. Dat je niet denkt dat dit komt omdat deze buurtschap zo populair is. :-)

Zo stond de zin 'Appen op de fiets' tot enkele jaren geleden voor 'een stukje fietsen door deze buurtschap'. Wat wij, gezien het prachtige landschap in deze omgeving, nog altijd van harte aanbevelen. Tegenwoordig denkt men bij deze zin echter allereerst aan 'het versturen van een bericht met je smartphone op de fiets' en dát is níet aan te bevelen, vanwege de verkeersonveiligheid die dat oplevert. Het is tegenwoordig dan ook verboden en wordt zwaar beboet; in 2019 zijn er ruim 21.000 boetes uitgedeeld voor het 'Appen op de fiets'... Dan toch maar liever de 'ouderwetse' betekenis van deze zin; het verkennen van deze buurtschap op de fiets...

Reacties

(2)

En de fietsclub daar heet “Appen op de fiets”.

Dank voor deze goed gevonden woordspeling! Daar hou ik van, van woordspelingen met woorden die je op meer manieren kunt uitleggen. Tot enkele jaren geleden had dit nog maar één betekenis, namelijk 'een stukje fietsen door buurtschap Appen'. Een zeer aan te bevelen bezigheid, in dit prachtige landschap. Sinds enkele jaren heeft het nog een andere betekenis, die níet is aan te bevelen en, sterker nog, zwaar wordt afgeraden en zelfs flink wordt beboet. Ik heb er nu hierboven een stukje aan gewijd.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen