Snabbeldorp

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

Snabbeldorp schilderij boerderij.jpg

Snabbeldorp, schilderij van een van de voormalige boerderijen in de buurtschap. De boerderij bestaat niet meer: deze was bij de inundatie van Walcheren in 1944 zo zwaar beschadigd dat deze niet meer is herbouwd.

Snabbeldorp, schilderij van een van de voormalige boerderijen in de buurtschap. De boerderij bestaat niet meer: deze was bij de inundatie van Walcheren in 1944 zo zwaar beschadigd dat deze niet meer is herbouwd.

Snabbeldorp kromme boom.jpg

Snabbeldorp, huis met kromgegroeide boom (2008)

Snabbeldorp, huis met kromgegroeide boom (2008)

Snabbeldorp militaire kaart 1944 [1600x1200].jpg

Snabbeldorp, militaire kaart, 1944

Snabbeldorp, militaire kaart, 1944

Snabbeldorp

Terug naar boven

Status

- Snabbeldorp is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Zoutelande. Per 1-7-1966 over naar gemeente Valkenisse, in 1997 over naar gemeente Veere.

- De buurtschap staat niet in de Topografische atlas Zeeland (1) vermeld en heeft in tegenstelling tot de eveneens Zoutelandse buurtschappen Boudewijnskerke en Sint Janskerke, geen plaatsnaamborden (die hebben er vroeger overigens wel gestaan). En de PZC spreekt in een artikel uit 2008 van `het vroegere gehucht Snabbeldorp`. Toch is het volgens lokaal ingewijden wel degelijk nog altijd een buurtschap. Er staat immers nog steeds een handvol huizen ter plekke (zie als bewijs de link bij Ligging). In de Encyclopedie van Zeeland (2) wordt alleen de ligging van de buurtschap vermeld, helaas zonder verdere inhoudelijke informatie.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zoutelande.

Terug naar boven

Naam

Helaas hebben wij nergens informatie kunnen vinden over de naamsverklaring van deze buurtschap. Als iemand daar meer informatie over heeft, evenals verdere gegevens over de geschiedenis van Snabbeldorp, houden wij ons aanbevolen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NW van Zoutelande, rond de driesprong van de Westkapelseweg (N288) met de Melsesweg. - Met deze link kun je de hele buurtschap Snabbeldorp bekijken. Beweeg met de muis over de kaart en je kunt de hele buurtschap rond kijken.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1930 omvat de buurtschap Snabbeldorp 30 inwoners, dus dat zal een handvol panden hebben betroffen. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Beschietingen in de Tweede Wereldoorlog hebben ook in Snabbeldorp heel wat schade aangericht. Eén Snabbeldorpse boerderij is in het oorlogsgeweld verdwenen. Op 7 oktober 1944 werd de Britse RAF-piloot Reginald William James met zijn Airspeed Oxford bij de buurtschap neergeschoten. In die periode zijn de inwoners ook enige tijd geëvacueerd geweest naar Zoutelande.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 2011 is in Snabbeldorp een monument geplaatst voor de bij Geschiedenis beschreven piloot.

Terug naar boven

Links

- Reportage over deze buurtschap in de PZC van 30-4-2012 en Verslag van een 'speurtocht' naar Snabbeldorp' eveneens uit de PZC, d.d. 1-5-2012. Beide n.a.v. het verschijnen van de Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederland d.d. april 2012 (samengesteld door de redactie van Plaatsengids.nl), waar de buurtschap in vermeld wordt omdat het geen plaatsnaamborden meer heeft en niet meer in de atlassen voorkomt, beide o.i. ten onrechte omdat de buurtschap nog gewoon bestaat. Vandaar: bedreigd, omdat de buurtschap hiermee ten onrechte in haar bestaan wordt ontkend.

Reacties

(3)

Ik vind het belachelijk dat ze bij dit soort plaatsen de borden weghalen, dit vernietigt de geschiedenis van dit prachtige gehucht. Daarom zou ik willen dat ook bij deze buurtschap de plaatsnaamborden terugkomen.

Red.:
Met het verdwijnen (of niet plaatsen) van plaatsnaamborden verdwijnt de geschiedenis van een plaats op zich niet maar het ontneemt wel een stuk identiteit; je kunt ter plekke niet (meer) zien dat je je in die plaats bevindt. En dat is een ontkenning van de identiteit van de buurtschap en van de inwoners, als zijnde inwoners van de buurtschap. Dat is toch zonde en nergens voor nodig. Wij profileren daarom dat gemeenten tegen bescheiden kosten hun buurtschappen cultuurhistorisch én toeristisch 'op de kaart' zouden moeten willen zetten middels het plaatsen van plaatsnaambordjes, liefst nog met een informatiepaneel erbij dat vertelt wat er nu zo bijzonder is aan deze buurtschap. Een goed voorbeeld vindt men bijv. bij de buurtschap Schellach https://www.plaatsengids.nl/schellach in buurgemeente Middelburg. Dat daar ook in dit geval genoeg redenen voor zijn, kan men hierboven lezen. Snabbeldorp staat dan ook op onze Rode Lijst https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/rode-lijst-van-bedreigde-plaatsen... om hier aandacht voor te vragen.

In het prachtige boek "Voor Marcelle" van de familie Vaandrager komt Snabbeldorp ter sprake. Dit dagboek beschrijft de periode sept. 1944 t/m mei 1945 op een zeer indringende wijze: de Slag om de Schelde en de gevolgen voor de bewoners van Walcheren. Ik vind het van het grootste belang dat we er alles aan doen om de geschiedenis te bewaren en de "mensen van toen" te eren.

Ik ben het helemaal met u eens. Daarom dank voor uw reactie en tip. Ik heb zojuist een stukje aan het boek gewijd op https://www.plaatsengids.nl/zoutelande#geschiedenis.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen