Spanga

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

spanga_plaatsnaambord_wit_met_hoofdletters_kopie.jpg

Spanga is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf, en daarbinnen gelegen in het streekje de Westhoek.

Spanga is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf, en daarbinnen gelegen in het streekje de Westhoek.

Spanga plaatsnaambord (Kopie).jpg

Het dorpje Spanga staat wegens de jaarlijkse opera's bekend als 'het Verona van Weststellingwerf'.

Het dorpje Spanga staat wegens de jaarlijkse opera's bekend als 'het Verona van Weststellingwerf'.

Spanga

Terug naar boven

Status

- Spanga is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf, en daarbinnen gelegen in het streekje de Westhoek.

- Slogan: Spanga staat vanwege de jaarlijkse opera bekend als 'het Verona van Weststellingwerf' (zie de foto elders op deze pagina).

- Onder het dorp Spanga valt ook een deel van de buurtschap Gracht.

- Voor zover wij op Google StreetView kunnen zien, lijken er vandaag de dag geen plaatsnaamborden meer in Spanga te staan. Ook de bushalte die op de foto elders op deze pagina staat, lijkt te zijn verdwenen. Het lijkt ons toch logisch om minimaal een plaatsnaambord te plaatsen waar je ter hoogte van Café De Veehandel het dorp binnenkomt... Het is toch een officiële woonplaats, en daar horen toch ook officiële plaatsnaamborden bij, is althans ónze logica...

Terug naar boven

Naam

In het Stellingwerfs
Spange.

In het Fries
Spangea.

Oudere vermeldingen
1320 Spangghe, 1399 kopie 18e eeuw Spangen, 1542-1543 (De) Spange, Spanghe, 1579 Spange, 1840 Spangen, Spanga.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Wellicht schuilt in deze naam het Oudengelse spann, waarvoor zie Spannum. Het is ook mogelijk dat het spang 'langgerekte strook land' betreft, zoals bij buurtschap Spang op Texel. Vergelijk echter ook Spangen, waaraan een waternaam Spange ten grondslag ligt. Later verbonden met het Friese gea, ga 'dorp, dorpsgebied'.(1) - Artikel over de mogelijke naamsverklaringen van Spanga.

Terug naar boven

Ligging

Spanga ligt ZW van Wolvega, ZO van Scherpenzeel, rond de Spangahoekweg, en grenst in het Z en O aan de rivier de Linde, die hier de grens vormt met de provincie Overijssel (met de kernen Kuinre in het Z en Ossenzijl in het O).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Spanga 33 huizen met 121 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 85 huizen met ca. 220 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Spanga heeft 1 rijksmonument, zijnde de klokkenstoel op de begraafplaats, bij Spangahoekweg 32, aan het voetpad langs de Rottige Meente. In 1831 is de oude kerk vanwege zijn bouwvallige staat afgebroken. In 1851 is er een klokkenstoel gebouwd, die in 1954 bij een storm verloren ging. In 1955 is een nieuwe klokkenstoel gebouwd met een sterk afgeplatte kap. Ook deze klokkenstoel heeft inmiddels het veld moeten ruimen voor een klokkenstoel die in 1989 op het kerkhof is geplaatst. Aanvankelijk ontbrak het geld voor de aanschaf van een klok in deze toren, maar door een gift aan de gemeente ter gelegenheid van de heropening van een bankfiliaal in Wolvega, kon de klokkenstoel op 27 oktober 1989 alsnog worden ingeluid.

- Spanga heeft 1 gemeentelijk monument: - Café-logement De Veehandel (Spangahoekweg 56) uit ca. 1880. Het is nog altijd een echt ouderwets dorpscafé "waar de tijd heeft stilgestaan". Zie ook de videoreportage uit 2010 met de kasteleins Piet Huizinga (destijds 79 jaar) en zijn dochter Zus (56), door Omrop Fryslân.

- Windmotor Spanga verkeert in vervallen staat.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Smartlappenkoor Kommer en Geklach uit Spanga verzorgt jaalijks op de 1e zondag van februari (in 2020 voor de 16e keer) een gezellige meezingmiddag in het lokale Café De Veehandel. Het koor zingt dan met begeleiding van de trekzakken en met een dirigent allemaal liedjes van vroeger. Dit kan variëren van Ketelbinkie tot Brandend Zand. De bezoekers krijgen allemaal een tekstboek en het is de bedoeling dat iedereen uit volle borst meezingt. Kommer en Geklach is een zeer enthousiaste groep dames en heren die zich voor de gelegenheid extra mooi kleden. Door het jaar heen oefent het koor regelmatig in het café, dus als je geluk hebt - als je ervan houdt tenminste ;-) - kun je ze hier dus ook aantreffen als je hier toevallig een drankje gaat doen. En ze treden door het jaar heen ook elders in de provincie op, zoals in april 2018 in het dorp De Hoeve. En in oktober 2017 hebben ze opgetreden in het programma Noardewyn Live van Omrop Fryslân. Voor zover ons bekend is het smartlappenkoor niet met een website of -pagina op het internet aanwezig. Wij hebben ook geen contactgegevens van het koor kunnen vinden (dus als iemand die voor ons heeft, houden wij ons aanbevolen).

- Het kleine dorpje is in de regio - en bij operaliefhebbers landelijk - beroemd vanwege de jaarlijkse Opera (augustus). Stichting Opera Spanga, het Verona van Weststellingwerf produceert sinds 1989 op eigenzinnige wijze opera's en operafilms in het dorp. Zij zet zich in om het medium opera springlevend te houden. De locatie draagt mede bij aan het succes. De community speelt een actieve rol en naast doorgewinterde professionals vinden ook jong talent en semiprofessionals een podium.

Opera Spanga was opgenomen in het hoofdprogramma van Leeuwarden/Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Met een serie van 3 klassieke opera´s van Verdi werkte de organisatie vanaf 2016 toe naar de topproductie opera Aïda in 2018. De productie heeft nationaal en internationaal veel waardering geoogst. Omdat de locatie in het natuurgebied van de Rottige Meente ligt, heeft ook dit gebied tijdens Culturele Hoofdstad 2018 volop aandacht gekregen.

Na editie 2019 van de opera moesten ze op zoek naar een ander weiland. De boerderij van Jacob en Cobi de Wolff aan de Spangahoekweg, waar ze voorheen altijd optraden op het veld achter de boerderij, is namelijk verkocht. In 2019 was de 30e editie, waarvan 25 keer gebruik is gemaakt van het land van Jacob en Cobi de Wolff. Corina van Eijk, regisseur en initiatiefnemer van de opera’s, woonde vroeger niet ver van De Wolff en vroeg hem destijds of ze van zijn weiland gebruik mocht maken voor het opvoeren van de opera. "Ze mag het gebruiken als ze het in goede staat achterlaat. Dan vind ik het goed", zei Jacob de Wolff. Dat is dus 25 keer gebeurd. T.g.v. de 30e editie in 2019 is het boek 'Opera in het weiland, 30 jaar rebellie in Spanga' verschenen, waarvan het eerste exemplaar is uitgereikt aan acteur en operaliefhebber Edwin Rutten. Journalist Kasper Jansen schetst in het boek een beeld van de ontwikkelingen in de afgelopen 30 jaar, in gesprekken met regisseur Corina van Eijk en enkele trouwe medewerkers. Het boek is geïllustreerd met de mooiste foto’s van diverse producties. In het boek staan ook voorbeelden van hoe de 'mienskip' van het dorp aan de opera's meewerkt. Zoals dorpsgarage Bron die auto’s uitleent, en loonwerkers die de orkestbak – een sleuf in het weiland – na zware regen komen leegpompen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Ooievaarsstation Spanga, dat in 1986 is gestart door Thomas Maarssen, is in 2013 formeel gestopt. D.w.z. de dan 88-jarige Maarssen stelt het terrein niet meer open als bezoekerscentrum. Hij houdt het terrein met de ca. 50 palen nog wel in stand.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - "Plaatselijk Belang Scherpenzeel Munnekeburen Spanga behartigt de belangen van deze dorpen richting de gemeente Weststellingwerf. Hiervoor zijn wij gesprekspartner van het college van B&W en de gemeentelijke dorpencoördinator. Wij maken ons sterk voor de leefbaarheid en de vitaliteit van onze dorpen. Wij houden ons o.a. bezig met: staat van onderhoud van de wegen; groenvoorzieningen in onze dorpen; verkeersveiligheid; buurtbus; schoonmaakavond; duofiets verhuur; organisatie dodenherdenking 4 mei."

- Welzijn: - "Tijdens de jaarvergadering 2019 van Plaatselijk Belang Scherpenzeel Munnekeburen Spanga was er naast de onthulling van de Dorpenvisie nog een feestelijke verassing: PB heeft met behulp van een subsidie een elektrische duofiets aangeschaft! Deze duofiets maakt het mogelijk om, ondanks beperkingen, mobiel te zijn en fietsplezier te hebben. De begeleider en passagier zitten naast elkaar en beiden hebben goed zicht op de weg. De begeleider is diegene die de fiets bestuurt. De sturen en stoelen zijn te verstellen zodat de duofiets veilig en comfortabel fietst. Met behulp van de elektrische aandrijving is het lichter trappen en dus minder vermoeiend. Met deze aanschaf beogen we iedereen die wil genieten van deze mooie omgeving, de kans te geven om daar op een prettige en comfortabele manier gebruik van te maken. Petra Kempkes van de Zonneroos heeft aangegeven dat zij de stalling en verhuur van de duofiets op zich wil nemen. Dit stellen wij als PB erg op prijs!

Hoe huur je de duofiets? Om een reservering te maken voor het huren van de duofiets, kun je contact met haar opnemen: bellen (inspreken op de voicemail is geen probleem) of mailen. De Zonneroos, Voetpad 63, Munnekeburen. Tel. 0561-480878, 06-51184177. E-mail info@zonneroos.nl. Op de afgesproken datum en tijdstip kun je naar Voetpad 63 rijden met je auto. Deze parkeer je op het terrein van de Zonneroos. Na het uitwisselen van gegevens en materiaal, kun je gebruik gaan maken van de duofiets. Inwoners in het werkgebied van Plaatselijk Belang kunnen gratis gebruik van de duofiets. Andere belangstellenden: € 25,- per dag. Andere belangstellenden: € 15,- per dagdeel. Ochtend: 8:30-12:30 uur. Middag: 13:00-17:00 uur. Dit zijn richtlijnen. In overleg zijn andere tijden mogelijk. Contant geld meenemen, er is geen pinautomaat aanwezig."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Spanga.

Reacties

(2)

Goedenavond, het enige commentaar wat ik heb is dat het optreden van het Smartlappenkoor vorig jaar heel gezellig was. Voor herhaling vatbaar, maar ik wil graag weten welke datum jullie weer optreden in Spanga. Graag krijg ik een bericht. Met vr. groet Froukje Balstra.

Ik heb voor u het hele internet afgezocht en geen website of -pagina van het Smartlappenkoor kunnen vinden, dus vermoedelijk hebben ze die niet. Dus ook geen optredens-agenda van ze kunnen vinden. Ik heb wel twee recensies van de jaarlijks optredens gevonden, van 2018 en 2019, en die waren beide van een zondagmiddag 3/4 februari (die van 2019 heb ik nu hierboven gelinkt), dus het lijkt een logische conclusie dat het jaarlijks de 1e zondag van februari is, oftewel de eerstvolgende keer zal dan 2 februari 2020 zijn.
Met vriendelijke groet en veel plezier gewenst bij het volgende optreden van het Smartlappenkoor, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen