Hensbroek

Plaats
Dorp
Koggenland
Noord-Holland

NH gemeente Hensbroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Hensbroek in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Hensbroek in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Hensbroek

Terug naar boven

Status

- Hensbroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978; in 1979 over naar gemeente Obdam, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

- Wapen van de voormalige gemeente Hensbroek.

- Onder het dorp Hensbroek valt ook het grootste deel van de buurtschap Wogmeer.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Hensbroec, 1319 Heensbroke, Hensbroec, 1395 en 1396 Heynsbrouck, 1480-1481 Hensbroeck, 1535 Hemsbrouck, 1573 Hijnsbrouk, 1665 Hensbroeck.

Naamsverklaring
Betekent broek 'moerassig, drassig land' van de persoon Hen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hensbroek ligt O van de stad Heerhugowaard, ZZO van de dorpen Veenhuizen en De Noord, Z en ZW van het dorp Obdam, W van het dorp Spierdijk, NW van de dorpen De Goorn en Avenhorn, N van de dorpen Rustenburg en Ursem en NO van het dorp Oterleek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Hensbroek 85 huizen met 560 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 50/324 (=huizen/inwoners) en de buurtschappen Wegmeer 29/205 en Belkmeerdijk 6/31. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Oud Obdam - Hensbroek.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Nadat rond 2005 de laatste winkels en overige voorzieningen (behalve de school) uit Hensbroek waren verdwenen, is ondernemer en oud-Hensbroeker Pierre Komen er in 2015 buurtsuper Alle Hens begonnen. Zie ook de videoreportage over buurtsuper Alle Hens. Naast de praktische kant van het boodschappen doen, had de buurtsuper vooral ook de sociale functie dat mensen er elkaar konden ontmoeten om een praatje te maken. Konden... want inmiddels is de buurtsuper weer gesloten. Qua ontmoetingsgelegenheid is er, naast de school voor de ouders die kinderen hebben, in het dorp nu alleen nog Café ‘t Springend Paard.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hensbroek heeft 5 rijksmonumenten.

- Molen Nieuw Leven staat in buurtschap Wogmeer en wordt daarom aldaar beschreven.

- De Hensbroekermolen of Molen van de Polder Hensbroek dateert uit 1866. Sinds 2001 is de molen in bezit van Stichting De Westfriese Molens. In de molen bevindt zich tegenwoordig een woning. De molen is niet te bezichtigen.

Terug naar boven

Evenementen

- Stichting Geen Heden Zonder Verleden is opgericht in 2003. Het bestuur bestaat uit zeven enthousiaste liefhebbers van oude ambachten, verzamelingen en alles op het gebied van historisch vervoer. De doelstelling van het bestuur is: ”De belangstelling levend te houden voor de vervoermiddelen, ambachten en werktuigen uit het verleden, om zodoende in het algemeen belang de interesse voor de geschiedenis hiervan te wekken.” Het bestuur wil stimuleren dat zoveel mogelijk mensen het werk kunnen bewonderen van al deze prachtige machines, voertuigen en ambachten. Hierbij staat het contact en de gezelligheid tussen deelnemers en bezoekers voorop. In de even jaren organiseert de stichting in dat kader het Historisch Festival Hensbroek (in 2020 voor de 9e keer). Op het terrein aan de Mensonidesweg kun je tussen 10.00-17.00 uur vele oude ambachten en oude voertuigen en machines bewonderen. Er is altijd een grote opkomst aan oldtimers, stoomwalsen, modelstoomtreintjes, tweewielers, vrachtwagens, zang-, toneel- en dansgroepen, ambachtskraampjes enz. Ook voor kinderen zijn er tal van activiteiten zoals ponyrijden en een kraan besturen. Entree € 8 / kinderen t/m 12 jaar gratis entree. Parkeren is gratis.

- Gedurende 3 dagen eind juli is er jaarlijks het Huttendorp Obdam - Hensbroek voor alle kinderen van basisschoolgroepen 3 t/m 8.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Ark is opgericht in 1968. "Voor die tijd bezochten de leerlingen* de scholen in de omliggende plaatsen. Het gebouw waarin de school toen gehuisvest was, was semi-permanent. In 1980 konden ze het huidige gebouw betrekken. Aanvankelijk was dat samen met openbare school De Reuring. Na het samengaan van de kleuterschool en de lagere school in 1985 zijn ze gestart als basisschool. De Reuring is door een te klein aantal leerlingen in 1993 opgeheven. Sindsdien is De Ark de dorpsschool van Hensbroek. Het gedeelte van voorheen De Reuring wordt nu ingezet als peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Ouders, kinderen en leerkrachten zijn zeer betrokken bij de school en samen zorgen zij voor een prettige en veilige werksfeer, een effectieve leeromgeving en geven zij kinderen de ruimte om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Hun uitgangspunten zijn: Aandacht, Respect en Kwaliteit." Aldus de site van de school.
* Wij vermoeden dat ze hier alleen de RK kinderen mee bedoelen, omdat de openbare school er toen al wel zal zijn geweest.

- Sport: - Judoclub Hensbroek is opgericht in 1965. Judo geeft discipline, zelfvertrouwen, neemt verlegenheid weg, geeft je kracht, snelheid en behendigheid en verbetert de coördinatie. Al vanaf 5 jaar tot 75 jaar ben je van harte welkom. Je kunt recreatief trainen, en als je graag aan wedstrijden mee wilt doen kan dat ook.

- Voetbalvereniging Apollo'68 is opgericht in 1968. Over de naamgeving van de vereniging was nogal wat te doen. Het voorstel voor WHC (Wogmeer-Hensbroek Combinatie) wordt afgewezen. Er wordt een prijsvraag uitgeschreven, waarbij de naam Apollo’68 het meest wordt genoemd. Voor de kleuren van het tenue is gekozen om de gemeentekleuren te gebruiken. Dit is geel en rood en op het shirt staat het gemeentewapen als borstembleem; de traditionele Hensbroeker hen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hensbroek en - idem alg..

Reacties

(2)

Helaas is de buurtsuper gesloten en heeft Hensbroek geen winkels meer. Het enige wat overgebleven is, is het gezellige café ‘t Springend Paard.

Dank voor uw actualisering! Jammer. Het zij zo. Ik heb het verwerkt. Bij alle 6.500 plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis, waar ik in totaal 10 jaar aan heb gewerkt. Mijn hoop en doel is vanaf nu dat lokale ingewijden met aanvullingen, actualiseringen en/of correcties de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen